Przejdź do treści

Zielone filmy w Warszawie i we Wrocławiu

Zielone filmy w Warszawie i we Wrocławiu
Kadr z filmu festiwalowego „Więcej niż miód", PlaneteDocFF.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Planete+ Doc Film Festival to festiwal o wyjątkowo „zielonym” zakresie zainteresowań. Warszawiacy i wrocławianie – jeśli jeszcze nie byliście w kinie, przeczytajcie, dlaczego świadomi widzowie nie mogą tego przegapić!

Ten festiwal nie jest tak zielony, jak zielony był Żoliborz w piosence T.Love. Jest zielony w związku z aktywną współpracą z organizacją Green Cross Poland, fundującą swoją nagrodę dla najlepszego filmu ekologicznego i prężną sekcją „Klimat na zmiany”, od lat prezentującą nierzadko wstrząsające obrazy z eko-przesłaniem. Chciałoby się oczywiście, żeby za deklaracjami twórców szły też konkrety z zakresu własnego funkcjonowania: jak najmniejszy ślad węglowy, czyli pilnowanie zużywanej na transport i festiwalowe wydarzenia energii (np. pociągi zamiast samolotów, gdy to tylko możliwe, dla festiwalowych gości), ekologiczne standardy przy produkcji druków, ulotek i plakatów, segregacja biurowych opadów, ekologiczny catering na gali otwarcia etc. Choć wiele jest jeszcze do zrobienia, dobrze, że coś drga wokół Artura Liebharta, dyrektora festiwalu, na którego przytomność w tej kwestii należy liczyć.

Póki co jednak warto zastanowić się, czy aby misja Planete+ Doc Film Festival nie polega jednak na czymś innym niż „świecenie przykładem”, które oczywiście może wyjść wszystkim tylko na dobre. Pamiętacie te opowieści wegetarian, którzy postanowili nie jeść mięsa z przyczyn ideowych? Zazwyczaj przyczyną ich „konwersji” były wizyty w rzeźni / ubojni / przemysłowej hodowli zwierząt, albo przynajmniej równie obrazowe relacje z takich miejsc obejrzane w mediach. Przytaczam ten argument, by pokazać, że mało bodźców działa na nas tak intensywnie jak obraz. Do dzisiaj pamiętam widok zarzynanych krów, które morduje się na świeżym powietrzu w nigeryjskiej rzeźni, co ujrzałam w filmie Michaela Glawoggera „Śmierć człowieka pracy” na tym samym festiwalu w 2007 roku! Nie zapomniałam tez widoku gór marnującego się w Wiedniu chleba z filmu „Chleb nasz powszedni” Nikolausa Geyrhaltera (festiwal PDFF w 2009 roku). Wystarczyłyby do wykarmienia miasta wielkości drugiego po Wiedniu Grazu. Pamiętam, jak zbrodniczy jest tajny odłów delfinów, którego dokonują Japończycy, ukazany w nagrodzonym zresztą Oscarem filmie „Zatoka delfinów” (PDFF 2010). Przykłady można by mnożyć, a mój emocjonalny wywód służy tylko temu, żeby podkreślić, że na nas ludzi – wzrokowców – najbardziej sugestywnie działają obrazy. A filmów, które prowokują do myślenia i zmiany własnych zwyczajów na Planete+ Doc nie brakuje.

W tym roku zobaczycie między innymi film „Więcej niż miód” (More Than Honey; kadr na zdjęciu głównym), poświęcony wadze pszczół dla ekosystemu (dwie projekcje w Warszawie dzisiaj o 17 i w czwartek o 14, we Wrocławiu jutro i w sobotę), zjawiskowych „Łowców owoców” (Fruit Hunters; po sobotnim pokazie w stolicy mój macierzysty magazyn KUKBUK zaprasza również na pokaz gotowania przy pomocy mało poważanych roślinek zza miedzy), którzy podkreślają wagę bioróżnorodności,

Kadr z filmu „Łowcy owoców” Yunga Changa, źródło: PlaneteDocFF.pl

czy „Zamrażając lód” (Chasing Ice) o znikających na całym świecie lodowcach (w Warszawie 17,18 i 19 maja, we Wrocławiu 18 i 19 maja).

Kadr z filmu „Zamrażając lód”, źródło: PlaneteDocFF.pl

Polecam Waszej uwadze całą sekcję „Klimat na zmiany” i sygnowaną współpracą z KUKBUK-iem sekcję „Jedz lokalnie, myśl globalnie”. Widzimy się zresztą dzisiaj wieczorem w warszawskim kinie Iluzjon i w czwartek we wrocławskim Dolnośląskim Centrum Filmowym po projekcji filmu „Na surowo” (Rawer)! Mam przyjemność moderować w obu kinach debatę poświęconą witarianizmowi – surowej diecie i jej wpływowi na zdrowie. Do zobaczenia!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie…

„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa?

„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

×