Przejdź do treści

Odwrócona piramida

Odwrócona piramida
Ilustracja: Hosanna
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Editing friends, czyli porządki wśród znajomych. „Warto co jakiś czas przejrzeć spis swoich kontaktów” – radzi psycholog dr Joanna Heidtman
Rozciąganie pleców na sportowo
Stanie na rękach – sztuczka, która wiele zmienia
„Ludzie z zewnątrz mogą myśleć, że to są błahe rzeczy. A były takie momenty, że naprawdę chciałam skoczyć pod metro…” – mówi 30-letnia Alina, cierpiąca na dysmorfofobię
5 porad, dzięki którym będziesz zarządzać swoim czasem jak mistrz

Zawarty w zbożach gluten jest pierwotną przyczyną niektórych przypadków nowotworów, zespołu jelita drażliwego, chronicznego zmęczenia, stwardnienia rozsianego i wielu innych chorób. Wiąże się go także ze stanami lękowymi, depresją, migreną. W dodatku liczba wrażliwych na niego osób rośnie w zastraszającym tempie. Choć wywraca to piramidę żywienia do góry nogami, warto włożyć wysiłek w skomponowanie codziennej diety w nowy sposób.

Nietolerancja glutenu to nie tylko celiakia, jak zakłada większość lekarzy. Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteiny i gliadyny – obecna w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu i owsie, a więc m.in. w chlebie, bułkach, makaronie, pizzy i większości przetworzonej żywności. Gluten ma 33-aminokwasowy fragment, nietrawiony w układzie pokarmowym. Jest transportowany do jelita, gdzie aktywuje limfocyty, prowadząc do zapalenia niszczącego kosmki jelitowe. Biopsja jelit pozwala zdiagnozować celiakię. Nowe badania pokazują jednak, że gluten negatywnie wpływa nie tylko na jelita. Kiedy Marios Hadjivassiliou, neurolog z Royal Hallamshire Hospital w Sheffield, przeprowadził test wykrywający przeciwciała przeciwgliadynowe u pacjentów, którzy cierpieli na dysfunkcje neurologiczne bez jasnej przyczyny, w ponad połowie przypadków uzyskał wynik pozytywny. Wywołując stany zapalne w układzie neurologicznym, gluten może być przyczyną depresji, lęków, migren, demencji, epilepsji itp.

192 choroby

Gluten u osób na niego wrażliwych prowadzi do wielu przykrych dolegliwości, a nawet śmierci. Badania opublikowane na łamach „Journal of the American Medical Association” wykazały, że co najmniej o 35 proc. większe ryzyko śmierci, głównie z powodu choroby serca i raka, mają nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale także z utajoną formą tej choroby oraz uwrażliwieniem na gluten. Jednocześnie zbadano, że w ciągu ostatnich 50 lat liczba osób, którym gluten szkodzi, wzrosła o 400 proc.! Kiedy w Centrum Badań nad Celiakią w Baltimore na Uniwersytecie w Maryland zbadano 8199 dorosłych osób i dzieci, okazało się, że aż połowa z nich cierpiała na zaburzenia związane z celiakią.

Wrażliwość na gluten jest chorobą autoagresyjną, wywołuje stany zapalne w całym ciele, m.in. mózgu, sercu, stawach, przewodzie pokarmowym. „The New England Journal of Medicine”podaje, że spożywanie glutenu może być pierwotną przyczyną aż 55 chorób, m.in. nowotworów, osteoporozy, zespołu jelita drażliwego, anemii, chronicznego zmęczenia, stwardnienia rozsianego. James Braly i Ron Hoggan w książce „Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health” („Niebezpieczne zboża. Dlatego gluten w ziarnach zboża może być niebezpieczny dla twojego zdrowia”) wymieniają aż 192 choroby związane z wrażliwością na gluten.

Być może od bagatelizowania tego problemu najskuteczniej odwiedzie argument dostarczony przez naukowców ze szwedzkiego Karolinska Institutet i amerykańskiego Johns Hopkins Children’s Center w Baltimore. Wykazali oni, że dzieci matek z wrażliwością na gluten zawarty w pszenicy mają o 50 proc. większe ryzyko zachorowania na schizofrenię niż inne. Badania opublikował „The American Journal of Psychiatry”.

Ilustracja: Hosanna

Kosztowna niewiedza

W Stanach Zjednoczonych te dane przeliczono oczywiście na pieniądze. Spośród 10 milionów klientów firmy ubezpieczeniowej CIGNA ci, u których poprawnie zdiagnozowano celiakię, rzadziej korzystali z usług medycznych i zmniejszyli wydatki związane ze zdrowiem o ponad 30 proc. – policzył dr Peter Green, profesor medycyny z Uniwersytetu Columbia.

Istnieją testy wykrywające celiakię, nietolerancję glutenu i pszenicy. Jednak najlepszym sposobem, aby się przekonać, czy ten problem nas dotyczy, jest wykluczenie z diety na miesiąc wszelkich źródeł glutenu, w tym tego ukrytego w zupkach w proszku i innych przetworzonych pokarmach. Taki eksperyment poleca się szczególnie zmagającym się dolegliwościami, których przyczyn lekarze nie potrafią wskazać lub zrzucają je na stres czy lakonicznie ujęty „niezdrowy tryb życia”. „Po wykluczeniu glutenu zawartego w zbożu uświadomiłem sobie, jak dotkliwie i przewlekle byłem chory przez większość mojego życia” – pisze Hoggan we wspomnianej książce.

Niektórzy lekarze twierdzą, że po dłuższym okresie stosowania diety bezglutenowej stopniowe wprowadzanie zboża do diety może przyzwyczaić organizm do tego składnika. Najskuteczniejsze jest jednak przestrzeganie diety bezglutenowej. Dzięki niej nawet u osób z celiakią kosmki jelitowe się regenerują, a inne objawy choroby ustępują. Produkty z glutenem można zastąpić m.in. ryżem, soją, kukurydzą, prosem. Warto się też zainteresować dietą paleo, czyli taką, jaką stosowali ludzie pierwotni, którym nie przyszło jeszcze do głowy, aby siać, zbierać i przetwarzać zboża. Dzięki temu unikniemy takich pułapek jak gluten, do którego spożywania nie jesteśmy przystosowani genetycznie. Pszenicę sprowadzono do Europy dopiero w średniowieczu i 30 proc. z nas jest nosicielami genu celiakii zwiększającego podatność na zaburzenia wynikające ze spożywania glutenu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Magdalena Rumińska: „Worek stomijny jest symbolem tego, że urodziłam się na nowo po 12 latach choroby”

Magdalena Rumińska: „Worek stomijny jest symbolem tego, że narodziłam się na nowo po 12 latach choroby”

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Wielkanoc w wersji fit. Podpowiadamy, jak nie stracić zdrowych nawyków w święta

Wielkanoc w wersji fit. Podpowiadamy, jak nie stracić zdrowych nawyków w święta

Biały talerz, osoba trzyma w dłoniach widelec i nóż

Dlaczego nie chudnę? Jak się zmotywować do odchudzania

Przełam się

Nie daj się i przełam się! Co zrobić, kiedy nie widać efektów ćwiczeń i diety?

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

pęczek ziół

Dlaczego diety nie działają? Oto 5 psychologicznych powodów

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Pięć sposobów aby zepsuć sobie poranek

Pięć kroków aby początek dnia uczynić jeszcze trudniejszym. Sobie i dzieciom

Mięśnie bolą po wysiłku? Oto kilka dietetycznych sposobów jak sobie z tym poradzić

Czy trenować w trakcie przeziębienia?

Czy trenować w trakcie przeziębienia?

Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!

Najpopularniejsze

Kobieta wąchająca kwiat

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na jędrne piersi

8 rzeczy, za które pokochają cię twoje stawy. Nie tylko wysiłek fizyczny!

Kobieta mindfulness

Mindfulness dla początkujących. Kasia Bem zdradza 5 prostych zasad uważności

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kobieta ćwiczy

Ćwiczenia na wzmocnienie kręgosłupa – łatwe i skuteczne

Kobieta w stroju fitness

Oponka na brzuchu. Jak zredukować ten problem?

Przysiady bułgarskie – ćwiczenie na zgrabne uda i pośladki/Pexels

Przysiady bułgarskie – ćwiczenie na zgrabne uda i pośladki

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać

Intymne dolegliwości rowerzystek. Sprawdź, jak zadbać o siebie w trakcie rowerowych wojaży

Kobieta ćwiczy

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

Kasia Bigos trenerka

Ćwiczenia z hantlami – wypracuj smukłe ramiona

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

×