Przejdź do treści

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages
Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Na ciekawy pomysł walki z marnowaniem jedzenia wpadła jedna z azjatyckich restauracji w Helsinkach. Każdy klient, który zostawi na talerzu więcej niż 100 gramów jedzenia, musi zapłacić pięć euro kary. „Nie może być tak, że tutaj marnuje się żywność, a w innych miejscach ludzie głodują” – mówi Jingjing Chen, kierownik restauracji.

Kara za resztki na talerzu?

Restauracja Takumi w Helsinkach to jedno z tych miejsc, w których nakładasz na swój talerz tyle jedzenia, ile chcesz. W zależności od dnia tygodnia, opłata wynosi od 13 do 16,90 euro. Klienci mogą wybierać spośród wielu rodzajów sushi, ciepłych dań azjatyckich, zup oraz deserów.

Pracownicy restauracji zauważyli jednak, że goście Takumi nakładali na swoje talerze ogromne porcje, których nie byli w stanie zjeść. Właściciel restauracji nie mógł znieść widoku jedzenia, które się marnuje. W związku z tym wprowadził dodatkową opłatę. Każdy klient, który zostawi na talerzy resztki jedzenia, musi zapłacić karę – pięć euro za każde 100 gramów.

„Od dawna zastanawialiśmy się, co zrobić z tym problemem. Wojna w Ukrainie sprawiła, że jeszcze bardziej przejęliśmy się głodem na świecie. Nie może być tak, że tutaj marnuje się żywność, a w innych miejscach ludzie głodują” – powiedział Jingjing Chen, kierownik restauracji, w rozmowie z dziennikarzami fińskiej gazety „Helsingin Sanomat”.

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem jedzenia

Wprowadzenie kary za marnowanie jedzenia szybko zaczęło przynosić pozytywne rezultaty. Kelnerzy zauważyli, że wyrzucają o wiele mniej niedojedzonych resztek.

Okazuje się jednak, że restauracja w Helsinkach nie jest pierwszą, która wprowadziła karę za marnowanie jedzenia. Już w 2012 r. chińska restauracja w północno-wschodniej Anglii Kylin Buffet pobierała 20 funtów za resztki pozostawione na talerzu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: