Przejdź do treści

„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”

Julia Wizowska. Źródło: instagram
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Matka z córką
Jak wyglądają skutki wychowywania dziewczynek w duchu „grzeczności”? Wyjaśnia Magda Korczyńska
Aranda de Duero
Hiszpańskie miasto obwieszcza, że jest pierwszym, które pokonało pandemię COVID-19
Kobieta wyciera szklankę ścierką
Mama Chemik: bakterie, grzyby i wirusy kolonizują nasze gąbki w zastraszającym tempie, a my często nie jesteśmy tego nawet świadomi
pielęgniarka
Co zobaczysz, gdy wpiszesz słowo ‘pielęgniarka” w wyszukiwarkę grafiki Google? „Szału nie ma. Zaproszenie do burdelu” – kwituje Mateusz Sieradzan
szcześliwa dziewczyna w pandemii
Ludzie szczęśliwi chętniej stosują się do obostrzeń – wynika z analizy zachowań społecznych w pandemii

Jaskółcze gniazdo, kompostownik, szampon w kostce czy torba z koszuli – o tym, że nieśmiecenie jest twórcze i przyjemne, przekonuje Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci” oraz z bloga nanowosmieci.pl.

Marta Chowaniec: Co jest potrzebne, aby powstał hamak „jaskółcze gniazdo”, z którego jest pani znana?

Julia Wizowska: Podstawą jest koło. Najpierw wypróbowywałam sploty na hula hopie. Potem pomyślałam o czymś trwalszym: skoro rower jest w stanie utrzymać człowieka, to jako siedzisko świetnie może sprawdzić się felga rowerowa. Drugie koło – to oparcie i jest ono robione na zamówienie u stolarza, bo ciężko znaleźć takiej wielkości alternatywę, której można dać drugie życie. Sznurki pochodzą z recyklingu. Są potrzebne jeszcze kółka do zawieszenia hamaka – tutaj znakomicie sprawdzają się kółka do karniszy z grubego i mocnego metalu. Każda makrama, dzierganie czy haftowanie czy innego rodzaju rękodzieło, jest pewnego rodzaju medytacją. Uspokajamy się, wprawiamy się w trans, pozwalamy myślom spokojnie płynąć, odprężamy się, „czyścimy” głowę. To sposób na odstresowanie się po całym dniu pracy. Wyplecenie takiego hamaku zajmuje sporo czasu – przez tydzień możemy skupić się nad nim wieczorem.

View this post on Instagram

🌷 Drogie Dziewczyny, Kobiety! Siostry! 🌷 Na co dzień jesteście cholernie dzielne. Multitaskingowo ogarniacie rzeczywistość na 15 poziomach wtajemniczenia. Zawsze wiecie co, gdzie w domu leży i kiedy do kogo zadzwonić z życzeniami urodzinowymi. Jesteście samodzielne, niezależne, silne, ambitne i kreatywne. Choć na co dzień totalnie zabiegane. Wiem, bo jestem "tam" z Wami 😉 Też mam czasem ochotę rzucić wszystko w cholerę. Też bywam zmęczona, rozdrażniona i zestresowana. Też miewam tremę i wątpliwości. Też zdarza mi się łapać zadyszkę… Wtedy zwalniam. Daję sobie prawo do bycia nieidealną. Uczę się odpuszczać. Z mniejszym niż kiedyś buntem przyjmuję, że czegoś dziś nie zrobię – trudno, przekładam to na jutro, dziś mam pilniejsze potrzeby. Siebie. 💛 —————- Kochane Dziewczyny, Kobiety! Siostry! Z okazji zbliżającego się naszego święta życzę Wam, byście częściej myślały o sobie. Dbały o swoje potrzeby. Przytulały siebie 💚 Bo jesteście dla siebie najważniejsze! —————– Mam też dla Was prezent na Dzień Kobiet – trwającą przez cały weekend wieeeeeeeeelką zniżkę na e-kurs wyplatania hamaków siedzących. Wyplatanie ze sznurków jest pewnego rodzaju medytacją – rutynowe powtarzalne czynności pozwalają się wyciszyć i oczyścić umysł. A bujanie się w gotowym hamaku uspokaja, daje poczucie bezpieczeństwa i odpręża. 😊 Do końca weekendu 👉 podstawowy pakiet e-kursu kosztuje 99 zł (zamiast 199 zł), dostęp do lekcji wideo, notatek wizualnych i grupy wsparcia macie od razu. 👉 Pakiet rozszerzony to koszt 259 zł (zamiast 369 zł), zawiera on to wszystko, co podstawowy + materiały fizyczne potrzebne do wykonania hamaka (mocne metalowe i drewniane obręcze, sznurki, kółka do zawieszenia). Linkt do e-kursu czeka na Was w bio. 🌷🌷🌷

A post shared by Julia Wizowska (@nanowosmieci) on

Znakomicie wpisują się w bardzo modny styl skandynawski i boho, pasują do wielu wnętrz. Czy myślała pani o tym, jak o rodzaju biznesu?

Zobaczyłam te hamaki kilka lat temu na zagranicznej stronie internetowej. Postanowiłam taki wypleść – zamknęłam się na dwa tygodnie w pracowni i wypróbowywałam różne sploty i sposoby wykonania. A skoro jest duże zainteresowanie warsztatami, to się tylko cieszę. Do tej pory udział w nich wzięło w sumie ponad 200 osób. Wiele osób przychodzi na nie, bo wiedzą, że to świetna zabawa i chcą interesująco spędzić czas. Nie mają wtedy niczego innego na głowie, są wyłącznie ze sobą w miłym towarzystwie, nie myślą o problemach, rodzinie i pracy. A przy okazji mogą się nauczyć nowych rzeczy np. wiązań makramowych. Mam też dostępny na blogu kurs online z wyplatania takiego hamaka – dla osób, które nie mogą uczestniczyć w warsztatach stacjonarnych.

Ile ma pani takich „jaskółczych gniazd” w domu?

Jeden (śmiech). To nieduże mieszkanie z miejscem tylko na jeden hamak.

para w Nowym Jorku

Hamak pięknie się prezentuje, ale trudno mi sobie wyobrazić kompostownik w standardowym warszawskim czy innym miejskim mieszkaniu. Szczerze mówiąc kojarzy mi się on z wiejską gnojówką i chyba śmierdzi?

Prawidłowo prowadzony kompostownik nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Poza tym, do kompostowników domowych nie można wrzucać mięsa, nabiału i innych rzeczy, które mogą szybko się psuć i przy tym nieprzyjemnie pachnąć. Umieszczamy w nich: warzywa, obierki, owoce, skorupki po jajkach – jedyny odpad zwierzęcy. Taki kompostownik przyjemnie pachnie ziemią po deszczu. Mały można postawić w kuchni, większy – na balkonie albo w piwnicy. Kiedy mieliśmy remont w domu, pojechaliśmy z mężem na urlop do agroturystyki. Przy łóżku stał kompostownik, nikt nie zorientował się po zapachu, że tam jest. W kompostowniku trzeba umieścić też dżdżownice.

Dżdżownice w domu?!

Tak (śmiech), one się z kompostownika nie wychylają, no bo po co? Przerabiają odpadki. W sumie w kompostowniku powstają dwa produkty. Po pierwsze: biohummus albo herbatka kompostowa, bo z wyglądu przypomina właśnie herbatę. Podobny biohummus możemy kupić w sklepach ogrodniczych, ale dzięki kompostownikowi możemy go zrobić samemu, wiedząc, z jakich odpadków powstał. To wartościowy nawóz dla roślin balkonowych i parapetowych. Co dwa tygodnie w swoim mieszkaniu podlewam nim sukulenty i dzięki temu rosną jak szalone na parapetach (śmiech). Drugi produkt to kompost, który również jest wykorzystywany jako nawóz np. do pomidorków na balkonie.

View this post on Instagram

#zostańwdomu – ogarniaj balkon! A nasz balkon totalnie potrzebował ogarnięcia! 😱 Gdy rok temu robiliśmy remont mieszkania, ominęlismy balkon, a potem potraktowaliśmy tę przestrzeń jako składzik niepotrzebnych materiałów. Wraz z nadejściem cieplych dni, postanowiłam coś z tym zrobić. Tym bardziej, że balkon jest póki co naszym jedynym "oknem na świat" i miejscem rekreacji na świeżym powietrzu 😅 _________________________________________________________________ Nad nowym wyglądem pracowałam przez tydzień – przewińcie paluchem i zobaczcie zdjęcia przed i po 😱 Niezła różnica, co? Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że remont udało się zrobić prawie bezkosztowo, dzięki wykorzystaniu materiałów i narzędzi które miałam i które dostałam od @RyobiToolsPL w ramach współpracy. ✌ Upcykling jak się patrzy! Drugie życie dostały palety (po kafelkach, ceramice łazienkowej i płytkach, które dotarły do nas rok temu podczas remontu mieszkania), folia malarska (do wyłożenia rabatek), rolety (to ten dywanik na podłodze), zasłony (kupione przeze mnie dawno temu w lumpeksie, potem ufarbowane na turkus i przerobione na pokrowce na poduchy)! 😍 Na stories obejrzyjcie etapy powstawania kwietnika (zielnika?) krok po kroku. A na dniach na blogu znajdziecie obszerny artykuł o tym, jak tanio i upcyklingowo można wyremontować balkon! 😀😀😀 ________________________________________________ Idę się glebnąć na balkonie. A Wy dajcie znać, co ciekawego ostatnio przerobiliście i jakie pomysły macie na swoje balkony! Możecie nawet opublikować swoje upcyklingi, dodając hashtag #RyobiZeroWaste 💚💚💚

A post shared by Julia Wizowska (@nanowosmieci) on

Co jest potrzebne, żeby przygotować taki kompostownik?

Chęci i trochę czasu. Nie trzeba się też zrażać na początku. Bierzemy dwa wiadra, jedno wkładamy w drugie, w wewnętrznym wiercimy takie otwory, żeby herbatka kompostowa mogła wydostawać się do wiadra zewnętrznego. Do niego wkładamy też dżdżownice, trochę ziemi, mokrego pokarmu, np. ogryzki po jabłkach. Zamykamy, przyglądamy się, co jakiś czas dorzucamy porcję obierków.

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Jak u pani wygląda segregacja śmieci? Jest panie pewnie bardzo skrupulatna, nie męczy to panią?

Nie (śmiech). Segregujemy śmieci od siedmiu lat. Tyle czasu to już naprawdę można się nauczyć i kompostowania i segregacji (śmiech). Nie jest to też wielki problem. Na początku segregowaliśmy do trzech pojemników, bo taki był system w Warszawie. Teraz mamy już pięć. W wysuwanej szufladce pod moim zlewem znajdują się cztery niewielkie wiadra dziesięciolitrowe. Jeden z nich to właśnie kompostownik, drugi pojemnik jest na papier, trzeci – na plastik i metal, a czwarty – na odpadki zmieszane. Na szkło mamy sztywną torbę, która stoi w przedpokoju, zabieram ją, kiedy idę do sklepu. Po drodze opróżniam torbę ze szkła i lecę z nią na zakupy. Weszło mi to w krew i nie sprawia żadnego kłopotu.

Czy w Warszawie segregacja śmieci może sprawić kłopot?

Wszędzie może. Najwięcej jest pytań o odpady bio. Na moim osiedlu w brązowym pojemniku na „bio” można zauważyć też ogrom zupełnie zbędnych tam reklamówek foliowych. Z tak zanieczyszczonych odpadków roślinnych ciężko jest wyprodukować wartościowy kompost. W pracowni, gdzie prowadzę warsztaty kompostowania, w centrum Warszawy, korzystamy z osiedlowego śmietnika na podwórku, wewnątrz kamienicy. Ostatnio zauważyłam, że kosz z napisem „bio” ma zamieszczony czerwony krzyżyk, oznaczający, że nie został odebrany ze względu na nieprawidłową segregację odpadków. Wewnątrz znajdowały się wspomniane już woreczki foliowe, kubeczki po jogurtach, butelki plastikowe, butelki szklane.

Lubi pani porządek?

To zależy. Kiedy pracuję, mam twórczy nieład na biurku. Utrzymuję porządek w szafie. Nie mam dużo par ubrań czy butów. Nie ma jak zrobić tego bałaganu (śmiech).

Kobieta układa bukiet kwiatów

Ma pani chyba tylko to, co nosi i używa. Z czego to wynika?

Chyba z minimalizmu. Nie lubię mieć dużo rzeczy wokół siebie. Swoje kosmetyki zastępuje tymi bez opakowań. Zamiast żelu pod prysznic – mydło w kostce, które wykonuję sama, zamiast szamponu w płynie w butelce – szampon w kostce. Kiedy przestaję używać konkretnej rzeczy, chcę ją przekazać dalej, żeby nie zagracała mi przestrzeni. Z tego powodu nie lubię również otrzymywać niechcianych prezentów-niespodzianek. Szybko je puszczam w obieg. Moja rodzina wie o tym, pytają, co chciałabym dostać. Z mężem zaś dajemy sobie prezenty ręcznie robione. A propos. Jakiś czas temu z poplamionej koszuli mojego męża uszyłam torbę na wspólne zakupy.

View this post on Instagram

Gdy 5 lat temu zakładałam bloga Na nowo śmieci, słyszałam: "JESUZMARYJAWIZOSKA! Zwariowałaś! Kto o tych śmieciach będzie czytał? Nikt!". 😱 W tyłku miałam takie opinie. Robiłam swoje, rozwijałam stronę, a potem już firmę. Dziś o "tych śmieciach" czyta na blogu 50-60 tysięcy osób miesięcznie ✌ ✌✌ _________________________________________________ Gdy z dziewczynami – Gosią i Kają @meadladies oraz Robertą – otwierałyśmy pracownię @czteryrazytrzy, na każdym kroku musiałyśmy tłumaczyć, że nie jesteśmy wielbłądami i wiemy, co robimy (po co się w ogóle tłumaczyłyśmy?). Ale oczywiście słyszałyśmy: "Warsztaty chcecie tu prowadzić? To są TACY ludzi, którzy chcieliby chodzić na TAKIE warsztaty??". A my przez te prawie trzy lata stworzyłyśmy niezłą markę i utorowałyśmy drogę kolejnym warszawskim eko warsztatowniom. Palec pod budkę, kto z Was był na naszych zajęciach, pokażcie się niedowiarkom! 💚💚💚 _____________________________________________________ Gdy nadeszły czasy izolacji, zewsząd słyszałam: "Trzeba przenosić się online, tylko to uratuje firmy!". I wszyscy przenieśli się online, zrobił się w Internecie tłum 😅 A ja wtedy właśnie zauważyłam, jak rośnie sprzedaż drukowanej (!) wersji #NieŚmieci. Nie ebooka, nie audiobooka, tylko właśnie starej dobrej analogowej książki. Czy dziwi mnie to? Ani trochę. Bo po całym dniu bycia online w pracy, online spotkań ze znajomymi i online rozrywek, też chcę sobie poodcinać wszystkie kable i po prostu glebnąć się na łóżku z papierową książką. Najbardziej offline, jak to tylko jest mozliwe 📚📚📚 Życzę Wam więc, moje drogie i moi drodzy, byście kierowali się w życiu swoimi przeczuciami i własną intuicją. A nie opinią czy zdaniem obcych ludzi 🙏 Nie przejmujcie się tymi, którzy będą chcieli podciąć Wam skrzydła. Robcie to, co podpowiada Wam serducho! 💚

A post shared by Julia Wizowska (@nanowosmieci) on

Pani siedzi również w dziennikarstwie.

Teraz trochę mniej. Odeszłam z zawodu. Kilkanaście lat pracowałam jako reporterka. Pisałam teksty ekonomiczno-społeczne. Pracowałam też na terenach objętych konfliktami, jak Kair w czasach Arabskiej Wiosny. Dwa lata na Donbasie zbieraliśmy razem z Grześkiem Szymanikiem materiały do książki o wojnie.

Teraz napisała pani książkę – reportaż „Nie śmieci”.

Oczywiście korzystałam z doświadczeń reporterskich. Chciałam zobaczyć, co się dzieje z odpadami, jak są zagospodarowane, jak jest naprawdę. Dlatego przez dwa lata jeździłam po Polsce, odwiedzałam różne zakłady, do których trafiają nasze domowe odpady i śledziłam ich dalszą drogę. Zwiedzałam sortownie, przedsiębiorstwa, które recyklingują albo w inny sposób odzyskują surowce z naszych domów i mieszkań. W Polsce jest ogromny głód tej wiedzy. Mieszkańcy mówią: „Mamy obowiązek segregacji, ale nie wiemy, po co mamy to robić, jaki jest tego cel!”. Więc ja im o tym w książce opowiadam. Ale „Nie śmieci” to nie tylko reportaż, ale również poradnik, bo dzielę się w książce swoimi (i nie tylko swoimi, bo rozmawiam o tym z wieloma osobami – teoretykami i praktykami) sposobami na ograniczenie odpadów, na bardziej świadome minimalistyczne życie.

Patenty babci na bycie zero waste

Czy po napisaniu tej książki jest pani optymistką w sprawie polityki śmieciowej czy naszego codziennego powszechnego śmiecenia?

Jestem realistką. Jeśli komuś wydaję się, że odpady w Polsce nie są przetwarzane, to nie ma racji. Bo przetwarzane są. Ale też nie oznacza to, że wszystkie są poddawane recyklingowi. Prawda leży pośrodku. Nie daję sobie też wmówić różnych ekonowinek, że są one zawsze przyjazne dla środowiska. Wiem, jak to wygląda po drugiej stronie kosza i nie zawsze te ekonowinki są przetwarzane.

Na koniec – segregować śmieci?

Na pewno lepiej segregować niż nie segregować. Jeśli segregujemy, mamy cień szansy, że odpady zostaną przetworzone. Zresztą dzisiaj mamy takie technologie, które umożliwiają recykling pewnych odpadów, inne – nie umożliwiają, ale za dwa lata mogą być dostępne kolejne, lepsze. Do tego momentu warto nauczyć się prawidłowej, dokładnej i systematycznej segregacji śmieci. Lepiej to robić niż nic nie robić.

Julia Wizowska – dla znajomych „Babka od śmieci”, bo edukuje w zakresie odpadów i pokazuje, jak dawać drugie życie niepotrzebnym rzeczom, by jak najmniej z nich trafiało do kosza. Od 2015 roku prowadzi bloga nanowosmieci.pl, od 2017 organizuje warsztaty zero waste i upcyklingu, współtworzy ekologiczną pracownię Cztery Razy Trzy w Warszawie. Autorka książki „Nie śmieci”, współautorka książek „Po północy w Doniecku” i „Długi taniec za kurtyną”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie ‚zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

filiżanka z herbatą

Recykling zużytych ekspresówek. Nie wyrzucaj, wykorzystaj

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

„Tkanie jest bardzo odprężającym zajęciem, jest w tym monotonność podobna do medytacji”. O współczesnym rzemiośle opowiadają twórczynie duetu Tartaruga

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Stella McCartney: wierzę, że robienie małych zmian jest znacznie ważniejsze niż nierobienie absolutnie niczego

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Anna Tober/archiwum prywatne

Eko ubrania – które materiały wybierać? Jak zrobić eko strój?

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

5 marek, które pokochałyśmy w 2019 roku

5 marek, które pokochałyśmy w 2019 roku

Jedzenie wyłożone na stole (makaron w kształcie torby na zakupy, szklana butelka mleka, wytłaczanka jajek, dwa słoiki i siatka pomidorów)

Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

plastik

Recyklomaty w Warszawie. Wymienisz plastikową butelkę lub metalową puszkę na wejściówki do kina

Najpopularniejsze

Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Stanie na rękach – krok po kroku

Stanie na rękach – krok po kroku

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

Dlaczego związki, które miały trwać całe życie, tak często się rozpadają?

Joga hormonalna – sposób na równowagę

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kasia Bigos trenerka

Ćwiczenia na ramiona z hantlami – wypracuj smukłe ramiona

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

8 rzeczy, za które pokochają cię twoje stawy. Nie tylko wysiłek fizyczny!

Anja Rubik: nastolatki uczą się, że macica nie jest śmietnikiem na sprężynki

Stres. Jak sobie z nim radzić? Oto 14 pomysłów, jak poradzić sobie ze stresem