Przejdź do treści

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

Patenty babci na bycie zero waste
Patenty babci na bycie zero waste / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolorowe nakładki na koła wózków dla osób z niepełnosprawnością
„Jeśli nie możesz wstać, wyróżnij się!”. Kolorowe nakładki na wózki dla osób z niepełnosprawnością to dzieło dwóch sióstr
Od wtorku pacjenci będą pytani o pobyt w szpitalu
Od wtorku pacjenci będą pytani o pobyt w szpitalu. Chodzi m.in. o serwowane posiłki
Zendaya
Zendaya wyznała, że social media wyzwalają u niej stany lękowe. „Staję się niespokojna, za dużo myślę i analizuję”
Trening interwałowy – fitnessowy must have! Na czym polega i dlaczego warto się w niego wkręcić?
Siatkarka
Katarzyna Skorupa o dyskryminacji kobiet w sporcie: Jesteśmy 'ładnym’ dodatkiem

Nasze babcie były zero waste, zanim to stało się modne! Sylwia Majcher, blogerka i autorka książki „Wykorzystuję, nie marnuję”, podaje 7 dowodów na to, że to właśnie babcie należy uznawać za prekursorki ruchu niemarnowania żywności i ograniczania odpadów. Poznajcie ich genialne sposoby na domowy recykling.

Chociaż babcie nie segregowały śmieci do pięciu pojemników, nie pakowały kanapek w woskowijki, ani nie myły zębów bambusową szczoteczką, to lepiej ugryźć się w język niż powiedzieć, że nie miały pojęcia o ekologii. Co prawda nie znały takich modnych słów jak zero waste, less waste, recykling czy biodegradowalny, ale ich styl życia mocno do nich nawiązywał.

O ich zasługach w ratowanie planety w dniu ich święta pisze Sylwia Majcher. Aktywistka i blogerka w swoim wpisie na Instagramie przyznaje, że wszystko co wie o niemarnowaniu żywności, nauczyła się od swojej babci.

„Babcie były zawsze absolutnymi promotorkami idei, która dziś ma swoje hasztagi, produkty i publikacje w mediach. Nie miały pojęcia o katastrofie klimatycznej, dwutlenku węgla, ale intuicyjnie, świadomie i bardzo rozsądnie dbały o środowisko i to, co dostały od natury. Z szacunku dla Ziemi, która żywi Je i Ich rodziny” – przyznaje Majcher.

„Nie używały słów w stylu recykling, upcykling, odpady. Nie jadły pomidorów w styczniu, doceniały kiszonki i warzywa korzeniowe” – dodaje.

Słowo jednorazowy w słowniku naszych babć nie istniało. Potrafiły wykorzystać niemal wszystko. Ze sreberka po czekoladzie robiły ozdoby świąteczne, dziurawe rajstopy używały do czyszczenia zabrudzeń, ze starych firanek szyły siatki na owoce, w opakowania po mące pakowały kanapki dzieciom, z podartych prześcieradeł robiły ściereczki kuchenne, szklane butelki po mleku traktowały jak relikwie. Można by tak wymieniać jeszcze długo, bo dowodów na to, że o życiu zero waste nasze babcie wiedziały sporo, jest niezliczona ilość. Nie tylko potrafiły wtórnie wykorzystywać rzeczy, ale również gotować tak, by nic się nie zmarnowało.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

7 patentów babci na bycie zero waste

Majcher przygotowała również grafikę z patentami naszych babć na bycie zero waste.

  1. Siatka na zakupy 
    Babcia torby dziergała na szydełku albo szyła ze starej koszuli.
  2. Bez folii
    Babcia zamiast workiem śmietnik wykładała gazetą, która chłonęła wilgoć.
  3. Słoik
    Podstawa – wiadomo.
  4. Ściereczki, chusteczki, ręczniki
    Wszystko z materiału – bez jednorazowej fanaberii.
  5. Z własnym kubkiem
    W podróż z termosem i jajkiem na twardo. Babcina klasyka.
  6. Do naprawy i wymiany
    Cerowanie, odzyskiwanie i naprawianie babci się opłacało.
  7. Bez resztek
    Babcia była mistrzynią kulinarnej kreacji. Nic się u niej nie marnowało – wymienia Majcher.

View this post on Instagram

Babcia zero waste. Wszystkiego, co wiem o niemarnowaniu,nauczyłam się od babci. Mam szczęście, bo miałam od kogo obficie czerpać inspiracje. W obu książkach pisałam o tym, jak ważne są te powroty do korzeni i ile zysku dają w pakiecie. Babcie były zawsze absolutnymi promotorkami idei, która dziś ma swoje hasztagi, produkty i publikacje w mediach. Nie miały pojęcia o katastrofie klimatycznej, dwutlenku węgla, ale intuicyjnie, świadomie i bardzo rozsądnie dbały o środowisko i to, co dostały od natury. Z szacunku dla Ziemi,która żywi Je i Ich rodziny. Potrafiły wykorzystywać niemal wszystko. Nie używały słów w stylu recykling, upcykling, odpady. Nie jadły pomidorów w styczniu, doceniały kiszonki i warzywa korzeniowe. Mogłabym tak wymieniać długo. Najważniejsze inspiracje zebrałam w grafice. Udostępniajcie śmiało. Niech babcie będą dumne, bo mają olbrzymie zasługi w ratowaniu planety, choć zupełnie nie zdają sobie z tego sprawy. Doceniajmy Je! Nie tylko dziś, gdy świętują. A Wy jakie eko nawyki przejęliście od babci? Podzielcie się inspiracjami. #dzienbabci #babcia #babciazerowaste #duma #mojababcia #wykorzystujęniemarnuję #gotujęniemarnuję #recykling #odpady #śmieci #rodzina #ekobabcia #nowaste #lesswaste #ekologiczne #ecolifestyle #tradycja #nowastefood #podajdalej #family #goingtozerowaste

A post shared by Sylwia Majcher (@sw.majcher) on

A wy czego o byciu zero waste nauczyłyście się od swoich babć?

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie grab liście. "Jeże podczas jesieni budują domki, aby móc przetrwać mrozy. Te domki powstają z liści i innych materiałów pochodzenia roślinnego" - pisze Paulina Górska

„Zostaw te liście!” – apeluje Paulina Górska. Ekoaktywistka wyjaśnia, dlaczego grabienie jesiennych liści to niedobry pomysł

W Polsce 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje co roku w koszu, podczas gdy 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

„Pieniądze wkrótce nie będą mieć większego znaczenia: nie można jeść ani pić pieniędzy” – mówi Jonathan L. Ramsey

Greta Thunberg

„Ubrania pożyczam od znajomych”. Greta Thunberg na okładce pierwszego wydania „Vogue Scandinavia” krytykuje przemysł odzieżowy

Skąd (tak naprawdę) są twoje pamiątki z wakacji? Ekoaktywistka Kasia Wągrowska to sprawdziła!

Mateusz Kozielecki, socjolog i aktywista

„Chęć posiadania własnych dzieci, biologicznych, to jakiś element rasizmu, trochę nacjonalizmu, a trochę ma charakter przygotowywania się do wojny” – mówi Mateusz Kozielecki

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Łukasz Łucza

Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Korzystasz z hotelowych ręczników? Jagna Niedzielska wyjaśnia, dlaczego lepiej mieć swój

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Patrycja, freeganka, autorka bloga "Kids Busters" / Archiwum prywatne

Patrycja, freeganka: Świeże produkty lądują w śmieciach, bo etykieta została krzywo przyklejona

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

skakanka

Chemiczna skakanka. Raport: nawet 25 proc. przyrządów sportowych może zawierać niebezpieczne dla zdrowia substancje

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Acetat, cupro, ramia, mylo, pinatex. Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” o niecodziennych materiałach

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Najpopularniejsze

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Kobieta mindfulness

Mindfulness dla początkujących. Kasia Bem zdradza 5 prostych zasad uważności

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

Kobieta trzyma psa na rękach

Stres. Jak sobie z nim radzić? Oto 14 pomysłów, jak poradzić sobie ze stresem

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Po pracy nie masz już na nic siły? Oto 6 sposobów na odzyskanie energii wieczorem

Gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

„365 dni”: gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą