Przejdź do treści

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Jak kupować mniej ubrań? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Hasło „nie mam się w co ubrać” codziennie powtarzają tysiące kobiet, otwierając szafę, która wcale nie jest pusta. Problem w tym, że najczęściej wybieramy kilka sprawdzonych zestawów, a sukienki „na specjalną okazję” czekają w nieskończoność. Jak sprawić, żeby w szafie było mniej ubrań, ale takich, w których rzeczywiście chodzimy?

 

Podobno przez 80 proc. czasu nosimy zaledwie 20 proc. naszych ubrań. W szufladach zalegają podkoszulki do spania i do noszenia „po domu”, sweter, który gryzie, i jedwabna bluzka, która do niczego nie pasuje, ale została kupiona na wyprzedaży. Kluczem do modowego sukcesu jest to, żeby kupować mniej ubrań, ale za to takich, które będą nam dłużej służyły i nie wyjdą z mody po jednym sezonie. Oto praktyczny przewodnik, jak zadbać o swoją garderobę:

Dbaj o ubrania, które już masz

Jeżeli na metce jest napisane „pranie ręczne”, to nie warto ryzykować prania w pralce w niskiej temperaturze, nawet z delikatnym odwirowaniem. Gorące żelazko nadaje się najlepiej do lnu i bawełny, a jeansy niekoniecznie potrzebują prasowania. Swetry wełniane lepiej suszyć rozłożone w poziomie, niż rozwieszać na suszarce, a do prania bielizny warto używać specjalnego woreczka zamykanego na zamek błyskawiczny.

Kupuj mniej, ale rozważniej

'Zastanów się, czy bluzkę w etniczne wzory z frędzlami założysz równie chętnie w przyszłym roku. Coco Chanel mawiała, że moda przemija, a styl pozostaje. Gorący trend sezonu zniknie wraz z letnim słońcem, a w szafie zostanie bluzka, którą założyłaś tylko raz. Klasyczne kroje i stonowane kolory przydadzą się przez cały rok, a jeśli masz ochotę zaszaleć, lepiej to zrobić z dodatkami typu apaszka, zamiast kupować garnitur w kolorze limonkowym.

Kupuj ubrania dobrej jakości

Czytaj metki i wybieraj naturalne materiały – wiskoza i poliamid to sztuczne tkaniny, które są szkodliwe dla skóry, a także mniej trwałe. Tańszym zamiennikiem naturalnej wełny jest sztuczny akryl, w którym się bardziej pocimy, a akrylowy sweter po kilku praniach rozciąga się i mechaci. Dla naszego ciała najlepsze są tkaniny naturalne, takie jak bawełna, jedwab, wełna i kaszmir.

Postaw na vintage!

Albo na sprawdzony sklep second hand – markowe ubrania to nie tylko drogi projektant, ale także lepsza jakość wykonania i naturalne tkaniny. Dlatego warto zainwestować w wysokiej jakości ubrania vintage. Jeśli były odpowiednio prane i przechowywane, mogą służyć wiele lat. Obecnie powstaje coraz więcej second handów, gdzie można kupić markowe ubrania i dodatki. To rozwiązanie ekonomiczne i ekologiczne, bo drogie torebki dostają swoje drugie życie.

Wspieraj etyczne marki

Pomyśl, kto uszył twoją bluzkę. Jeśli pochodzi z Bangladeszu, to nie uszyła jej w komfortowych warunkach krawcowa zatrudniona na umowę o pracę, tylko najprawdopodobniej nastolatek pracujący za dzienną stawkę, która wynosi tyle co koszt naszego latte. Odpowiedzialna moda to transparentna produkcja, precyzyjne krawiectwo, wysoki standard produkcji ubrań i umowa o pracę dla krawcowych.

W zakupach ubrań nie chodzi tylko o modę i wyprzedaże. Przemysł odzieżowy staje się obecnie branżą, która najbardziej zagraża środowisku naturalnemu. Chwilowe i tanie ubrania to produkowanie śmieci. Lepiej zapłacić więcej, ale nosić porządną rzecz, która nie przypłynęła do nas z drugiego końca świata. Nie kupujmy kolejnego T-shirtu dla rozrywki, bo do jego powstania potrzebne są litry wody. Nasze wybory konsumenckie są precyzyjnie analizowane przez producentów. Kupując mniej, dajemy czytelny sygnał – fast fashion nie jest eko. No i zyskujemy miejsce w szafie…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bateria, którą można będzie po prostu… zjeść. Naukowcy stworzyli innowacyjny produkt

„Nie jedz niczego, co ma naklejkę Apeel”. Ten fake news krąży po sieci i uderza w firmę zapobiegającą marnowaniu żywności

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ryzyko nowotworów i zaburzeń hormonalnych. Co jeszcze grozi nam przy niewłaściwym sprzątaniu?

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy