Przejdź do treści

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"
31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"/ EastNews
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

31-letnia Ewelina Głowacka zabrała ze śmietnika przy Biedronce trochę jedzenia, które nie nadawało się już do sprzedaży, ale uznała, że spokojnie można je było jeszcze zjeść. Została za to ukarana mandatem w wysokości 200 zł, po czym odwołała się od decyzji policji, a sprawę rozpatruje sąd. „Nie chodzi nawet o pieniądze. Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą. Nic etycznie złego nie zrobiłam” — zaznacza kobieta.

Wyrzucone, (nie)kradzione

W ostatnich latach coraz bardziej popularny staje się freeganizm – ruch, którego nazwa pochodzi od angielskich słów „free” – darmowy, i „veganism” – weganizm (chociaż nie wszyscy jego członkowie są weganami czy wegetarianami). Freeganie sprzeciwiają się konsumpcjonizmowi i często uważają, że właściwie wszystko, czego potrzebują, mogą znaleźć… na śmietniku. Jedną z takich osób jest Ewelina Głowacka z Białegostoku.

31-latka zabrała ze śmietnika przy Biedronce trochę jedzenia, które nie nadawało się już do sprzedaży, ale nie było zepsute. Kiedy zapakowała je do swojego samochodu, podszedł do niej ochroniarz sklepu i wywiązała się między nimi awantura. Z relacji kobiety wynika, że pracownik sklepu zaatakował ją gazem i chciał założyć jej kajdanki. Inny przebieg wydarzeń przedstawia menedżerka sklepu, która przekonuje, że to Głowacka była agresywna, podczas gdy ochroniarz zachowywał się kulturalnie i był spokojny.

Żeby wyjaśnić sprawę, na miejsce wezwano policję. Wartość produktów zabranych ze śmietnika przez 31-latkę została oszacowana na ok. 100 zł. Policja ukarała Ewelinę Głowacką mandatem w wysokości 200 zł. Kobieta przyjęła go, ale po jakimś czasie zmieniła zdanie i postanowiła dowieść, że nie dopuściła się kradzieży.

„Nie chodzi nawet o pieniądze. Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą. Nic etycznie złego nie zrobiłam” — zaznacza.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
BESTSELLER
Odporność, Good Aging
Naturell Selen Organiczny 200 µg, 365 tabletek
73,00 zł
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Good Sleep from Plants 60 kaps. wegański
45,00 zł 60,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
BESTSELLER
Mama
WIMIN Myślę o dziecku, 30 kaps.
59,00 zł
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Co na to sąd?

Sprawą zajął się Sąd Rejonowy w Białymstoku, który ma ustalić, czy istnieje podstawa do tego, aby uchylić mandat za kradzież.

Komenda Miejska Policji w Białymstoku uważa, że przyznanie go było zasadne, ponieważ, jak podkreśla, kobieta popełniła wykroczenie. Dlatego według niej kara nie powinna być uchylona. Stanowisko to podziela właściciel sieci Biedronka, który, jak informuje PAP, zaznacza, że wszelkie odpady znajdujące się w miejscu przeznaczonym do utylizacji są wciąż jego własnością. Firma wyjaśnia, że w przypadku odpadów z półek sklepowych sporządza się protokoły utylizacji, w których wskazywana jest ilość i rodzaj śmieci, za które właściciel ponosi koszty utylizacji.

Innego zdania jest mec. Marta Załęska, obrończyni Eweliny Głowackiej. Prawniczka tłumaczy, że kobieta zabrała jedzenie ze zwykłego, ogólnodostępnego śmietnika i nie złamała żadnych zabezpieczeń, żeby się do niego dostać.

„Nie możemy tutaj mówić o żadnej kradzieży. Jeżeli ktoś wrzuca przedmiot do ogólnodostępnego kontenera, a tutaj mamy taką sytuację, to można przyjąć, że go porzucił i ta rzecz staje się rzeczą niczyją” — argumentowała w sądzie mec. Załęska, podkreślając, że w przypadku Eweliny Głowackiej nie można mówić o żadnej szkodliwości społecznej czynu, ponieważ „działała ze szlachetnych pobudek, myśląc o ochronie środowiska”.

31-latka z kolei tłumaczyła w sądzie, że jej działanie nie tylko nie jest szkodliwe, ale wręcz korzystne – dla przyrody.

„Ponieważ wykorzystując rzeczy, które miałyby być zniszczone, jedząc je, zmniejszam ilość jedzenia, która by się marnowała, wody, która była wykorzystana do wyprodukowania tych przedmiotów, ludzkiej pracy” — mówiła Głowacka.

Może więc zamiast wydawać masę pieniędzy na utylizację, bardziej – i dyskontom, i środowisku, opłaciłoby się oddawanie jedzenia, które jeszcze nadaje się do zjedzenia, do jadłodzielni albo sprzedawanie go w tańszej cenie, np. za pomocą popularnej aplikacji.

Sąd jeszcze nie wydał decyzji dotyczącej Eweliny Głowackiej. Sprawa została odroczona na koniec listopada.

Źródła: PAP, Onet

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Kobieta trzyma w ręce kubek kawy

Pijesz kawę przed pójściem na zakupy? Wydasz i kupisz więcej

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

Ubrania, które nas trują. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

×