Przejdź do treści

Jak wykorzystać skórki z cytrusów? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak wykorzystać skórki z cytrusów? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak wykorzystać skórki z cytrusów? Podpowiada Jagna Niedzielska / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Robisz zimową herbatę, sok… albo drinka, a w koszu zostaje mnóstwo skórek po cytrusach? Nie wyrzucaj ich, mogą ci się jeszcze przydać! Do czego? Wyjaśnia kucharka i propagatorka idei zero waste Jagna Niedzielska.

Co zrobić ze skórkami z cytrusów?

Zimą, kiedy nie ma świeżych truskawek, malin czy jagód, częściej stawiamy na cytrusy. Rozgrzewająca herbata z cytryną, grzaniec z pomarańczą, sałatka z cytrusów, soki albo smoothie… Pomysłów, jak wykorzystać cytrusy w kuchni, jest mnóstwo! Ale co zrobić ze skórkami, które nam zostają? Podpowiada Jagna Niedzielska – mistrzyni niemarnowania w kuchni. Według niej sprawdzą się one jako:

  • kiszonka – kucharka zaznacza, że kiszone skórki cytryn to świetny dodatek do potraw świątecznych. „Wystarczy plasterek na warzywnym pasztecie, żeby nadać mu smak nie do zapomnienia” – pisze. Jak to zrobić w praktyce? Niedzielska wyjaśnia krok po kroku: wykorzystaj połówki cytryn po wyciśnięciu soku, następnie włóż do słoika, zalej słoną wodą w proporcji: 500ml przegotowanej wody i 1 płaska łyżki soli. Dorzuć 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, potem odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. Słoika nie zakręcaj, za to przykryj gazą;
  • uniwersalny płyn czyszczący – skórki z cytrusów sprawdzą się świetnie nie tylko w kuchni, ale tez przy sprzątaniu! Wystarczy skórki z pomarańczy i cytryn lub jednego z cytrusów włożyć do słoika o pojemności ok. 500ml, zalać je octem, zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na około 7-14 dni – wyjaśnia Jagna Niedzielska. „Po tym czasie odcedź roztwór od skórek i wymieszaj z wodą w proporcji 1:1. Umieść płyn w spryskiwaczu. Termin ważności płynu to ok. 14 dni” – pisze na swoim profilu na Instagramie;
  • przyprawa„wysusz skórki cytryn i pomarańczy, następnie drobno posiekaj lub zmiel i połącz z czarnym pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. W ten sposób stworzysz własną przyprawę. Koniecznie przechowuj w szklanym słoiku, w ciemnym miejscu, np. w szafkach kuchennych” – radzi kucharka;
  • oliwa – wiesz, że dzięki włożeniu do oliwy skórek cytrusów zyska ona wyjątkowy aromat?
  • ozdoba choinkowa – nie wszystkie ozdoby musisz kupować w sklepie. Te zrobione własnoręcznie są często równie piękne, a do tego masz satysfakcję, że zrobiłaś je sama! Możesz do tego wykorzystać pomarańcze. Obieraj je tak, żeby uzyskać jeden kawałek w kształcie spirali – radzi Niedzielska. „Możesz skórkę zawlec na nitkę, wysuszyć i zawiesić na choinkę. Można też wyciąć ze skórek świąteczne kształty za pomocą foremek i tak samo zawlec na nitce, wysuszyć i zawiesić na choince” – dodaje;
  • kostki lodu – kolejny świetny patent! Połówki cytrusów po wyciśnięciu soku możesz zamrozić i korzystać z nich jak ze smakowych kostek lodu – pisze autorka książki „Bez resztek”.
Kosmetyki mineralne

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 26 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: