Korzystasz z hotelowych ręczników? Jagna Niedzielska wyjaśnia, dlaczego lepiej mieć swój
Podczas wakacji i podróży służbowych uwielbiasz korzystać z białych, puchatych, hotelowych ręczników? Ja też to lubię, jednak po przeczytaniu na Instagramie wpisu Jagny Niedzielskiej zdecydowanie bardziej przemawia do mnie zabieranie swojego ręcznika z domu albo korzystanie z tego hotelowego tak, jak robimy to w domu.
Hotelowy ręcznik
Jak pisze Jagna Niedzielska w swoim poście na Instagramie:
„Według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska hotele zużywają 15 proc. wody wykorzystywanej przez obiekty komercyjne i publiczne w kraju. Z kolei pranie ręczników i pościeli stanowi 16 proc. hotelowego zużycia wody. Chociaż dane pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, to temat dotyczy całego świata. Tym bardziej jest to przerażające, gdy jesteśmy na luksusowych wakacjach w kraju, w którym miejscowa ludność zmaga się z niedoborem wody”.
Kucharka i miłośniczka zero waste dodaje, że pranie to dodatkowe zanieczyszczanie środowiska chemikaliami/detergentami używanymi w trakcie prania.
„Na jednym z blogów przeczytałam, że proszenie gości o rozsądne korzystanie z ręczników to green washing, a głównym celem takich hoteli jest redukcja kosztów. Absolutnie nie zgadzam się z tym! To podwójny interes: ekonomiczny i ekologiczny. Nie greenwashing. Nie chodzi też o to, żeby przestać teraz korzystać z hoteli. Chodzi o to, żeby zmniejszyć problem” – pisze dalej Jagna Niedzielska.
Hotelowy ręcznik – nie proś o jego codzienną wymianę
Niedzielska zachęca w swoim poście na Instagramie, by każda z nas wyjeżdżała i dobrze się bawiła. Pamiętajmy jednak, by korzystać z ręczników i pościeli tak, jak we własnym domu. Przecież w domach nie pierzemy ich i nie wymieniamy na nowe codziennie!
Jagna Niedzielska podzieliła się też ze swoimi obserwatorami kilkoma ciekawostkami dotyczącymi tej tematyki:
- w USA emitowano program o nazwie „Conserving for tomorrows”, którego celem było zredukowanie liczby ręczników oraz pościeli wykorzystywanych przez gości hotelowych, między innymi poprzez informacje zawieszone w hotelowych łazienkach. W rezultacie w 2004 r. W hotelach Intercontinental w USA zaoszczędzono 200 milionów litrów wody oraz 1400 litrów detergentów.
- w Słowenii przeprowadzono badania, w których zbadano kilka grup gości hoteli pod kątem liczby zużywanych ręczników podczas pobytu. Byli to: indywidualni goście (1), goście z agencji podróży (2) oraz goście hotelowi podczas podróży służbowej (3). Badania wskazały, że mniejsze zużycie ręczników można przypisać grupie drugiej oraz trzeciej.
„Jeśli problem mimo powyższej treści wyda się komuś błahy, proponuję, żeby rozpoczął plan prania domowych ręczników codziennie przez miesiąc” – dodaje Jagna Niedzielska.
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie.
Prowadziła program „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadziła „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 44,5 tys. osób. Jagna radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.
RozwińZobacz także
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”
7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie
Polecamy
Wodę w butelkach zostawmy na czas kryzysu. W innych wypadkach to tylko chwyt marketingowy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
„Nie macaj bułki w sklepie” – ostrzega prawnik Marcin Kruszewski. Jaka kara grozi za dotykanie gołą ręką pieczywa?
Gdzie wyrzucać blistry i opakowania po lekach? Nie popełniaj tego błędu
się ten artykuł?