Przejdź do treści

Czy rozmiar i kolor talerza mają znaczenie, kiedy chcemy schudnąć? Na to pytanie odpowiada profesorka Katarzyna Siuzdak

Czy rozmiar i kolor talerza ma znaczenie? / pexels
Czy rozmiar i kolor talerza ma znaczenie? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Rozpowszechniła się teoria o tym, że jak niby użyjemy mniejszych talerzy, to sobie mniej nałożymy, bo więcej na spodeczek do herbaty się przecież nie da. Tylko już w tych 'cennych radach’ nikt nie powiedział, że potem robimy sobie dokładki, bo po prostu jesteśmy głodni” – pisze w swoim poście dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, profesorka i kierowniczka Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku, na swoim profilu @science_mission na Instagramie. Czy rozmiar talerza ma znaczenie, kiedy chcesz schudnąć?

Rozmiar talerza ma znaczenie?

„Bywa, że trafię do restauracji i czasem dostaję posiłek na tak ogromnym talerzu, ze dwa razy większym niż te, na których w domu jemy obiad. Pewnie bym zmieściła na nim posiłek dla drugiej osoby, a nawet i deser” – tak rozpoczyna się post dr hab. inż. Katarzyny Siuzdak, profesorki i kierowniczki Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku, na profilu @science_mission na Instagramie.

Ekspertka opowiada dalej: „Było też tak, że zamówiłam na deser ciasto, a dostałam takie małe coś znowu na środku wielkiego talerza, na którym na około jeszcze był rozlany sos. Chyba po to, bym mogła ganiać tym ciastkiem po talerzu, by jakoś zebrać te wszystkie dodatki. Jakoś nie do końca ta zabawa jest dla mnie i wolę te mniejsze gabaryty talerza, bo i tak zjem tyle, na ile mam ochotę, a powierzchnia do zmywania mniejsza”. 

Autorka profilu @science_mission wyjaśnia, że o wielkościach talerzy krążą różne teorie, np. bazująca na iluzji Delboeufa. To złudzenie optyczne opisane w 1865 r. dotyczy postrzegania dwóch okręgów o jednakowej średnicy wpisanych w większe okręgi. Większy wydaje się ten okrąg, który otoczony jest przez okrąg o mniejszej średnicy.

„No i tak rozpowszechniła się teoria o tym, że jak niby użyjemy mniejszych talerzy, to sobie mniej nałożymy, bo więcej na spodeczek do herbaty się przecież nie da. Tylko już w tych 'cennych radach’ nikt nie powiedział, że potem robimy sobie dokładki, bo po prostu jesteśmy głodni” – pisze profesorka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
daria rybicka

Stosowanie mniejszych talerzy jest promowane jako strategia odchudzania. A jak jest naprawdę? Dotychczasowe wyniki badań są niejednoznaczne. Np. gdy jedzenie sami sobie serwujemy, to wielkość naczynia ma wpływ na ilość tego, co zjemy, ale gdy stała ilość jedzenia jest nałożona na talerze o różnej wielkości, to ten wpływ jest niewielki. Inne badania wskazują na brak korelacji między wielkością naczynia a ilością spożywanego jedzenia.

Rozmiar talerza a ilość spożywanego jedzenia

„Niestety, większość badań ma niską jakość. Wykazano, że są one obarczone wysokim lub niejasnym błędem systematycznym. A taki błąd zmienia wyniki pomiaru. Badania z 2019 r. wskazują, że różnica między ilością zjedzonego jedzenia z małego i dużego talerza, to tylko 19 kcal. Obecne dowody są niewystarczające, by stwierdzić, że jedzenie na małym talerzyku to w ogóle dobra strategia odchudzania” – wyjaśnia dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak.

Kolor talerza a ilość spożywanego jedzenia

Tak jak w przypadku rozmiaru talerza, tak i przy kolorze badania są niejednoznaczne.

„Ale – co ciekawe – to nie sam kolor wydaje się wpływać na różnice w ilości przyjmowanego pożywienia, ale kontrast między kolorami naczyń a jedzenia. Ale i tu badania nie wskazują jasno jak nasze preferencje się zmieniają, bo nawet typ jedzenia je zmienia” – dodaje ekspertka.

Profesorka odpowiada też na pytanie, co wpływa na nasze wzorce żywieniowe. To:

  • obecność innych ludzi,
  • lokalizacja,
  • wielkość porcji,
  • czas spożycia.

Kształt naczyń na napoje

Dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak zajęła się również wpływem kształtu naczyń na sposób, w jaki pijemy.

„Na 200 osobach (100 kobiet i 100 mężczyzn) zbadano wpływ kształtu szklanek i kieliszków na spożywanie różnych napojów. Okazało się, że tempo picia ze szklanek prostych jest stałe, podczas gdy ze szklanek stożkowatych najpierw pijemy więcej, a w kolejnej fazie spożywania mniej. I to ze szklanek prostych pijemy mniej niż z tych ze skośnymi ściankami. Tak samo jak z kieliszkami – z tych o prostych ściankach pijemy mniej” – wyjaśnia profesorka.

@science_mission – kto stoi za tym profilem?

Autorką instagramowego profilu @science_mission, który obserwuje już ponad 8,5 tys. osób, jest dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak. Naukowczyni na swoim profilu popularyzuje nauki ścisłe, prezentując naukowe eksperymenty, dzieląc się specjalistyczną wiedzą. Na co dzień jest profesorką i kierowniczką Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku. Wraz z zespołem zajmuje się wytwarzaniem nowych materiałów do urządzeń do konwersji i magazynowania energii oraz sensorów elektrochemicznych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez profesorka Kasia (@science_mission)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czasami nie wiesz, co odpowiadać na zadawane ci pytania? Psycholożka ma kilka gotowych odpowiedzi na te, których wolałabyś nie usłyszeć / istock

Czasami nie wiesz, co odpowiadać na zadawane ci pytania? Psycholożka ma kilka gotowych odpowiedzi na te, których wolałabyś nie usłyszeć

„Całe życie towarzyszył mi natłok myśli. Jakby w mojej głowie grało radio” – mówi Paulina Pietrzak, psycholożka z diagnozą ADHD

Rezyliencja – co to jest i jak samodzielnie rozwijać tę kompetencję społeczną?

"Bez względu na wszystko, zawsze znajdzie się światełko na końcu tunelu”. Bella Hadid o międzypokoleniowej traumie / gettyimages

„Bez względu na wszystko, zawsze znajdzie się światełko na końcu tunelu”. Bella Hadid o międzypokoleniowej traumie

„Adopcja to nie jest sklep, że dziecko dostaje ten, kto dłużej czeka”. O mitach na temat prawa adopcyjnego i polskich realiach mówi Izabela Rutkowska

„Latałam z wywieszonym jęzorem, nie lubiłam siebie i jeszcze sobie dowalałam, że jestem beznadziejna”. O wychodzeniu z depresji i pracoholizmu opowiada Dagny Kurdwanowska

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

Kobieta

„Gdybym bardziej w siebie wierzyła to…”. Jak wytrenować pewność siebie?

Agnieszka Jankowiak-Maik: „Kompletnie nie przemawia do mnie budowanie autorytetu opartego na strachu. Wolę zbudować relację, w której szacunek będzie czymś naturalnym”

„Będziemy odchodzić od technologii, a skupiać się na powrocie do naturalnego kontaktu człowieka z człowiekiem. Takie skin to skin w psychologii” – mówi psycholożka Monika Winek

Czujesz, że dopada cię jesienna chandra? Poznaj proste triki na poprawienie nastroju

rozmyślająca kobieta

Jak przygotować się do zmiany? Poznaj 5 najważniejszych kroków

„Myśli mają potężną moc, ale nie magiczną. Afirmacje i medytacja nas nie wyleczą”. O prawie przyciągania i pseudopsychologii mówi Zuzanna Butryn

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

5 porad, dzięki którym będziesz zarządzać swoim czasem jak mistrz

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Andrzej Tucholski: Życia nie da się sensownie przeżyć, ciągle robiąc coś wbrew swojej naturze

Studentka psychologii sprząta za darmo mieszkania, które wydawały się nie do odgruzowania. Przyświeca jej ważny cel

Studentka psychologii sprząta za darmo mieszkania, które wydawały się nie do odgruzowania. Przyświeca jej ważny cel

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Kobieta z aparatem

Drobiazgi uszczęśliwiają. Mają większy wpływ na jakość życia, niż nam się wydaje

Bullying – czym jest? Jakie są przyczyny, skutki i skala bullyingu i cyberbullyingu

Odporność psychiczna – czym jest? Jak ją wzmocnić?

Psycholożka Małgorzata Pawlińska

„Dziś wrażliwość kojarzy się ze słabością. Tymczasem dawniej u boku dobrego władcy często stał wysoko wrażliwy doradca” – mówi Małgorzata Pawlińska

Kobieta

Jak zmienić sposób, w jaki patrzymy na życie? Kasia Bem podaje klucz do szczęścia

Najpopularniejsze

×