Przejdź do treści

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Cytryny
W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jaką temperaturę woli pomidor a jaką mango? Przechowywanie warzyw i owoców to nie lada wyzwanie. Wiele osób popełnia w tej kwestii błędy. Olga, autorka profilu na Instagramie „Jakmniej”, przygotowała ściągę z preferencjami poszczególnych owoców i warzyw.

Lodówka czy blat? Które miejsce wolą owoce i warzywa w twoim domu? Pomidor nie znosi zimnych temperatur, podobnie jak ziemniaki i marchewka. Jednak sałata i kalafior w wyższej temperaturze szybko się popsują. Które owoce i warzywa preferują lodówkę, a które lepiej zostawić na blacie? Małą ściągę przygotowała Olga, autorka profilu na Instagramie „Jak mniej”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł

Owoce i warzywa do przechowania w temperaturze pokojowej

Te owoce dłużej zachowają świeżość, jeśli przechowywane będą w temperaturze pokojowej.

  • ogórki,
  • pomidory,
  • cukinie,
  • bakłażany,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • cebula,
  • marchewka,
  • czosnek,
  • banany,
  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • imbir,
  • awokado,
  • mango,
  • ananasy.

Specjalistka zaznacza także, że ziemniaki, bataty, marchewka i cebula preferują trochę niższe temperatury. Z tego powodu nasłoneczniony blat nie będzie dla nich dobrym miejscem.

Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce

Które warzywa i owoce lepiej trzymać w lodówce?

  • kalafior,
  • brokuły,
  • por,
  • kapusta,
  • sałata,
  • szparagi,
  • seler naciowy,
  • dojrzałe: maliny, truskawki, czereśnie, winogrona, jagody.

Ekspertka dodaje także, aby rzodkiewki przechowywać w pojemniku zalane odrobiną wody. W ten sposób nie zmiękną. Podobnie należy postępować z zieleniną. Pietruszkę czy koperek wstawiamy więc do lodówki w słoiku z małą ilością wody.

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.

„Jak mniej”

Za profilem „Jak mniej” stoi Olga. Ekolożka w mediach społecznościowych przekazuje swoją wiedzę na temat tego, jak mniej spożywać i nie marnować jedzenia. Jest miłośniczką i wyznawczynią „zero waste”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Olga i Nieidealny Zero Waste (@jakmniej)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ugotowałaś ziemniaki? Nie wylewaj wody! Sprawdź, jak ją wykorzystać

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Moja definicja la dolce vita? Aby osiągnąć swój cel, warto się napracować”. O życiu i pracy w Toskanii mówi Danusia Indyk

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Czy rozmiar i kolor talerza ma znaczenie? / pexels

Czy rozmiar i kolor talerza mają znaczenie, kiedy chcemy schudnąć? Na to pytanie odpowiada profesorka Katarzyna Siuzdak

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jak możesz pomóc Ukrainie? Lista oficjalnych zbiórek pieniędzy i paczek

Jak możesz pomóc Ukrainie? Lista oficjalnych zbiórek pieniędzy i paczek

„Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Od wtorku pacjenci będą pytani o pobyt w szpitalu

Od wtorku pacjenci będą pytani o pobyt w szpitalu. Chodzi m.in. o serwowane posiłki

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

×