2 min.
W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?/ Rawpixel
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
15.01.2021
Nie namawiaj córki do bycia bardziej śmiałą. „Próba zmieniania temperamentu na siłę może być szkodliwa”
15.01.2021
„Męska grypa” to nie wymysł. Winny jest prawdopodobnie testosteron
14.01.2021
Coraz więcej Polaków chce się zaszczepić przeciwko COVID-19 – wskazuje najnowszy sondaż
14.01.2021
Jak wychować pewne siebie dziewczynki? Radzi Mikołaj Foks [WIDEO]
Jaką temperaturę woli pomidor a jaką mango? Przechowywanie warzyw i owoców to nie lada wyzwanie. Wiele osób popełnia w tej kwestii błędy. Olga, autorka profilu na Instagramie „Jakmniej”, przygotowała ściągę z preferencjami poszczególnych owoców i warzyw.
Spis treści
Lodówka czy blat? Które miejsce wolą owoce i warzywa w twoim domu? Pomidor nie znosi zimnych temperatur, podobnie jak ziemniaki i marchewka. Jednak sałata i kalafior w wyższej temperaturze szybko się popsują. Które owoce i warzywa preferują lodówkę, a które lepiej zostawić na blacie? Małą ściągę przygotowała Olga, autorka profilu na Instagramie „Jak mniej”.
Owoce i warzywa do przechowania w temperaturze pokojowej
Te owoce dłużej zachowają świeżość, jeśli przechowywane będą w temperaturze pokojowej.
Specjalistka zaznacza także, że ziemniaki, bataty, marchewka i cebula preferują trochę niższe temperatury. Z tego powodu nasłoneczniony blat nie będzie dla nich dobrym miejscem.
Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce
Które warzywa i owoce lepiej trzymać w lodówce?
- kalafior,
- brokuły,
- por,
- kapusta,
- sałata,
- szparagi,
- seler naciowy,
- dojrzałe: maliny, truskawki, czereśnie, winogrona, jagody.
Ekspertka dodaje także, aby rzodkiewki przechowywać w pojemniku zalane odrobiną wody. W ten sposób nie zmiękną. Podobnie należy postępować z zieleniną. Pietruszkę czy koperek wstawiamy więc do lodówki w słoiku z małą ilością wody.
„Jak mniej”
Za profilem „Jak mniej” stoi Olga. Ekolożka w mediach społecznościowych przekazuje swoją wiedzę na temat tego, jak mniej spożywać i nie marnować jedzenia. Jest miłośniczką i wyznawczynią „zero waste”.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.01.2021
Kim Cattrall: Bezsenność? To jakby trzytonowy goryl siedział mi na piersi

15.01.2021
Minął 13. miesiąc, od kiedy Julia nie opuściła domu. „Nie chcę ryzykować życiem”

13.01.2021
Hanka Grupińska: wydaje się, że świat ultraortodoksji żydowskiej jest bardziej otwarty i respektujący prawa kobiet niż polski kościół katolicki

09.01.2021