2 min.
W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?/ Rawpixel
25.06.2022
Oponka na brzuchu. Jak zredukować ten problem?
25.06.2022
Nie tylko egzotyczne komary. Sprawdź, co może ci popsuć te wakacje!
25.06.2022
HELLO PIONIERKI: Jak Michalina Wisłocka uczyła Polki seksualności i autoerotyzmu na wiele lat przed znalezieniem punktu „G”
24.06.2022
Lekarz miał 6,5 minuty na przyjęcie jednego pacjenta. „Doniosłem sam na siebie”
24.06.2022
Ciężko ustać ci w tej pozycji? Naukowcy mówią, o czym może to świadczyć
Jaką temperaturę woli pomidor a jaką mango? Przechowywanie warzyw i owoców to nie lada wyzwanie. Wiele osób popełnia w tej kwestii błędy. Olga, autorka profilu na Instagramie „Jakmniej”, przygotowała ściągę z preferencjami poszczególnych owoców i warzyw.
Spis treści
Lodówka czy blat? Które miejsce wolą owoce i warzywa w twoim domu? Pomidor nie znosi zimnych temperatur, podobnie jak ziemniaki i marchewka. Jednak sałata i kalafior w wyższej temperaturze szybko się popsują. Które owoce i warzywa preferują lodówkę, a które lepiej zostawić na blacie? Małą ściągę przygotowała Olga, autorka profilu na Instagramie „Jak mniej”.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Owoce i warzywa do przechowania w temperaturze pokojowej
Te owoce dłużej zachowają świeżość, jeśli przechowywane będą w temperaturze pokojowej.
Specjalistka zaznacza także, że ziemniaki, bataty, marchewka i cebula preferują trochę niższe temperatury. Z tego powodu nasłoneczniony blat nie będzie dla nich dobrym miejscem.
Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce
Które warzywa i owoce lepiej trzymać w lodówce?
- kalafior,
- brokuły,
- por,
- kapusta,
- sałata,
- szparagi,
- seler naciowy,
- dojrzałe: maliny, truskawki, czereśnie, winogrona, jagody.
Ekspertka dodaje także, aby rzodkiewki przechowywać w pojemniku zalane odrobiną wody. W ten sposób nie zmiękną. Podobnie należy postępować z zieleniną. Pietruszkę czy koperek wstawiamy więc do lodówki w słoiku z małą ilością wody.
„Jak mniej”
Za profilem „Jak mniej” stoi Olga. Ekolożka w mediach społecznościowych przekazuje swoją wiedzę na temat tego, jak mniej spożywać i nie marnować jedzenia. Jest miłośniczką i wyznawczynią „zero waste”.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.06.2022
„Tatuaż dla niektórych nadal mentalnie bywa nie do przeskoczenia”. O mitach związanych z tatuowaniem mówi Kaja Karolina Chodorowska

21.06.2022
„Te wszystkie przykre słowa były małymi ciosami, przez które coś, co w sobie lubiłam, stawało się moim kompleksem” – mówi Katarzyna Czapraga, ofiara fat shamingu

19.06.2022
Nie jest tak, że elegancko zapakowane wycinki przyjeżdżają w pudełkach gotowe do oglądania. Jelito trafia do nas w wiadrze lub słoiku z formaliną – mówi Paulina Łopatniuk, patomorfolożka

19.06.2022