Przejdź do treści

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia?

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.
Przechowywanie żywności - jak robić to dobrze, aby dłużej cieszyć się świeżością i nie wyrzucać jedzenia?/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek
Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Matka z córką rzucają confetti
Nie namawiaj córki do bycia bardziej śmiałą. „Próba zmieniania temperamentu na siłę może być szkodliwa”
męska grypa
„Męska grypa” to nie wymysł. Winny jest prawdopodobnie testosteron
szczepienie przeciw koronawirusowi
Coraz więcej Polaków chce się zaszczepić przeciwko COVID-19 – wskazuje najnowszy sondaż

Jak często wyrzucasz zepsute jedzenie do śmieci? Obślizgła wędlina, spleśniały ser, twardy chleb, przeterminowany jogurt albo słoik dżemu, o którym zapomniałaś? Wyrzucamy niemal wszystko. Jak temu zapobiec, by nie tracić żywności i przy okazji pieniędzy, które na te produkty wydajemy? Wystarczy odpowiednio tę żywność przechowywać.

Polska niestety cały czas plasuje się w czołówce krajów marnujących jedzenie. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie 52 kilogramy żywności, co daje do 2 mln ton produktów spożywczych w naszych koszach. Co najczęściej wyrzucamy? Wędliny, mięso, pieczywo, jogurty, ziemniaki, warzywa i owoce. Powód? Kupujemy za dużo, a produkty źle przechowujemy i się psują. Można temu zapobiec. Wystarczy poznać najważniejsze zasady odpowiedniego zabezpieczenia jedzenia. Podaje je na swoim profilu na Instagramie Daria Rogowska, znana w mediach społecznościowych jako Ekocentryczka. Autorka ebooka „Roślinne gotowanie” od lat promuje zdrową, wegańską dietę oraz życie w zgodzie z less waste.

To ważny temat w kontekście tego ile żywności marnuje statystyczny Polak. Jedni marnują więcej, inni mniej. Kilka razy zdarzyło mi się wyrzucić zwiędniętą sałatę, czy inną zieleninę zanim nauczyłam się jak je przechowywać. Bo wyrzucona żywność = wyrzucone pieniądze. Kupuję mniej produktów, zwracam uwagę na jakość i pochodzenie, nie lubię kiedy coś się marnuje – pisze Rogowska.

Kobieta układa bukiet kwiatów

Jak przechowywać żywność?

Jak podkreśla Rogowska, dobrze zabezpieczona żywność zachowuje świeżość na dłużej, dzięki czemu mamy więcej czasu na zjedzenie. Podaje też kilka porad, które z pewnością będą przydatne w pierwszych krokach ograniczenia wyrzucanego jedzenia.

Moje proste triki do wprowadzenia od razu:⠀

🌱 po kupieniu myję zieleninę, osuszam i przekładam do opakowań. Może to być pojemnik, worek strunowy (wykorzystuję je wielokrotnie) albo sylikonowa torebka. Podobnie przechowuję zioła. Dzięki temu można zachować świeżość zielonych liści nawet na 7-10 dni.⠀

🌱 lubię przechowywać jedzenie w szkle. Wszystkie pasty, hummus, domowe pesto ląduje do lodówki w słoikach. To wygodne, wszystko jest widoczne. Szkło jest też najbezpieczniejszym materiałem jeśli chodzi i przechowywanie żywności. W słoiku z niewielką ilością wody na dnie przechowuję rzodkiewki. Zakręcam słoik i dzięki temu zachowują świeżość na dłużej. ⠀

🌱 warzywa – marchewka, pietruszka, por, seler dobrze czują się w dolnej szufladzie lodówki. Myję je, osuszam i dbam o to, żeby w szufladzie było sucho. ⠀

🌱 cebula i czosnek nie lubią lodówki, lepiej trzymać je na zewnątrz, podobnie jak cytrusy, pomidory i ogórki. Wkładam je do lodówki, tylko kiedy są napoczęte. ⠀

🌱 ziemniaki i buraki także nie potrzebują lodówki, przechowuję je w ciemnym, suchym miejscu. ⠀

🌱 To tylko kilka sposobów, ale już stosowanie się do tego pozwoli zmniejszyć ilość wyrzucanych warzyw i owoców, które źle przechowywane tracą nie tylko ładny wygląd, ale też cenne wartości odżywcze. Im lepiej zabezpieczymy warzywa i owoce, tym mniej ich wyrzucimy. Ważne są też rozsądne zakupy, planowanie posiłków i czyszczenie lodówki co tydzień. Gotowanie z resztek, albo mrożenie nadwyżek, których nie zdołamy użyć. ⠀

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Daria Rogowska🌿 (@ekocentryczka)

Jakie są wasze sposoby na ograniczenie odpadów żywnościowych?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Acetat, cupro, ramia, mylo, pinatex. Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” o niecodziennych materiałach

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Jedzenie i seks - duet idealny?

Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]

Ugotowałaś ziemniaki? Nie wylewaj wody! Sprawdź, jak ją wykorzystać

kobieta w kuchni

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Produkty spożywcze w słoikach

Domowe sposoby na mole spożywcze. Co zrobić, kiedy mole zalęgną się w kuchni?

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Minimalizm – mniej znaczy więcej. Skuś się!

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Anna Tober/archiwum prywatne

Eko ubrania – które materiały wybierać? Jak zrobić eko strój?

Nina Harbuz i jej sposoby na less waste

„Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

anorektyczka

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania

jajka szpinak

5 zdrowych przekąsek potreningowych. Przygotujesz je w kilka minut, a zapewnią energię na długo

Foodsi aplikacja

Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy!

Najpopularniejsze

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Ubrania, które nas trują. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne

Stanie na rękach – krok po kroku

Stanie na rękach – krok po kroku

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

poranne wstawanie

7 rzeczy, które ułatwią poranne wstawanie

Gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

„365 dni”: gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

Jak poprawić krążenie w nogach? Ćwiczenia, które warto wykonywać

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!