Przejdź do treści

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu
Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dorota Szelągowska o braku samoakceptacji i kompleksach
Dorota Szelągowska szczerze o kompleksach. „W swoich oczach byłam gruba. Ohydne tłuste ramiona, brzuch, uda”
Trening outdoorowy – na ostatnie ciepłe dni!
Neofilia, czyli na tropie nowych wrażeń. Czym jest i jak nie wpaść w jej pułapkę?
Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?
8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

„Dziwne zachowanie Chylińskiej, wszyscy byli w szoku”, „Ale WSTYD” –  nagłówki o podobnej treści pojawiły się w mediach, kiedy Agnieszka Chylińska na jednej z imprez poprosiła o zapakowanie na wynos kilku ciastek dla swoich dzieci. Czy naprawdę takie zachowanie powinno być uznawane za obciach? Na to pytanie odpowiada eko-aktywistka Sylwia Majcher.

Ratowanie resztek to wstyd?

„Czy zabieranie resztek z restauracji, cateringów to wstyd?” –  takie pytanie ostatnio usłyszała w radiowej dyskusji na antenie Radia Nowy Świat blogerka i eko-aktywistka Sylwia Majcher. Jak podkreśla, audycję, w której brała udział, słuchacze komentowali na bieżąco i opinie na ten temat były przeróżne.

Perspektywa poproszenia kelnera o zapakowanie niezjedzonej porcji wciąż w niektórych wywołuje poczucie skrępowania. Niepotrzebnie. Na wszystkich spotkaniach, szkoleniach, w wywiadach powtarzam: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu” – pisze na swoim profilu na Instagramie blogerka.

Dodaje, że zabieranie niezjedzonych porcji z restauracji warto potraktować jak coś naturalnego. Dobry gest robiony dla siebie i środowiska. I przypomina statystyki – powinny dać do myślenia tym, którzy wstydzą się poprosić o zapakowanie jedzenia:

W Polsce w każdej sekundzie do śmietnika trafia 150 kg niewykorzystanego jedzenia. 4,5 kg dwutlenku węgla jest wydzielane do atmosfery na każdy kilogram wyprodukowanej żywności. Wyrzucanie jedzenia to też strata wody i energii”.

Oklaski zamiast potępienia

„Marnujemy bezsensownie uwikłani w niepotrzebne stereotypy. W zmianie nastawienia nie pomagają takie komentarze, jakie usłyszała Agnieszka Chylińska, gdy na konferencji poprosiła o zapakowanie kilku ciastek na wynos” – podkreśla Majcher i przytacza tytuły artykułów na ten temat:

„Afera cateringowa”, „Uciekła z ramówki, wynosząc jedzenie w torbach do domu”, „Dziwne zachowanie Chylińskiej, wszyscy byli w szoku”, „Ale WSTYD”.

Według autorki wpisu za zabranie ciastek do domu piosenkarce nie należy się potępienie, raczej oklaski. A może warto pójść o krok dalej i poszukać rozwiązań prawnych, które znacznie ułatwiłyby sprawę?

Stało się tak już we Francji. Jak przypomina Sylwia Majcher, specjaliści policzyli, że w restauracjach marnuje się ponad 30 proc. jedzenia. W związku z tym francuscy rządzący uchwalili ustawę wprowadzającą obowiązek tzw. „doggy bag”, czyli pakowania niedokończonych posiłków na wynos. Koszt przyjaznej środowisku, papierowej torby ponosi restauracja, a zapakowanie resztek powinien zaproponować kelner.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej w przystępny sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Najpopularniejsze

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Kobieta mindfulness

Mindfulness dla początkujących. Kasia Bem zdradza 5 prostych zasad uważności

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

Kobieta trzyma psa na rękach

Stres. Jak sobie z nim radzić? Oto 14 pomysłów, jak poradzić sobie ze stresem

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

5 ćwiczeń, które zredukują stres

Ćwiczenia na odstresowanie. Zobacz 5 ćwiczeń od trenerki fitness

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

Intymne dolegliwości rowerzystek. Sprawdź, jak zadbać o siebie w trakcie rowerowych wojaży

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Po pracy nie masz już na nic siły? Oto 6 sposobów na odzyskanie energii wieczorem

Gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

„365 dni”: gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?