5 min.
Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny Pexels.com
25.05.2022
Po czym poznasz, że twoja rodzina jest toksyczna? Psycholożka Monika Kotlarek wyjaśnia
25.05.2022
Tu pary LGBT+ będą mogły wziąć ślub kościelny. Duchowni przegłosowali decyzję
25.05.2022
Sąd Okręgowy w Lublinie: To nie był gwałt. 14-latka miała ufarbowane włosy i makijaż. Mężczyźni mogli nie wiedzieć, ile ma lat
24.05.2022
Zmiany klimatyczne zabierają nam sen. Zaskakujące odkrycie naukowców
24.05.2022
W chaosie wojny kwitnie handel dziećmi. „Handlarze wkraczają do sierocińców, korzystając z braku nadzoru”
Kawa w kapsułkach cieszy się ogromną popularnością. Czy jednak zastanawiałaś się, co tak naprawdę znajduje się w kapsułce? Jakiej jakości kawę pijesz i czy korzystanie z kapsułek nie szkodzi środowisku? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny i edukator żywieniowy mgr Magdalena Kartasińska, kierownik Działu Dietetycznego Dailyfruits.
Ewa Podsiadły-Natorska: Co znajduje się w kapsułce, którą umieszczamy w ekspresie?
Mgr Magdalena Kartasińska: Klasyczne kapsułki zawierają średnio od 5 do 8 g mielonego ziarna kawy, które umieszczane są w nich hermetycznie celem zachowania aromatu i walorów smakowych. Istnieje jednak ryzyko wykorzystania do kapsułek ziaren o gorszej jakości. Niektóre ziarna kawy są aromatyzowane przy samym paleniu, a niektóre mają aromaty umieszczone w kapsułce. Czasami w kapsułce umieszcza się odpowiednik w postaci kawy rozpuszczalnej. Kawy z mlekiem mogą zawierać dodatek mleka w proszku. Natomiast tym, co powinno nas zniechęcić do zakupu, jest dodatek cukru i częściowo lub całkowicie utwardzonych tłuszczów roślinnych bądź oleju palmowego. Warto podkreślić, że w kapsułkach zamykane są również mleczne napoje kakaowe czy samo mleko jako składowe kaw. Tutaj składy często są bardzo skomplikowane i zdecydowanie nie zastąpią filiżanki mleka bądź prawdziwego kakao.
Magdalena Kartasińska/archiwum prywatne
Czy więc kawa z ekspresów kapsułkowych jest zdrowa?
Na takie pytanie odpowiedź brzmi zawsze: to zależy. Asortyment kaw w kapsułkach urósł na przestrzeni kilku lat do naprawdę imponujących rozmiarów. Początkowo miało być to rozwiązanie do biur, jednak sukces przerósł oczekiwania. Kawa sama w sobie jest naparem o wielu zaletach zdrowotnych. Jej umiarkowane spożywanie – ok. 3-5 filiżanek dziennie – może być częścią zdrowej, zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia. Jednak kawa w kapsułkach może zawierać, jak wspomniałam, kilkuskładnikową miksturę z częściowo lub całkowicie utwardzonymi tłuszczami, które nie powinny znajdować się w diecie, bo są źródłem szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. W kapsułkach może ponadto znajdować się cukier bądź inne substancje, których obecność w codziennej kawie jest absolutnie niepotrzebna. Stąd od zwykłej małej czarnej o wielu walorach prozdrowotnych możemy dojść do… deserowego słodkiego napoju na ciepło o smaku kawy. A to może mieć istotny wpływ na efekt, którego oczekujemy, prowadząc m.in. do znacznych wahań poziomu glukozy we krwi i zaburzeń efektywności w ciągu dnia pracy. Dlatego również w przypadku kapsułek kluczowe jest, by czytać skład!
Co z obecnym w kawie kapsułkowej furanem?
Furan oraz metylofuran są wytwarzane podczas podgrzewania oraz gotowania. Znajdziemy je w różnych produktach żywieniowych, nie tylko w kawie i nie tylko w tej kapsułkowej. Furan jest prawdopodobnie częścią diety człowieka od tysięcy lat, jako że może zostać wyprodukowany przy zastosowaniu tradycyjnych metod gotowania. Natomiast w przypadku kawy furan jest naturalnie wytwarzany w procesie palenia ziaren kawowca. Wiele badań wskazuje, że stężenie furanu znacząco spada podczas parzenia kawy, ponieważ jest to związek lotny i łatwo paruje. Rzeczywiście w kawach kapsułkowych, poprzez formę hermetycznego zamknięcia, może się okazać, że większa ilość tego związku znajdzie się w roztworze. Po zaparzeniu furan powinien jednak w dość szybkim tempie odparować. Nawet gdyby tak się nie stało, musielibyśmy wypić kilkanaście kaw dziennie, by związek ten mógł w jakikolwiek sposób negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Najmniej furanu znajdziemy w kawie parzonej w kawiarkach. Warto zaznaczyć, że zawartość tej substancji we wszystkich produktach żywnościowym jest stale kontrolowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a komitet IRAC stale monitoruje jego wpływ na zdrowie. Jak dotąd nie ma wystarczających dowodów na ścisły związek furanu z pogorszeniem stanu zdrowia.
Coś jeszcze w kawie w kapsułkach jest problematyczne?
Kolejną substancją o potencjalnie szkodliwym wpływie na zdrowie jest bisfenol A, który może być zawarty w kapsułkach wykonanych z plastiku i migrować do naparu podczas parzenia. Z tego względu rozsądniejsze wydaje się być korzystanie z kapsułek aluminiowych, choć ani jedno, ani drugie rozwiązanie nie będzie ekologicznym wyjściem.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Właśnie. Czy kawa w kapsułkach szkodzi środowisku?
Niestety. Kapsułki w tradycyjnej formie nie nadają się do recyklingu i powinny być umieszczone w koszu na odpady zmieszane. To zatem bardzo nieekologiczne rozwiązanie. Powstawały procesy utylizacji takich kapsułek, jednak działały bardzo nieefektywnie. Na produkcję zużywa się ogromne ilości plastiku i aluminium. Są już miejsca na świecie, gdzie sprzedaży kaw w kapsułkach zakazano! Warto również podkreślić, że jest to bardzo drogie rozwiązanie. Dlatego zrodził się pomysł kapsułek wielokrotnego użytku, w których można umieszczać dowolnie wybraną, zmieloną przez siebie kawę i lakować ją wieczkiem. Warto się jednak zastanowić, czy takie rozwiązanie nie mija się z celem. Z takim działaniem wiąże się więcej pracy niż z zaparzeniem kawy w zwykłym ekspresie kolbowym czy w kawiarce. Szybkie rozwiązanie, jakim ma być kawa w kapsułkach, staje się przez to dość uciążliwe.
Komu odradza się picie kawy z kapsułek?
Bardziej narażone na działanie furanu i bisfenolu A są kobiety w ciąży i karmiące, jednak jak powiedziałam, nie są to związki występujące w kapsułkach w większych ilościach, nie istnieją więc oficjalne przeciwwskazania do spożycia kawy kapsułkowej. Osoby borykające się z różnymi chorobami dietozależnymi, nadwagą, otyłością na pewno powinny zwracać większą uwagę na skład kapsułek i wybierać te bez smakowych dodatków, cukru i utwardzonych tłuszczów, choć tak naprawdę zalecenie to tyczy się również wszystkich innych osób, również zdrowych, w każdej grupie wiekowej.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

24.05.2022
Czasem przeleci helikopter, a gdy strzelają na poligonie, okna się trzęsą. „Gdyby tu wojna wybuchła, to byśmy nie zauważyły” – mówi jedna z mieszkanek Braniewa

21.05.2022
HELLO PIONIERKI: Jak Irena Białówna, pionierka białostockiej pediatrii, stała się bohaterką hiphopowej piosenki

20.05.2022
„Kiedy kobiety będą gotowe do uniesienia spódnicy, to znaczy, że przeszły kolejny poziom emancypacji. Nie mogę się tego doczekać” – mówi Iwona Demko, artystka-waginistka

19.05.2022