Przejdź do treści

Naukowcy apelują: „Potrzebujemy trzydniowych weekendów! Poprawiają zdrowie i kreatywność”

Naukowcy apelują: "Potrzebujemy trzydniowych weekendów! Poprawiają zdrowie i kreatywność" Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Australijscy badacze nie mają wątpliwości: skrócenie do czterech dni tygodnia pracy przynosi mnóstwo korzyści dla zdrowia pracowników. „W czasie, gdy świat dostosowuje się do nowej normalności, być może nadszedł moment, aby wprowadzić długie weekendy jako sposób na poprawę fizycznego i psychicznego zdrowia” – podkreśliła prof. Maher.

Potrzebujemy trzydniowego weekendu

Naukowcy z University of South Australia są przekonani, że ludzie potrzebują trzydniowej przerwy w pracy. Badacze przyjrzeli się bliżej 300 osobom w wieku średnio 40 lat. Uczestnicy eksperymentu przez 13 miesięcy całodobowo nosili urządzenia śledzące ich aktywność. Wnioski opublikowano na łamach magazynu „International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity”. Jak wskazali autorzy badania, czterodniowy tydzień pracy znacząco wspomaga zdrowie, a co za tym idzie – produktywność. Ludzie stawali się bardziej aktywni i częściej wybierali zajęcia sprzyjające zdrowiu. Ochotnicy rzadziej potrzebowali także dłuższego wypoczynku i przez okres badania brali po 2-3 urlopy.

„Nasze badanie dostarcza empirycznych dowodów na to, że ludzie wprowadzają zdrowszy styl życia, kiedy mają krótką przerwę w pracy, np. w postaci trzydniowego weekendu. Wzrost aktywności fizycznej i czasu snu powinien przynieść korzystne efekty dla zdrowia psychicznego i fizycznego, przyczyniając się do korzyści obserwowanych przy wprowadzaniu czterodniowego tygodnia pracy” – skomentowała wynik badania prof. Carol Maher.

Jak wykazano, uczestnicy eksperymentu w wolnym czasie najczęściej wybierali rekreację na świeżym powietrzu (35 proc.) oraz spotkania z rodziną i przyjaciółmi (31 proc.), odpoczynek i relaks (17 proc.) oraz aktywności niezwiązane z przyjemnościami, takie jak remont (17 proc.).

„Kiedy ludzie mają dni wolne od pracy, zmieniają swoją codzienną rutynę, ponieważ nie są ograniczani przez typowy plan działania. W badaniu tym odkryliśmy, że w czasie wolnych dni zmieniły się zwyczaje odnośnie ruchu – nasiliła się aktywność fizyczna, a spadła ilość czasu spędzanego na siedzeniu” – zauważył dr Ty Ferguson.

Uczestnicy badania spali także o 21 minut dłużej. Jak zauważył dr Ty Ferguson, ma to pozytywny wpływ nie tylko na nastrój, zdolności poznawcze i kreatywność pracowników. W konsekwencji zmniejsza się również ryzyko rozwoju chorób, takich jak depresja, cukrzyca, otyłość czy układu sercowo-naczyniowego. Co ciekawe, zmiany te zakończyły się wraz z eksperymentem. Badani m.in. spali dłużej zaledwie przez następne dwa tygodnie.

Po ilu wolnych dniach zaczynamy odpoczywać? Na zdjęciu kobieta na dmuchanym kole kąpię się w morzu i pije drinka.

„Czas, by wprowadzić długie weekendy”

Czterodniowy tydzień pracy jest obecnie testowany w wielu krajach na całym świecie. Przez dwa lata badania w tym temacie prowadziła m.in. Wielka Brytania. W państwie tym 61 firm sprawdzało, w jaki sposób krótszy czas pracy wpłynie na zdrowie i wydajność pracowników. Największy do tej pory pilotażowy program okazał się strzałem w dziesiątkę. Jak wskazano po zakończeniu eksperymentu, u pracowników znacząco zmniejszył się poziom wypalenia zawodowego, dzięki czemu efektywniej łączyli pracę zawodową z życiem prywatnym. Zmniejszyła się także liczba absencji w pracy, a przychody firm zwiększyły się o 35 proc.

„Krótszy tydzień pracy testowany jest przez różne firmy z całego świata. Nie dziwi, że pracownicy informują o zmniejszeniu stresu, poczucia wypalenia, a także lepszym zdrowiu psychicznym i poprawie równowagi między pracą i życiem osobistym” – komentuje prof. Carol Maher.

Pomysł wydłużenia weekendu testują także Australia, Hiszpania, Islandia czy Nowa Zelandia.

„W czasie, gdy świat dostosowuje się do nowej normalności, być może nadszedł czas, by wprowadzić długie weekendy jako sposób na poprawę fizycznego i psychicznego zdrowia” – podkreśliła prof. Maher.

 

Źródło: International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: