Przejdź do treści

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto
Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Patrik Domenico Fassero Gamba ma 17 lat i mieszka w Szczecinie, gdzie uczęszcza do Liceum Ogólnokształcącego w Szczecińskiej Szkole Florystycznej. 17-latek jako pierwszy na świecie stworzył metodę otrzymania kompozytu biodegradowalnego w postaci folii skrobiowej z wykorzystaniem zużytych fusów kawy, które stanowią materiał odpadowy. Z otrzymanego biokompozytu tworzy następnie ekologiczne, jednorazowe doniczki. 

17-latek ze Szczecina

Stworzone przez 17-latka ekologiczne doniczki po umieszczeniu w glebie ulegają degradacji, a zawarte w nich fusy od kawy stanowią naturalny nawóz dla rośliny. Jak wyjaśnia sam Patrik, wykorzystanie odpadów do otrzymania biokompozytu na bazie polimeru naturalnego, który potencjalnie można częściowo zastąpić tworzywa niebiodegradowalne, stanowi rozwiązanie ekonomiczne i przyjazne dla środowiska naturalnego.

Patrik jako jedyny na świecie tworzy z fusów doniczki, które włożone do ziemi w 100 proc. degradują po 60 dniach. Warto tutaj dodać, że konkurencyjne produkty degradują po 11 miesiącach. Dzięki 17-latkowi możemy do ziemi wsadzić kwiat z doniczką, która… zniknie. W ten sposób ziemia otrzymuje nawóz, a my jednocześnie redukujemy odpad.

Maciej Kawecki o Patriku

Na innowacje Patrika zwrócił uwagę dziennikarz Maciej Kawecki, który przedstawił 17-latka na swoim profilu na Facebooku.

„Każdego dnia w UE produkujemy 4 tys. ton fusów do kawy, a wartość dóbr, które można z nich stworzyć, przekracza 45 milionów euro! 1 kg kawy to 17 kg CO2 do atmosfery. Po wołowinie, wieprzowinie i serze, kawa to czwarte najbardziej energochłonne dobro, które pochłaniamy jako ludzkość. Projekt jest piękny, ekologiczny i stawia na człowieka i planetę. Dlatego wam go tu opisuję, pokazując pasję tego chłopaka” – napisał Kawecki.

Kilka dni temu Patrik za swój projekt otrzymał nagrodę Zakładów Farmaceutycznych Polpharma podczas Gdynia Explory Week 2022.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„To nie jest zwykła mgiełka do twarzy. To 50-mililitrowa butelka systemowej zmiany”. Cara Delevingne wystąpiła w nietypowej kampanii

Bateria, którą można będzie po prostu… zjeść. Naukowcy stworzyli innowacyjny produkt

Koszenie trawnika

Na trawniki wyjechały już pierwsze kosiarki. „Trawnik jest chorym burackim mitem” – grzmi botanik Łukasz Łuczaj

Tradycja ważniejsza niż ochrona zwierząt? Decyzja Camilli wzbudza ogromne kontrowersje

„Miejskie wyspy ciepła sprawią, że latem w nocy temperatura nie będzie spadać. Przełoży się to na nasze zdrowie”. O betonozie i miastach przyszłości mówi Weronika Rafał

Ryzyko nowotworów i zaburzeń hormonalnych. Co jeszcze grozi nam przy niewłaściwym sprzątaniu?

Anna Tober/archiwum prywatne

Eko ubrania – które materiały wybierać? Jak zrobić eko strój?

Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat? /fot. Unsplash

Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat?

Czeka nas zakaz jedzenia mięsa i korzystania z aut? Raport C40 a fakenewsy

Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie…

„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa?

„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

Najpopularniejsze