Przejdź do treści

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto
Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Patrik Domenico Fassero Gamba ma 17 lat i mieszka w Szczecinie, gdzie uczęszcza do Liceum Ogólnokształcącego w Szczecińskiej Szkole Florystycznej. 17-latek jako pierwszy na świecie stworzył metodę otrzymania kompozytu biodegradowalnego w postaci folii skrobiowej z wykorzystaniem zużytych fusów kawy, które stanowią materiał odpadowy. Z otrzymanego biokompozytu tworzy następnie ekologiczne, jednorazowe doniczki. 

17-latek ze Szczecina

Stworzone przez 17-latka ekologiczne doniczki po umieszczeniu w glebie ulegają degradacji, a zawarte w nich fusy od kawy stanowią naturalny nawóz dla rośliny. Jak wyjaśnia sam Patrik, wykorzystanie odpadów do otrzymania biokompozytu na bazie polimeru naturalnego, który potencjalnie można częściowo zastąpić tworzywa niebiodegradowalne, stanowi rozwiązanie ekonomiczne i przyjazne dla środowiska naturalnego.

Patrik jako jedyny na świecie tworzy z fusów doniczki, które włożone do ziemi w 100 proc. degradują po 60 dniach. Warto tutaj dodać, że konkurencyjne produkty degradują po 11 miesiącach. Dzięki 17-latkowi możemy do ziemi wsadzić kwiat z doniczką, która… zniknie. W ten sposób ziemia otrzymuje nawóz, a my jednocześnie redukujemy odpad.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł

Maciej Kawecki o Patriku

Na innowacje Patrika zwrócił uwagę dziennikarz Maciej Kawecki, który przedstawił 17-latka na swoim profilu na Facebooku.

„Każdego dnia w UE produkujemy 4 tys. ton fusów do kawy, a wartość dóbr, które można z nich stworzyć, przekracza 45 milionów euro! 1 kg kawy to 17 kg CO2 do atmosfery. Po wołowinie, wieprzowinie i serze, kawa to czwarte najbardziej energochłonne dobro, które pochłaniamy jako ludzkość. Projekt jest piękny, ekologiczny i stawia na człowieka i planetę. Dlatego wam go tu opisuję, pokazując pasję tego chłopaka” – napisał Kawecki.

Kilka dni temu Patrik za swój projekt otrzymał nagrodę Zakładów Farmaceutycznych Polpharma podczas Gdynia Explory Week 2022.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Mężczyzna na plaży

Jak wygląda „klasyczny Janusz” na polskiej plaży? Ta kampania jest hitem sieci

Kobieta

Sylwia Majcher o suszy w Polsce: „Kolejne gminy wprowadzają ograniczenia przy korzystaniu z wody. A my często lejemy ją bezrefleksyjnie”

Dziewczynka gra w klasy na ulicy

„Potrzebujemy więcej zieleni. To nie jest już kwestia estetyki, a najlepszy sposób na ochronę przed katastrofalnymi skutkami upałów” – apeluje ekoaktywistka Paulina Górska

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

×