Przejdź do treści

Ministerstwo planuje karmić uczniów dziczyzną w szkołach. „Dzieci zjedzą wszystkie polskie sarny i dziki w przeciągu 15 miesięcy” – grzmią Rodzice dla Klimatu

Dzieci jedzą posiłek przy stole
Ministerstwo z absurdalnym planem wprowadzenia dziczyzny w szkołach. "Dzieci zjedzą wszystkie polskie sarny i dziki w przeciągu 15 miesięcy" - apelują Rodzice dla Klimatu/ fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„To nie jest merytoryczna narracja” – komentuje Paulina Górska. Ekoaktywistka opisała reakcję Ministerstwa Klimatu i Środowiska na propozycję Rodziców dla Klimatu wprowadzenia do szkół jednego dnia z roślinnym menu. Kontrpropozycja ministerstwa przeraża, a w najlepszym wypadku mocno dziwi: zamiast „ingerować w wolność wyboru i wychowania dzieci przez rodziców” (poprzez wprowadzenie dnia z dietą roślinną), lepiej dodać do menu najmłodszych… dziczyznę. Zgodnie z tym planem w Polsce zniknęłyby wszystkie sarny i dziki w zaledwie 15 miesięcy.

Zamiast roślinnego menu – dziczyzna

„Wegański posiłek raz w tygodniu? Ministerstwo odpowiada: niech dzieci jedzą dziczyznę” – tymi słowami rozpoczęła wpis na swoim profilu na Instagramie ekoaktywistka Paulina Górska. Jak wyjaśniła, Ruch Rodzice dla Klimatu zawnioskował o wprowadzenie do polskich szkół jednego dnia z roślinnymi (wegańskimi) posiłkami. W odpowiedzi Ministerstwo Klimatu i Środowiska stwierdziło, że lepszym wyborem będzie zaoferowanie dzieciom dziczyzny. Wysunęło również argumentację, że roślinna propozycja jest „ograniczaniem wolności rodziców”.

„Dokładnie można przeczytać, że: ’To daleko idąca ingerencja w wolność wyboru i wychowania dzieci przez rodziców. W zamian jednak mam propozycję, by w trosce o zdrowie i prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży, zapewnić w jednostkach systemu oświaty dostępność do wyboru posiłków przygotowanych z dziczyzny. Dziczyzna określana również przez dietetyków 'królową mięs’ jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Posiada niespotykane walory odżywcze i smakowe” – cytuje Górska fragment oficjalnej odpowiedzi  wiceminister Małgorzaty Golińskiej na projekt ustawy.

Rodzice dla Klimatu postanowili przyjrzeć się bliżej proponowanym rozwiązaniom. Wyliczyli, jakie skutki niesie ze sobą dzień z dziczyzną w szkołach. Pod uwagę wzięto zaledwie połowę z 4,6 mln dzieci uczęszczających do przedszkoli i podstawówek w naszym kraju. Kalkulacje ruchu są przerażające.

„Jeśli zgodnie z zaleceniem Ministerstwa Klimatu i Środowiska jedynie połowa (wolny wybór) dzieci w placówkach oświaty zdecyduje się na jeden w tygodniu posiłek z udziałem 100 g dziczyzny, to nasze dzieci zjedzą wszystkie polskie sarny i dziki w przeciągu 15 miesięcy” – podkreślono w wyliczeniu.

Wege menu a ograniczanie wolności

Górska dodała, że pomimo globalnego trendu ograniczania spożycia mięsa, w naszym kraju proponuje się eksploatację przyrody. Jak podkreśliła, argumentacja ministrów również mija się z prawdą.

„Znowu te same argumenty o ograniczaniu wolności, które słyszeliśmy już w przypadku owadów czy ograniczaniu emisji miasta Warszawy. Nie ma argumentów merytorycznych? Przyjmijmy narrację o ograniczaniu wolności – to się przyjmie i sprawdzi. To nie jest merytoryczna narracja” – tłumaczyła.

I zaznaczyła, że w polskich szkołach istnieje już dzień bez mięsa. Jest nim postny piątek wynikający z przekonań religijnych.

„Takich przykładów można znaleźć wiele w polskim świeckim niby systemie edukacji. To nie jest ograniczanie wyboru?” – podsumowała.

żelki

Paulina Górska – kim jest?

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie 115 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koszenie trawnika

Na trawniki wyjechały już pierwsze kosiarki. „Trawnik jest chorym burackim mitem” – grzmi botanik Łukasz Łuczaj

Felinoterapia – kiedy jest wykorzystywana i kto może ją prowadzić? Nauka o kototerapii

Kobieta trzyma na rękach rannego wilka

„Wojna oczami zwierząt”. Przejmujące historie bezbronnych istot i ludzi, którzy zmuszeni są odnaleźć się w warunkach krwawego konfliktu

Czeka nas zakaz jedzenia mięsa i korzystania z aut? Raport C40 a fakenewsy

Źle dobrane rośliny mogą zrobić nam więcej szkody niż pożytku. Na które kwiaty doniczkowe lepiej uważać?

Kosmetyki „cruelty free” – jak rozpoznać produkty nietestowane na zwierzętach?

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Zwierzęta

Zwierzęta jak ludzie. Nowa REWELACYJNA kampania PETA uzmysławia, jak powinniśmy traktować zwierzęta

„Odpowiednio dobrane rośliny mogą stworzyć bardzo skuteczną barierę filtrującą zanieczyszczenia”. Co sadzić w domu i ogrodzie, by oddychać czystym powietrzem, mówi prof. Stanisław Gawroński

„Ewakuowaliśmy zwierzęta wśród ostrzałów, nie wiedząc, czy uda nam się tym razem dotrzeć do celu”. O ratowaniu kangurów i żółwi w środku nieludzkiej wojny w Ukrainie mówi Timofey Kharchenko

„Nie idziemy do lasu zwiedzać, tylko wziąć w nim udział”. O wielkiej mocy lasoterapii mówi psychiatra i ekoterapeutka Katarzyna Simonienko

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Salmonella w mięsie z Biedronki / pexels

Salmonella w mięsie drobiowym. Sieć popularnych sklepów wycofuje partię produktów

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać

Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać

Natalia Budnik /fot. Karolina Zajączkowska

Natalia Budnik: Godzenie w mieście interesów ludzi, zwierząt i roślin jest bardzo trudne, ale za każdym razem trzeba negocjować ze sobą, z własnymi potrzebami, wygodą

Łukasz Łucza

Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las

Komisja Europejska zobowiązała się do wycofania klatek w hodowli zwierząt w całej Unii Europejskiej. To historyczny moment!

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Dorota Sumińska

Dorota Sumińska: Nie dzielę świata na zwierzęcy i ludzki. Uważam, że jest jeden, wspólny

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Najpopularniejsze