Przejdź do treści

W Polsce 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje co roku w koszu, podczas gdy 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie

warzywa opakowane do mrożenia
Marnowanie żywności / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ćwicz do oporu! Czym są ćwiczenia oporowe i dlaczego powinni je wykonywać także seniorzy? 
Pilot w spódnicy, stewardessa w spodniach? Załoga linii lotniczych Virgin może wybrać strój, w którym czuje się najbardziej komfortowo
Gwyneth Paltrow: „Akceptuję swoje ciało i odpuszczam sobie potrzebę bycia idealną”
Albo czołganie się, albo pielucha. Pasażerka opublikowała uwłaczające nagranie z samolotu
„Jaki ten strój jest wyzywający! Chodzisz do pracy, a nie na randkę”. Pielęgniarka, wyśmiewana za wygląd swojego uniformu, odpowiada

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jak wyjaśnia w swoim wpisie na Instagramie Daria Rogowska, znana jako „Ekoncentryczka”, to jedno z działań podjętych przez ONZ w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z wyrzucania żywności.

Marnowanie jedzenia

Jak wynika z postu Darii Rogowskiej na Instagramie, 42 proc. Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność. Paradoksalnie, w Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje w koszu (dane z Eurostat 2006 r.), a 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie (GUS, 2019 r.).

„W raporcie Banków Żywności z 2019 r. możemy dowiedzieć się więcej o naszych złych nawykach. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7 proc.), wędliny (12,8 proc.) i świeże owoce (12,6 proc.). Dlaczego? Uważamy, że żywność jest zepsuta (65,2 proc.), przeoczyliśmy datę ważności (42 proc.) oraz przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia (26,5 proc.)” – pisze Ekocentryczka.

Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu aż 3 tysiące złotych!

Według raportu żywnościowego Food Report 2021 „Eating in 2030”, jak również ostatniego raportu „2021 Trends Report” agencji Baum + Whiteman, która prowadzi globalne doradztwo w zakresie żywności, jednym z ważniejszych tegorocznych trendów żywnościowych ma być ograniczenie marnowania żywności.

„Nie jest to tylko problem jednostki, ale duży problem systemowy. Statystyki są przerażające. Na świecie rocznie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych kończy co roku na śmietnikach (według jedynych dostępnych na tę chwilę danych, Eurostat 2006). Przyjmując, że przeciętny, sycący i pełnowartościowy posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy” – tłumaczy Rogowska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
żywność w supermarkecie

Trend na ratowanie żywności

Daria Rogowska pisze dalej, że na polskim rynku dostępne są aplikacje Too Good Too Go czy Foodsi. Umożliwiają one np. zamówienie z restauracji dań, które nie zostały sprzedane. Użytkownicy mogą zgłosić chęć odbioru posiłku za znacznie niższą cenę i uratować tym samym żywność przed zmarnowaniem.

„Dania zaledwie w ciągu pięciu lat ograniczyła marnotrawstwo żywności o 25 proc. To dla nas dobry przykład. Imponująca zmiana dokonała się oddolnie, dzięki inicjatywom obywatelskim oraz innowacjom społecznym” – wyjaśnia Ekocentryczka.

Co możesz zrobić?

  • rób zakupy z listą,
  • planuj posiłki,
  • nie kupuj za dużo świetnych produktów,
  • naucz się odpowiednio przechowywać żywność,
  • przeglądaj szafki kuchenne, żeby nie przegapić daty ważności,
  • przekaż jedzenie potrzebującym, w wielu miastach funkcjonują jadłodzielnie,
  • przeglądaj lodówkę regularnie i gotuj z tego, co masz

„Warto wprowadzać w swoje życie proste rozwiązania, które zapobiegają marnowaniu żywności. Niestety wyrzucone jedzenie to nie tylko zmarnowany składnik, ale i marnowanie wody i energii potrzebnej do wytworzenia tego jedzenia. Dla mnie niemarnowanie żywności to przede wszystkim szanowanie własnych pieniędzy i ciężkiej pracy osób, które produkują żywność.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Widać już dobre zmiany – pojawia się coraz więcej osób, które pokazują jak ratują żywność przed marnowaniem. Bardzo doceniam prace @bankizywnosci, które ratują żywność i przekazują ją najbardziej potrzebującym. W Polsce działa 31 Banków Żywności. W 2020 roku Banki Żywności wsparły ok. 1,5 mln osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie prawie 64 000 ton żywności na cele społeczne” – dodaje Daria Rogowska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Daria Rogowska🌿 (@ekocentryczka)

Daria Rogowska, czyli Ekocentryczka

Pod nazwą „Ekoncetryczka” kryje się Daria Rogowska, blogerka.

„Tutaj podstawą są zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii” – pisze o swoim świecie ekspertka.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 47 tys. osób!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Mężczyzna na plaży

Jak wygląda „klasyczny Janusz” na polskiej plaży? Ta kampania jest hitem sieci

Kobieta

Sylwia Majcher o suszy w Polsce: „Kolejne gminy wprowadzają ograniczenia przy korzystaniu z wody. A my często lejemy ją bezrefleksyjnie”

Dziewczynka gra w klasy na ulicy

„Potrzebujemy więcej zieleni. To nie jest już kwestia estetyki, a najlepszy sposób na ochronę przed katastrofalnymi skutkami upałów” – apeluje ekoaktywistka Paulina Górska

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

„Dla współczesnych młodych ludzi ubranie w cenie hamburgera to codzienność”. O modowej bulimii mówi Katarzyna Zajączkowska

„Odpowiednio dobrane rośliny mogą stworzyć bardzo skuteczną barierę filtrującą zanieczyszczenia”. Co sadzić w domu i ogrodzie, by oddychać czystym powietrzem, mówi prof. Stanisław Gawroński

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

„Nie idziemy do lasu zwiedzać, tylko wziąć w nim udział”. O wielkiej mocy lasoterapii mówi psychiatra i ekoterapeutka Katarzyna Simonienko

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Mikroplastik we krwi / istock

Mikroplastik w ludzkiej krwi. Naukowcy odkryli go w niej po raz pierwszy. „Z pewnością uzasadnione jest zaniepokojenie”

Najpopularniejsze

Kobieta wąchająca kwiat

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na jędrne piersi

8 rzeczy, za które pokochają cię twoje stawy. Nie tylko wysiłek fizyczny!

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kobieta ćwiczy

Ćwiczenia na wzmocnienie kręgosłupa – łatwe i skuteczne

Kobieta w stroju fitness

Oponka na brzuchu. Jak zredukować ten problem?

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać

Intymne dolegliwości rowerzystek. Sprawdź, jak zadbać o siebie w trakcie rowerowych wojaży

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

Przysiady bułgarskie – ćwiczenie na zgrabne uda i pośladki/Pexels

Przysiady bułgarskie – ćwiczenie na zgrabne uda i pośladki

Kobieta ćwiczy

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

Kasia Bigos trenerka

Ćwiczenia z hantlami – wypracuj smukłe ramiona

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Po pracy nie masz już na nic siły? Oto 6 sposobów na odzyskanie energii wieczorem

×