4 min.
W Polsce 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje co roku w koszu, podczas gdy 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie

Marnowanie żywności / istock
25.06.2022
Oponka na brzuchu. Jak zredukować ten problem?
25.06.2022
Nie tylko egzotyczne komary. Sprawdź, co może ci popsuć te wakacje!
25.06.2022
HELLO PIONIERKI: Jak Michalina Wisłocka uczyła Polki seksualności i autoerotyzmu na wiele lat przed znalezieniem punktu „G”
24.06.2022
Lekarz miał 6,5 minuty na przyjęcie jednego pacjenta. „Doniosłem sam na siebie”
24.06.2022
Ciężko ustać ci w tej pozycji? Naukowcy mówią, o czym może to świadczyć
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jak wyjaśnia w swoim wpisie na Instagramie Daria Rogowska, znana jako „Ekoncentryczka”, to jedno z działań podjętych przez ONZ w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z wyrzucania żywności.
Spis treści
Marnowanie jedzenia
Jak wynika z postu Darii Rogowskiej na Instagramie, 42 proc. Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność. Paradoksalnie, w Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje w koszu (dane z Eurostat 2006 r.), a 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie (GUS, 2019 r.).
„W raporcie Banków Żywności z 2019 r. możemy dowiedzieć się więcej o naszych złych nawykach. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7 proc.), wędliny (12,8 proc.) i świeże owoce (12,6 proc.). Dlaczego? Uważamy, że żywność jest zepsuta (65,2 proc.), przeoczyliśmy datę ważności (42 proc.) oraz przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia (26,5 proc.)” – pisze Ekocentryczka.
Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu aż 3 tysiące złotych!
Według raportu żywnościowego Food Report 2021 „Eating in 2030”, jak również ostatniego raportu „2021 Trends Report” agencji Baum + Whiteman, która prowadzi globalne doradztwo w zakresie żywności, jednym z ważniejszych tegorocznych trendów żywnościowych ma być ograniczenie marnowania żywności.
„Nie jest to tylko problem jednostki, ale duży problem systemowy. Statystyki są przerażające. Na świecie rocznie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych kończy co roku na śmietnikach (według jedynych dostępnych na tę chwilę danych, Eurostat 2006). Przyjmując, że przeciętny, sycący i pełnowartościowy posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy” – tłumaczy Rogowska.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Trend na ratowanie żywności
Daria Rogowska pisze dalej, że na polskim rynku dostępne są aplikacje Too Good Too Go czy Foodsi. Umożliwiają one np. zamówienie z restauracji dań, które nie zostały sprzedane. Użytkownicy mogą zgłosić chęć odbioru posiłku za znacznie niższą cenę i uratować tym samym żywność przed zmarnowaniem.
„Dania zaledwie w ciągu pięciu lat ograniczyła marnotrawstwo żywności o 25 proc. To dla nas dobry przykład. Imponująca zmiana dokonała się oddolnie, dzięki inicjatywom obywatelskim oraz innowacjom społecznym” – wyjaśnia Ekocentryczka.
Co możesz zrobić?
- rób zakupy z listą,
- planuj posiłki,
- nie kupuj za dużo świetnych produktów,
- naucz się odpowiednio przechowywać żywność,
- przeglądaj szafki kuchenne, żeby nie przegapić daty ważności,
- przekaż jedzenie potrzebującym, w wielu miastach funkcjonują jadłodzielnie,
- przeglądaj lodówkę regularnie i gotuj z tego, co masz
„Warto wprowadzać w swoje życie proste rozwiązania, które zapobiegają marnowaniu żywności. Niestety wyrzucone jedzenie to nie tylko zmarnowany składnik, ale i marnowanie wody i energii potrzebnej do wytworzenia tego jedzenia. Dla mnie niemarnowanie żywności to przede wszystkim szanowanie własnych pieniędzy i ciężkiej pracy osób, które produkują żywność.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Widać już dobre zmiany – pojawia się coraz więcej osób, które pokazują jak ratują żywność przed marnowaniem. Bardzo doceniam prace @bankizywnosci, które ratują żywność i przekazują ją najbardziej potrzebującym. W Polsce działa 31 Banków Żywności. W 2020 roku Banki Żywności wsparły ok. 1,5 mln osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie prawie 64 000 ton żywności na cele społeczne” – dodaje Daria Rogowska.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Daria Rogowska, czyli Ekocentryczka
Pod nazwą „Ekoncetryczka” kryje się Daria Rogowska, blogerka.
„Tutaj podstawą są zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii” – pisze o swoim świecie ekspertka.
Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 47 tys. osób!
Udostępnij!
Zobacz także

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.06.2022
„Tatuaż dla niektórych nadal mentalnie bywa nie do przeskoczenia”. O mitach związanych z tatuowaniem mówi Kaja Karolina Chodorowska

21.06.2022
„Te wszystkie przykre słowa były małymi ciosami, przez które coś, co w sobie lubiłam, stawało się moim kompleksem” – mówi Katarzyna Czapraga, ofiara fat shamingu

19.06.2022
Nie jest tak, że elegancko zapakowane wycinki przyjeżdżają w pudełkach gotowe do oglądania. Jelito trafia do nas w wiadrze lub słoiku z formaliną – mówi Paulina Łopatniuk, patomorfolożka

19.06.2022