W Polsce 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje co roku w koszu, podczas gdy 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jak wyjaśnia w swoim wpisie na Instagramie Daria Rogowska, znana jako „Ekoncentryczka”, to jedno z działań podjętych przez ONZ w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z wyrzucania żywności.
Marnowanie jedzenia
Jak wynika z postu Darii Rogowskiej na Instagramie, 42 proc. Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność. Paradoksalnie, w Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje w koszu (dane z Eurostat 2006 r.), a 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie (GUS, 2019 r.).
„W raporcie Banków Żywności z 2019 r. możemy dowiedzieć się więcej o naszych złych nawykach. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7 proc.), wędliny (12,8 proc.) i świeże owoce (12,6 proc.). Dlaczego? Uważamy, że żywność jest zepsuta (65,2 proc.), przeoczyliśmy datę ważności (42 proc.) oraz przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia (26,5 proc.)” – pisze Ekocentryczka.
Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu aż 3 tysiące złotych!
Według raportu żywnościowego Food Report 2021 „Eating in 2030”, jak również ostatniego raportu „2021 Trends Report” agencji Baum + Whiteman, która prowadzi globalne doradztwo w zakresie żywności, jednym z ważniejszych tegorocznych trendów żywnościowych ma być ograniczenie marnowania żywności.
„Nie jest to tylko problem jednostki, ale duży problem systemowy. Statystyki są przerażające. Na świecie rocznie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych kończy co roku na śmietnikach (według jedynych dostępnych na tę chwilę danych, Eurostat 2006). Przyjmując, że przeciętny, sycący i pełnowartościowy posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy” – tłumaczy Rogowska.
Trend na ratowanie żywności
Daria Rogowska pisze dalej, że na polskim rynku dostępne są aplikacje Too Good Too Go czy Foodsi. Umożliwiają one np. zamówienie z restauracji dań, które nie zostały sprzedane. Użytkownicy mogą zgłosić chęć odbioru posiłku za znacznie niższą cenę i uratować tym samym żywność przed zmarnowaniem.
„Dania zaledwie w ciągu pięciu lat ograniczyła marnotrawstwo żywności o 25 proc. To dla nas dobry przykład. Imponująca zmiana dokonała się oddolnie, dzięki inicjatywom obywatelskim oraz innowacjom społecznym” – wyjaśnia Ekocentryczka.
Co możesz zrobić?
- rób zakupy z listą,
- planuj posiłki,
- nie kupuj za dużo świetnych produktów,
- naucz się odpowiednio przechowywać żywność,
- przeglądaj szafki kuchenne, żeby nie przegapić daty ważności,
- przekaż jedzenie potrzebującym, w wielu miastach funkcjonują jadłodzielnie,
- przeglądaj lodówkę regularnie i gotuj z tego, co masz
Rozwiń„Warto wprowadzać w swoje życie proste rozwiązania, które zapobiegają marnowaniu żywności. Niestety wyrzucone jedzenie to nie tylko zmarnowany składnik, ale i marnowanie wody i energii potrzebnej do wytworzenia tego jedzenia. Dla mnie niemarnowanie żywności to przede wszystkim szanowanie własnych pieniędzy i ciężkiej pracy osób, które produkują żywność.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Widać już dobre zmiany – pojawia się coraz więcej osób, które pokazują jak ratują żywność przed marnowaniem. Bardzo doceniam prace @bankizywnosci, które ratują żywność i przekazują ją najbardziej potrzebującym. W Polsce działa 31 Banków Żywności. W 2020 roku Banki Żywności wsparły ok. 1,5 mln osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie prawie 64 000 ton żywności na cele społeczne” – dodaje Daria Rogowska.
Daria Rogowska, czyli Ekocentryczka
Pod nazwą „Ekoncetryczka” kryje się Daria Rogowska, blogerka.
„Tutaj podstawą są zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii” – pisze o swoim świecie ekspertka.
Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 47 tys. osób!
Zobacz także
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie
Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat
Polecamy
„Aby mieć komfort kontemplacji, nie wrzucaj śmieci do ubikacji”. Na zabawnych plakatach tłumaczą, czego nie wolno wrzucać do toalety
Spada zużycie plastikowych torebek. Jak na tle Europy wypada Polska? Możesz się zdziwić
„Zjawiska klimatyczne coraz częściej odbierają życie i środki do życia”. Naukowcy wyliczają, na ile sposobów może nas zabić globalne ocieplenie
Paulina Hojka o noszeniu ubrań po zmarłych: “Myślę, że żaden nieboszczyk się nie obrazi”
się ten artykuł?