W Polsce 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje co roku w koszu, podczas gdy 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jak wyjaśnia w swoim wpisie na Instagramie Daria Rogowska, znana jako „Ekoncentryczka”, to jedno z działań podjętych przez ONZ w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z wyrzucania żywności.
Marnowanie jedzenia
Jak wynika z postu Darii Rogowskiej na Instagramie, 42 proc. Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność. Paradoksalnie, w Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje w koszu (dane z Eurostat 2006 r.), a 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie (GUS, 2019 r.).
„W raporcie Banków Żywności z 2019 r. możemy dowiedzieć się więcej o naszych złych nawykach. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7 proc.), wędliny (12,8 proc.) i świeże owoce (12,6 proc.). Dlaczego? Uważamy, że żywność jest zepsuta (65,2 proc.), przeoczyliśmy datę ważności (42 proc.) oraz przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia (26,5 proc.)” – pisze Ekocentryczka.
Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu aż 3 tysiące złotych!
Według raportu żywnościowego Food Report 2021 „Eating in 2030”, jak również ostatniego raportu „2021 Trends Report” agencji Baum + Whiteman, która prowadzi globalne doradztwo w zakresie żywności, jednym z ważniejszych tegorocznych trendów żywnościowych ma być ograniczenie marnowania żywności.
„Nie jest to tylko problem jednostki, ale duży problem systemowy. Statystyki są przerażające. Na świecie rocznie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych kończy co roku na śmietnikach (według jedynych dostępnych na tę chwilę danych, Eurostat 2006). Przyjmując, że przeciętny, sycący i pełnowartościowy posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy” – tłumaczy Rogowska.
Trend na ratowanie żywności
Daria Rogowska pisze dalej, że na polskim rynku dostępne są aplikacje Too Good Too Go czy Foodsi. Umożliwiają one np. zamówienie z restauracji dań, które nie zostały sprzedane. Użytkownicy mogą zgłosić chęć odbioru posiłku za znacznie niższą cenę i uratować tym samym żywność przed zmarnowaniem.
„Dania zaledwie w ciągu pięciu lat ograniczyła marnotrawstwo żywności o 25 proc. To dla nas dobry przykład. Imponująca zmiana dokonała się oddolnie, dzięki inicjatywom obywatelskim oraz innowacjom społecznym” – wyjaśnia Ekocentryczka.
Co możesz zrobić?
- rób zakupy z listą,
- planuj posiłki,
- nie kupuj za dużo świetnych produktów,
- naucz się odpowiednio przechowywać żywność,
- przeglądaj szafki kuchenne, żeby nie przegapić daty ważności,
- przekaż jedzenie potrzebującym, w wielu miastach funkcjonują jadłodzielnie,
- przeglądaj lodówkę regularnie i gotuj z tego, co masz
Rozwiń„Warto wprowadzać w swoje życie proste rozwiązania, które zapobiegają marnowaniu żywności. Niestety wyrzucone jedzenie to nie tylko zmarnowany składnik, ale i marnowanie wody i energii potrzebnej do wytworzenia tego jedzenia. Dla mnie niemarnowanie żywności to przede wszystkim szanowanie własnych pieniędzy i ciężkiej pracy osób, które produkują żywność.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Widać już dobre zmiany – pojawia się coraz więcej osób, które pokazują jak ratują żywność przed marnowaniem. Bardzo doceniam prace @bankizywnosci, które ratują żywność i przekazują ją najbardziej potrzebującym. W Polsce działa 31 Banków Żywności. W 2020 roku Banki Żywności wsparły ok. 1,5 mln osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie prawie 64 000 ton żywności na cele społeczne” – dodaje Daria Rogowska.
Daria Rogowska, czyli Ekocentryczka
Pod nazwą „Ekoncetryczka” kryje się Daria Rogowska, blogerka.
„Tutaj podstawą są zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii” – pisze o swoim świecie ekspertka.
Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 47 tys. osób!
Zobacz także
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie
Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat
Polecamy
„Zjawiska klimatyczne coraz częściej odbierają życie i środki do życia”. Naukowcy wyliczają, na ile sposobów może nas zabić globalne ocieplenie
Paulina Hojka o noszeniu ubrań po zmarłych: “Myślę, że żaden nieboszczyk się nie obrazi”
Kontrowersyjna marka modowa wkracza na uczelnie. Paulina Górska: „Nie mieści mi się to w głowie”
Wyjątkowy duet międzypokoleniowy. Oliwia i jej dziadek Marian stworzyli urządzenie ratujące pszczoły
się ten artykuł?