Przejdź do treści

Jednorazowość na poziomie plastikowej słomki? Jagna Niedzielska o… rajstopach

Rajstopy - jaki jest ich skład? / pexels
Rajstopy - jaki jest ich skład? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jak długo służą ci rajstopy? Jedno wyjście? A może pierzesz je i nosisz jeszcze dwa, trzy razy? To i tak za mało. Jak pisze Jagna Niedzielska w swoim nowym poście na Instagramie, produkcja nylonu, z którego tworzone są rajstopy, uwalnia tlenki azotu niebezpieczne dla środowiska. 

Rajstopy – źródło frustracji przy zakładaniu i noszeniu

„To post pełen osobistej niechęci! Bowiem rajstopy to dla mnie: parówki branży odzieżowej i źródło frustracji przy zakładaniu i noszeniu. Pobijam w nich rekordy trzymania moczu, bo przy wizycie w ubikacji istnieje ryzyko podarcia” – pisze ekoaktywistka Jagna Niedzielska na swoim Instagramie.

I dodaje, że rajstopy posiadają jednorazowość na poziomie plastikowej słomki. 

Niedzielska na swoim stories zadała niedawno pytanie: „średnio jak długo służą wam rajstopy?”. Odpowiedzi było wiele, najczęstsze to: jednorazowo, 2-4 noszenia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł

Skład rajstop

Rajstopy najczęściej tworzone są z poliamidu (nylonu). To włókna syntetyczne.

„Twórcą była marka DuPont, która na co dzień zajmowała się produkcją materiałów wybuchowych. W USA podczas wojny oddawano podarte rajstopy, a efektem recyklingu były spadochrony dla U.S. Air Force. Produkcja nylonu uwalnia tlenki azotu niebezpieczne dla środowiska” – pisze Jagna Niedzielska na Instagramie.

Kolejnym tworzywem, z którego produkuje się rajstopy, jest modal.

„To włókno syntetyczne pozyskiwane z włókien celulozowych. Proces produkcji i barwienia pochłania mniejsze ilości wody niż w przypadku bawełny, no ale zaleta ta niewiele ratuje, jeśli produkt jest jednorazowy lub ubogorazowy” – dodaje Niedzielska.

Rajstopy produkuje się też z elastanu (Lycra).

„Elastan powstaje ze sztucznego kauczuku. Jego produkcja jest energochłonna i wymaga ogromnej ilości chemikaliów” – pisze ekoaktywistka.

Import wyrobów pończoszniczych

Jagna Niedzielska w swoim poście zaprezentowała też statystyki dotyczące importu rajstop, pończoch, skarpet i innych wyrobów pończoszniczych do Unii Europejskiej w 2020 r. w tonach:

  1. Niemcy ok. 60 tys. ton
  2. UK ok. 52 tys. ton
  3. Francja ok. 34 tys. ton
  4. Niderlandy ok. 32 tys. ton
  5. Włochy ok. 19 tys. ton
  6. Polska ok. 18 tys. ton

Za nami są m.in. Belgia, Irlandia, Rumunia, Bułgaria.

Co z rajstopami?

Jagna Niedzielska znalazła dla siebie dwa wyjścia. Po pierwsze: nie nosić. Po drugie: repasacja.

„To ręczna naprawa uszkodzonych rajstop, polega na dorabianiu ich zniszczonych miejsc. Moja mama Alicja po prostu zszywała dziury. Nie czuła siary/dyskomfortu, że chodzi z widocznym szyciem na rajstopie. Czy dzisiaj mielibyście lub macie z tym problem? Dzisiaj tak łatwo wszystko kupić…” – dodała ekoaktywistka.

Jest jeszcze jedna możliwość – zmiana przeznaczenia rajstop.

„Moja babcia przechowywała cebulę i czosnek w rajstopach bez lycra, nie pytałam, czy były używane…” – wyjaśniła Jagna Niedzielska.

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 26 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie…

„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa?

„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

×