3 min.
Jednorazowość na poziomie plastikowej słomki? Jagna Niedzielska o… rajstopach

Rajstopy - jaki jest ich skład? / pexels
26.05.2022
Loren Schauers, który stracił połowę ciała w wypadku, ma dość tych samych pytań. „Nie spytałbyś przypadkowej pary na ulicy, jak uprawia seks”
26.05.2022
Anna Wiatrowska o obsesji polskich szkół na punkcie ubioru uczennic: „Wszystko w imię przyzwoitości i kultury 'nie kuszenia chłopców’”
26.05.2022
„Powiedział, że według jego mamy Alba jest chora i brzydka”. Oburzony ojciec trzylatki ma nam coś ważnego do przekazania
26.05.2022
„Żałoba po relacji, której nigdy nie było, może przynieść cierpienie, ale też wolność” – pisze psycholożka Sara Tylka o nieudanej więzi z mamą
26.05.2022
„Jak strasznie dużo wymagamy od naszych (i cudzych) ciał, które noszą, rodzą, karmią, nie dosypiają…”. Anna Czartoryska-Niemczycka zwróciła się do mam z ważnym apelem
Jak długo służą ci rajstopy? Jedno wyjście? A może pierzesz je i nosisz jeszcze dwa, trzy razy? To i tak za mało. Jak pisze Jagna Niedzielska w swoim nowym poście na Instagramie, produkcja nylonu, z którego tworzone są rajstopy, uwalnia tlenki azotu niebezpieczne dla środowiska.
Spis treści
Rajstopy – źródło frustracji przy zakładaniu i noszeniu
„To post pełen osobistej niechęci! Bowiem rajstopy to dla mnie: parówki branży odzieżowej i źródło frustracji przy zakładaniu i noszeniu. Pobijam w nich rekordy trzymania moczu, bo przy wizycie w ubikacji istnieje ryzyko podarcia” – pisze ekoaktywistka Jagna Niedzielska na swoim Instagramie.
I dodaje, że rajstopy posiadają jednorazowość na poziomie plastikowej słomki.
Niedzielska na swoim stories zadała niedawno pytanie: „średnio jak długo służą wam rajstopy?”. Odpowiedzi było wiele, najczęstsze to: jednorazowo, 2-4 noszenia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Skład rajstop
Rajstopy najczęściej tworzone są z poliamidu (nylonu). To włókna syntetyczne.
„Twórcą była marka DuPont, która na co dzień zajmowała się produkcją materiałów wybuchowych. W USA podczas wojny oddawano podarte rajstopy, a efektem recyklingu były spadochrony dla U.S. Air Force. Produkcja nylonu uwalnia tlenki azotu niebezpieczne dla środowiska” – pisze Jagna Niedzielska na Instagramie.
Kolejnym tworzywem, z którego produkuje się rajstopy, jest modal.
„To włókno syntetyczne pozyskiwane z włókien celulozowych. Proces produkcji i barwienia pochłania mniejsze ilości wody niż w przypadku bawełny, no ale zaleta ta niewiele ratuje, jeśli produkt jest jednorazowy lub ubogorazowy” – dodaje Niedzielska.
Rajstopy produkuje się też z elastanu (Lycra).
„Elastan powstaje ze sztucznego kauczuku. Jego produkcja jest energochłonna i wymaga ogromnej ilości chemikaliów” – pisze ekoaktywistka.
Import wyrobów pończoszniczych
Jagna Niedzielska w swoim poście zaprezentowała też statystyki dotyczące importu rajstop, pończoch, skarpet i innych wyrobów pończoszniczych do Unii Europejskiej w 2020 r. w tonach:
- Niemcy ok. 60 tys. ton
- UK ok. 52 tys. ton
- Francja ok. 34 tys. ton
- Niderlandy ok. 32 tys. ton
- Włochy ok. 19 tys. ton
- Polska ok. 18 tys. ton
Za nami są m.in. Belgia, Irlandia, Rumunia, Bułgaria.
Co z rajstopami?
Jagna Niedzielska znalazła dla siebie dwa wyjścia. Po pierwsze: nie nosić. Po drugie: repasacja.
„To ręczna naprawa uszkodzonych rajstop, polega na dorabianiu ich zniszczonych miejsc. Moja mama Alicja po prostu zszywała dziury. Nie czuła siary/dyskomfortu, że chodzi z widocznym szyciem na rajstopie. Czy dzisiaj mielibyście lub macie z tym problem? Dzisiaj tak łatwo wszystko kupić…” – dodała ekoaktywistka.
Jest jeszcze jedna możliwość – zmiana przeznaczenia rajstop.
„Moja babcia przechowywała cebulę i czosnek w rajstopach bez lycra, nie pytałam, czy były używane…” – wyjaśniła Jagna Niedzielska.
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.
Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 26 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.
Wyświetl ten post na Instagramie
Udostępnij!
Zobacz także

„Zostaw te liście!” – apeluje Paulina Górska. Ekoaktywistka wyjaśnia, dlaczego grabienie jesiennych liści to niedobry pomysł

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.05.2022
Paulina Holtz: „Daję moim córkom szansę, aby same ogarnęły swoje życie”

26.05.2022
Malina Błańska: „Z okazji Dnia Matki w Polsce powinniśmy kobietom palić znicze”. Jak mówienie o trudach bycia mamą zbliża nas do szczęśliwego macierzyństwa

24.05.2022
Czasem przeleci helikopter, a gdy strzelają na poligonie, okna się trzęsą. „Gdyby tu wojna wybuchła, to byśmy nie zauważyły” – mówi jedna z mieszkanek Braniewa

21.05.2022