Przejdź do treści

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock
92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
wykluczenie menstruacyjne
„Czym różni się papier toaletowy od podpaski?”. Wykluczenie menstruacyjne po raz pierwszy w polskim Sejmie
Kobieta z folią
Mama Chemik: czy tak samo jak szczepionek boicie się metali ciężkich, które mogą być nawet w kubku, z którego codziennie pijecie kawę?
Norweskie piłkarki ręczne powiedziały "dość" graniu w bikini i założyły krótkie spodenki. Federacja ukarała je grzywną
Pink zapłaci karę grzywny za norweskie szczypiornistki. „Jestem bardzo dumna, że norweska drużyna zaprotestowała przeciwko seksistowskim zasadom”
Obowiązkowe szczepienia dla medyków w Polsce
Obowiązkowe szczepienia dla polskich medyków. Morawiecki: rozważamy taki wariant
„Mądra feministka wie, że seks nie uprzedmiatawia”. Maja Staśko wspólnie z psychiatrką komentują wywiad Dody o seksworkingu

„153 kilogramy – tyle jedzenia w Polsce trafia do kosza w każdej sekundzie – to jedna z wielu porażających informacji, które pojawiają się w najnowszym instagramowym wpisie Sylwii Majcher. Ekoaktywistka przybliża i komentuje w nim wyniki przełomowych badań, które pokazują, ile tak naprawdę jedzenia ląduje w śmietnikach.

Problem marnowania jedzenia jest ogromny

  • „153 kilogramy – tyle jedzenia w Polsce trafia do kosza w każdej sekundzie. Przez cały rok.
  • 4,8 mln ton jedzenie rocznia trafia w Polsce do śmietnika.
  • 92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak”.

To wyniki najbardziej aktualnych badań dotyczących jedzenia w śmietnikach, które na Instagramie przytacza i komentuje ekoaktywstka i blogerka Sylwia Majcher. Badania zostały przeprowadzone w ramach projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności), który ma na celu sprawdzenie, ile żywności jest marnotrawionych w Polsce w całym łańcuchu produkcji – tzw. „od pola do stołu”. Jak zauważa Majcher, tego typu analiza jest przełomowa, gdyż pokazuje realną skalę problemu, a nie tylko szacunkowe wyliczenia, które mogą opierać się na przestarzałych czy zbyt uogólnionych założeniach.

Wnioski płynące z tego raportu są porażające. Widać z nich jak na dłoni, że „kupujemy w nadmiarze i wyrzucamy bezsensownie”. Aż 60 procent wyrzucanej żywności marnuje się w naszych domach!

  • 5 proc. jedzenia marnuje się na etapie produkcji
  • 15 proc. trafia do kosza w czasie procesu przetwórstwa
  •  1 proc. za tyle strat odpowiada transport i magazynowanie
  • 7 proc. jedzenia marnuje handel
  •  1proc. żywności ląduje w koszu w restauracjach

Za resztę odpowiadamy my. Konsumenci. To są tak duże różnice i skala, że widać, jak bardzo nie radzimy sobie w sprawie zarządzania jedzeniowym potencjałem – pisze Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Blogerka zauważa, że problem wyrzucania jedzenia jest gigantyczny, a swoimi codziennymi, często bezrefleksyjnymi wyborami drastycznie go pogłębiamy. Ale nie musi tak być.

„Proszę, żebyście wciąż toczyli własną bitwę o docenianie resztek, brzydkich składników, rozsądniejsze zakupy i zachęcali do niej innych. Jest tyle do zrobienia. Niech to ratowanie jedzenia przed śmietnikiem będzie powodem do  dumy” – zachęca na koniec ekoaktywistka.

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Tworzy patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 20 tys. osób. Swą popularność zawdzięcza nie tylko olbrzymiej wiedzy, ale i umiejętności przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Skąd (tak naprawdę) są twoje pamiątki z wakacji? Ekoaktywistka Kasia Wągrowska to sprawdziła!

Mateusz Kozielecki, socjolog i aktywista

„Chęć posiadania własnych dzieci, biologicznych, to jakiś element rasizmu, trochę nacjonalizmu, a trochę ma charakter przygotowywania się do wojny” – mówi Mateusz Kozielecki

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Łukasz Łucza

Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Korzystasz z hotelowych ręczników? Jagna Niedzielska wyjaśnia, dlaczego lepiej mieć swój

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Patrycja, freeganka, autorka bloga "Kids Busters" / Archiwum prywatne

Patrycja, freeganka: świeże produkty lądują w śmieciach, bo etykieta została krzywo przyklejona

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

skakanka

Chemiczna skakanka. Raport: nawet 25 proc. przyrządów sportowych może zawierać niebezpieczne dla zdrowia substancje

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Acetat, cupro, ramia, mylo, pinatex. Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” o niecodziennych materiałach

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Marta Jermaczek-Sitak: Żyjemy w coraz większym stresie, chaosie, lęku i próbujemy sobie z nim poradzić, „porządkując” przyrodę

noworodek

Kaya Szulczewska: antynatalizm wywodzi się z empatii i troski, nie jest przeciwko żyjącym, ani nawet pragnącym się rozmnożyć

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

filiżanka z herbatą

Recykling zużytych ekspresówek. Nie wyrzucaj, wykorzystaj

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Najpopularniejsze

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Intymne dolegliwości rowerzystek. Sprawdź, jak zadbać o siebie w trakcie rowerowych wojaży

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

Kobieta mindfulness

Mindfulness dla początkujących. Kasia Bem zdradza 5 prostych zasad uważności

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

Kobieta trzyma psa na rękach

Stres. Jak sobie z nim radzić? Oto 14 pomysłów, jak poradzić sobie ze stresem

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Anja Rubik: nastolatki uczą się, że macica nie jest śmietnikiem na sprężynki

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

brzuszki na piłce

Sposób na bolące lędźwie. Jak sobie ulżyć?

Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę