10 rzeczy, których nie warto robić w wakacje
Japonki na plaży, zbyt obcisłe jeansy, smarowanie oparzeń masłem.. to jedne z wielu rzeczy, których po prostu nie warto robić latem. Szczególnie, gdy słońce nas nie oszczędza.
- Nie wystawiaj stóp za kołdrę
- Nie smaruj oparzeń słonecznych masłem
- Nie noś japonek przez całe lato
- Nie ryzykuj w kuchni
- Nie zapominaj o kremie z filtrem, nawet gdy jest pochmurno
- Nie noś dżinsów zbyt długo
- Nie przesadzaj z klimatyzacją
- Nie zostawiaj wody w uszach
- Nie jedz zbyt dużo drobiu
- Nie uzupełniaj elektrolitów napojami energetycznymi
Nie wystawiaj stóp za kołdrę
Większość z nas z pewnością jest przekonana, że w ten sposób łatwiej będzie znieść upalną letnią noc. A jednak nie. Jak stwierdził w jednym z wywiadów prof. Jim Horne z Centrum Badań nad Snem na Loughborough University, nawet gdy noc jest upalna, powinniśmy zadbać o to, by stopy były zakryte. W przeciwnym razie po prostu się nie wyśpimy.
Nie smaruj oparzeń słonecznych masłem
Smarowanie masłem wszelkich ugryzień i oparzeń to już chyba nasz narodowy zwyczaj. Zupełnie nieuzasadniony, a czasem nawet groźny (np. po ugryzieniu kleszcza). Również po nadmiernym opaleniu skóry taka metoda nie przynosi pożądanych efektów. Przeciwnie. Masło zatrzymuje w skórze gorąco, zamiast je „wyciągać”, co opóźnia proces gojenia. Zdecydowanie lepsze będą chłodne okłady i kąpiele oraz kremy z pantenolem i lanoliną.
Nie noś japonek przez całe lato
Japonki jako buty na plażę ‒ tak, jako obuwie na lato ‒ zdecydowanie nie. Oprócz oczywistego faktu braku osłony stopy i związanego z tym ryzyka uszkodzeń klapki z dwoma paskami między palcami mają wiele innych wad. Prowadzą nie tylko do nadwyrężenia stawów i mięśni, ale też przybierania złej postawy całego ciała. W japonkach stawiamy krótsze kroki i uderzamy piętami w podłoże z nienaturalną siłą. To zniekształca nasz chód, może powodować problemy z kolanami, biodrami i plecami (badanie Auburn University). Jakby tego było mało, japonki to siedlisko nawet 18 tys. bakterii! (badanie University od Miami). A ocieranie spoconej stopy o podeszwę powoduje liczne uszkodzenia naskórka i odciski, co może prowadzić do groźnych infekcji.
Nie ryzykuj w kuchni
Zjedzenie czegokolwiek, co zawiera w składzie majonez, jajka, nabiał lub mięso, zawsze może się skończyć zatruciem pokarmowym, latem jednak to ryzyko jest najwyższe. Na ten okres przypada szczyt zachorowań, co rzecz jasna wynika z faktu, że wyższa temperatura sprzyja namnażaniu bakterii i wirusów. Jak zapobiegać zatruciom? Myć żywność i ręce, przygotowując mięso, pilnować, by przed ugotowaniem/upieczeniem nie stykało się z innymi produktami, które jemy na surowo, np. z sałatą. Jak najczęściej gotować, grillować lub piec.
Nie zapominaj o kremie z filtrem, nawet gdy jest pochmurno
W 2012 roku w naukowym piśmie „NEJM” opublikowano pracę o licznych przypadkach poparzeń słonecznych wśród kierowców ciężarówek. Dochodziło do tego w wyniku oddziaływania promieniowania przez szyby samochodowe. Pamiętajmy, że wcale nie chronią nas one przed szkodliwością słońca, podobnie jak nie robią tego chmury. Aż 80 proc. szkodliwego promieniowania UV przebija się również przez zachmurzone niebo, przyczyniając się do uszkodzeń skóry i zwiększając zagrożenie nowotworowe.
Nie noś dżinsów zbyt długo
Latem wiele dziewczyn chętniej zakłada obcisłe dżinsy. A to może być ryzykowne. Dowodem jest jeden z najdziwniejszych przypadków medycznych (opisany w „The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry”) opisujący historię kobiety, która po całodziennym noszeniu obcisłych rurek doznała rozległych uszkodzeń nerwów. W wyniku tego spędziła w bezruchu kilka godzin, oczekując samotnie na pomoc. Brzmi strasznie i komicznie zarazem, ale to się może zdarzyć. Wiadomo też, że obcisłe spodnie źle wpływają na krążenie krwi.
Nie przesadzaj z klimatyzacją
Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie chce sobie zafundować wirusówki w czasie urlopu. By uniknąć przeziębienia, warto trzymać się zasady nieprzekraczania magicznej granicy, ustawiając temperaturę klimatyzatora. Ta granica to 10 stopni Celsjusza – tyle maksymalnie powinno różnić temperaturę panującą na zewnątrz od tej w pomieszczeniu. Większy przeskok prowadzi do osłabienia odporności i otwiera drobnoustrojom drogę do infekowania organizmu.
Nie zostawiaj wody w uszach
Ucho pływaka ‒ taką nazwę nosi bardzo popularne, szczególnie latem, zapalenie ucha spowodowane długotrwałą obecnością wilgoci w przewodzie słuchowym. Kąpieliska publiczne są siedliskiem mnóstwa bakterii, dlatego po kąpieli powinniśmy wytrzeć uszy do sucha. W ten sposób unikniemy infekcji, która niejednokrotnie kończy się nawet interwencją chirurga.
Nie jedz zbyt dużo drobiu
I nie tylko drobiu, lecz wszelkich produktów wysokobiałkowych, jeśli właśnie wybierasz się na przykład na rower czy spacer w góry. Proteiny – jak pokazują badania – podnoszą temperaturę organizmu i utrudniają wysiłek. Jeśli już, lepiej zaserwować sobie udko kurczaka po treningu. A przed wysiłkiem bardziej korzystne będzie schłodzenie ciała pod prysznicem.
Nie uzupełniaj elektrolitów napojami energetycznymi
Jeśli się mało ruszamy, a chcemy nadrobić elektrolity, które tracimy zwłaszcza w upalne dni, napoje energetyczne nie są dobrym wyborem. Większość z nich zawiera duże ilości cukru – przeznaczone są one bowiem dla sportowców, którzy szybciej niż pozostali spalają energię. W innym wypadku zdecydowanie lepiej sięgnąć na przykład po wysokozmineralizowaną wodę.
Polecamy
„Paszport do długowieczności” – nowy trend w podróżowaniu. „Wakacje w 2025 roku będą czymś więcej niż tylko relaksem”
Babcia, córka i wnuczka – w Kinie Żeglarz mieszkają za ekranem. Jak Beatlesi. „Żyjemy i pracujemy w naszym ‘kontrolowanym chaosie’”
„Zaburzenia psychiczne nasilają się w okresie występowania ekstremalnie wysokich temperatur” – mówi Weronika Michalak z HEAL
Czarna słodycz, tajemnica włoskiej księżniczki i piemonckie złoto
się ten artykuł?