2 min.
Trzymasz insulinę w lodówce? Sprawdź, czy jej (i sobie) nie szkodzisz

źródło: iStock
26.06.2022
Co roku wracasz z urlopu rozczarowana? Zmień to!
26.06.2022
„Kobiety uczą się zachowań społecznych na zasadzie kopiuj-wklej, aż osiągają biegłość, która czyni ich autyzm niewidzialnym”. O życiu i kobiecości ze spektrum autyzmu mówi psycholożka i nauczycielka jogi Agata Ucińska
26.06.2022
Co zrobić, aby komary cię nie gryzły? 11 sposobów, które naprawdę działają
26.06.2022
Stanie na rękach – krok po kroku. Z naszym poradnikiem będzie to prostsze niż myślisz!
25.06.2022
Nie stawiaj siebie na szarym końcu! Dlaczego tak trudno o siebie zadbać?
Badacze z uniwersytetu w Berlinie zebrali dane z dzienniczków 338 osób chorych na cukrzycę. Odpowiednie sensory mierzyły temperaturę preparatów insulinowych w zastrzykach. Wyniki pokazują że aż 80% cukrzyków przechowuje insulinę w złej temperaturze, co może mieć zgubny wpływ na jakość preparatu.
Mierzono insulinę trzymaną w domowej lodówce, a także noszoną przy sobie. Sensory dokonywały pomiaru automatycznie co 3 minuty, całą dobę, przez średnio 49 dni. Co ciekawe, mniejsze wahania temperatury dotyczyły substancji noszonej przez pacjentów przy sobie, niż tej przechowywanej w lodówce. Ta pierwsza plasowała się poza zakresem rekomendowanej temperatury przez średnio 11 minut dziennie. Dla porównania, insulina w lodówce była eksponowana na nieoptymalną temperaturę przez aż 2 i pół godziny. Powód? Dobowe wahania w regulacji chłodzenia lodówki.
Wiele osób z cukrzycą nieświadomie przechowuje insulinę w zły sposób – winne są wahania temperatury lodówek. Długofalowe warunki przechowywania insuliny mają wpływ na jej zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi.
Insulina jest wysoce wrażliwa na wahania temperatury. Już kilkustopniowe różnice mogą drastycznie obniżyć jej skuteczność dla organizmu. Właściwa temperatura przechowywania to odpowiednio – między 2 a 8 stopni Celsjusza w przypadku trzymania w lodówce; od 2 do 30 stopni w formie przenośnej. Zaleca się, aby monitorować temperaturę wewnątrz lodówki, umieszczając w niej osobny termometr.
Na cukrzycę choruje 2,7 mln Polaków. Według statystyk, aż pół miliona nie jest świadomych swojej choroby. Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej podaje, że jeszcze w 2010 roku co piąty Polak nigdy nie wykonywał badania poziomu cukru we krwi, a 35 proc. ankietowanych nie potrafiło podać żadnego skutku zdrowotnego cukrzycy. Działania edukacyjne prowadzone przez m.in. Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą przyniosły poprawę stanu wiedzy, i obecnie odsetek Polaków sprawdzających poziom cukru we krwi wzrósł dwukrotnie.
Cukrzyca jest pierwszą chorobą niezakaźną, uznaną przez Światową Organizację Zdrowia za epidemię XXI wieku.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

25.06.2022
HELLO PIONIERKI: Jak Michalina Wisłocka uczyła Polki seksualności i autoerotyzmu na wiele lat przed znalezieniem punktu „G”

23.06.2022
„Tatuaż dla niektórych nadal mentalnie bywa nie do przeskoczenia”. O mitach związanych z tatuowaniem mówi Kaja Karolina Chodorowska

21.06.2022
„Te wszystkie przykre słowa były małymi ciosami, przez które coś, co w sobie lubiłam, stawało się moim kompleksem” – mówi Katarzyna Czapraga, ofiara fat shamingu

19.06.2022