Przejdź do treści

Raz słoneczko, raz przymrozki i 10 cm śniegu. Jak zmienna kwietniowa pogoda wpływa na nasze zdrowie?

kobieta deszcz
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Gdy za oknem iście wiosenna aura, aż korci nas, by schować zimową kurtkę na dno szafy i przypomnieć sobie o jej istnieniu dopiero za kilka dobrych miesięcy. Z ulgą ubieramy trencz i trampki, i pędzimy do pracy. Nasze szczęście nie trwa jednak zbyt długo, bo po kilku słonecznych dniach przychodzą te chłodniejsze… z przymrozkami a nawet śniegiem. Takie uroki kwietnia! Zmienna pogoda nie tylko rodzi frustrację, ale również wystawia nasz układ immunologiczny na próbę.

Ubiegła noc w wielu regionach Polski była chłodna, a nawet mroźna. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał w środę ostrzeżenia pierwszego stopnia przed przymrozkami w znacznej części kraju. Temperatura spadła nawet do -5 stopni. W niektórych miejscach chłodne, arktyczne powietrze przyniesie opady śniegu.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Ostrzeżenie pierwszego stopnia oznacza, że przewidywane są warunki sprzyjające wystąpieniu niebezpiecznych zjawisk meteorologicznych, które mogą powodować straty materialne oraz zagrożenie zdrowia i życia. IMGW zaleca w związku z tym zachowanie ostrożności, a także śledzenie komunikatów o rozwoju sytuacji pogodowej.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Kwiecień znany jest ze sporych wahań temperatury – najwyższa (32,5 st. C) pojawiła się w 2012 roku w Słupcy. Z kolei najniższą odnotowano w 1929 roku w Siedlcach, gdzie słupki rtęci na termometrach wskazały -18,7 stopni Celsjusza.

Jak wzmocnić swoją odporność?

Niezależnie od pory roku nagłe zmiany temperatur i ochłodzenie organizmu mogą skutkować osłabieniem odporności i zwiększonym ryzykiem zakażeń. Złapać wirusa jest więc całkiem łatwo, ale można się przed nim skutecznie bronić. Światowa Organizacja Zdrowia uznała higienę rąk za najważniejszą i najprostszą metodę zapobiegania infekcjomMyć ręce należy przed każdym posiłkiem, po wyjściu z toalety czy po powrocie do domu. Nie ma znaczenia, czy użyjemy do tego zimnej, czy ciepłej wody.

Kolejnym krokiem niech będzie odpowiednia dieta, zasobna w superfoods, które wzmacniają odporność. Czosnek, kurkuma i imbir – to absolutne asy wśród naturalnych antybiotyków, ale na tej złotej trójce lista się nie kończy. O miejsce na podium walczy również miód. WHO klasyfikuje go jako substancję o właściwościach łagodzących i przeciwzapalnych – świetnie sprawdza się w przypadku bólu gardła, tworząc ochronną błonę.

Wsparciem dla układu immunologicznego w okresie zmiennych warunków pogodowych jest dieta bogata w witaminy A, E, C i B, które znajdziemy w owocach i warzywach. Dlatego ważne jest, aby spożywać zalecane 5 porcji dziennie. Przydatne będą również kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach, takich jak śledź czy łosoś. Znajdziemy je również w orzechach. Warto również zadbać o zapewnienie dziennego zapotrzebowania organizmu w pierwiastki, takie jak cynk, selen i żelazo – obecne w produktach zbożowych, słoneczniku, cytrusach, roślinach strączkowych i szpinaku.

Jeżeli sięgamy po wartościowe, bogate w witaminy i mikroelementy produkty, to znacznie łatwiej jest nam uporać się z infekcjami. Tak więc, kiedy meteorolodzy zapowiadają chłodniejsze dni, sięgajmy po dania, które nas rozgrzeją i nasycą. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale.

Odpornościowy krem czosnkowy

Prawdziwym hitem jest też sycący krupnik z ultrazdrowej kaszy jaglanej, zalecanej w profilaktyce przeziębień ze względu na swoje właściwości antywirusowe.

W zbilansowanej diecie ważne jest nie tylko to, co do niej włączamy, ale również co z niej eliminujemy. Idealną pożywką dla grzybów jest cukier. Dlatego, chcąc wzmocnić odporność, dobrze byłoby odstawić produkty zawierające cukry proste: słodkie napoje, ciasta, ale też kupne sosy, dania instant, w których cukier stanowi znaczną część produktu. Spożywany w nadmiarze alkohol zmniejsza zasoby ważnych dla pracy układu odpornościowego witamin. Z kolei nikotyna podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych, które stają się łatwiejszym celem ataku patogenów.

Pamiętajcie – każdy moment jest dobry, by zmienić swój styl życia w trosce o zdrowie. Sezon na wzmacnianie odporności jest przez cały rok!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?