Przejdź do treści

Nowe przepisy w UE: Larwy mącznika młynarka dopuszczone do żywności

na zdjęciu: larwy mącznika młynarka, tekst o tym, że UE zezwoliła na dodawanie larw mączników do pożywienia - Hello Zdrowie
Nowe przepisy w UE: Larwy mącznika młynarka dopuszczone do żywności /fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Komisja Europejska zatwierdziła do produkcji spożywczej kolejne „nowel food”, tym razem ze świata owadów. Mącznik młynarek podobno smakuje o wiele lepiej, niż wygląda.

Chleb ze sproszkowanych larw mącznika młynarka

Rozporządzenie UE 2025/8 precyzuje, że sproszkowane i poddane specjalnej obróbce promieniami UV larwy mącznika młynarka można bezpiecznie dodawać do pieczywa, makaronów czy dżemów. Decyzja jest odpowiedzią na politykę Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która od dawna reklamuje owady jako doskonale, ekologiczne źródła białka.

Obok mierzącej nie więcej niż 30 mm larwy tego chrząszcza z rodziny czarnuchowatych na liście dopuszczonych do spożycia owadzich osobników jest także szarańcza wędrowna i świerszcz domowy, które można stosować w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej.

Jak oceniają eksperci, owady jadalne są bardzo dobrym źródłem doskonale przyswajalnego białka. Mącznik młynarek zawiera go od  40 do 60 proc., ma także sporo witamin z grupy B, A i C, minerałów, m.in. żelaza, cynku, magnezu i potasu a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mącznik młynarek występuje na wszystkich kontynentach, zasiedla środowiska leśne, gdzie zjada gnijące liście i patyki, ale doskonale radzi sobie w środowisku przekształconym przez człowieka, gdzie jest pospolitym szkodnikiem bytującym w magazynach czy piekarniach.

Owady na talerzu

Na świecie żyje ok. 2000 tysięcy gatunków jadalnych owadów, przemysł spożywczy testuje wykorzystanie kilkunastu z nich. W Polsce można już kupić batony proteinowe zawierające larwy mącznika i chipsy z ich dodatkiem. Od kilku lat działa także firma wykorzystująca larwy owadów w paszach dla zwierząt.

Jak podkreślają specjaliści, wprowadzenie jadalnych owadów do diety ludzi ma szczególny sens właśnie teraz, kiedy konieczne jest poszukiwanie alternatywnych i przyjaznych dla zmian klimatycznych na Ziemi produktów. W porównaniu do hodowli zwierząt gospodarczych, hodowla owadów pochłania zdecydowanie mniej wody i terenu. Owady można karmić odpadami biologicznymi, takimi jak resztki roślinne, a odchody owadów mogą być dobrym nawozem dla rolnictwa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?