Przejdź do treści

Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy!

Foodsi aplikacja
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek
Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Matka z córką rzucają confetti
Nie namawiaj córki do bycia bardziej śmiałą. „Próba zmieniania temperamentu na siłę może być szkodliwa”
męska grypa
„Męska grypa” to nie wymysł. Winny jest prawdopodobnie testosteron
szczepienie przeciw koronawirusowi
Coraz więcej Polaków chce się zaszczepić przeciwko COVID-19 – wskazuje najnowszy sondaż

Wiesz ile jedzenia marnuje się każdego dnia w restauracjach? Bardzo wiele produktów ląduje w koszu, jeśli na koniec dnia nie zostanie sprzedanych. Tak wiele restauracji, a jeden problem: co zrobić z jedzeniem, które po prostu „nie zeszło”? Odpowiedzią jest aplikacja Foodsi, która jest świeżo po premierze. Stworzyła ją trójka Polaków. Przetestowaliśmy i nie ukrywamy – jesteśmy zachwyceni! 

„Podczas studiów, pracując dorywczo w lokalach gastronomicznych, zaobserwowaliśmy jak wiele zdatnego do spożycia jedzenia marnuje się. Restauracje, piekarnie i kawiarnie często wyrzucają jedzenie, bo nie nadaje się do sprzedaży następnego dnia”, tak rozpoczyna się historia stworzenia aplikacji mobilnej, która ma ograniczyć marnowanie i wyrzucanie produktów przez lokale gastronomiczne. Foodsi to aplikacja, która umożliwia sprzedaż jedzenia, niemalże o 70 proc. taniej, świeżego i zdatnego do spożycia. W ten sposób lokal nie wyrzuca nadwyżki produktów, a klient serwuje sobie tani posiłek prosto z restauracji. 

Naszą misją jest redukcja odpadów generowanych przez restauracje poprzez udostępnianie posiłków, które pod koniec dnia miałyby zostać wyrzucone, ale w dalszym ciągu są w idealnym stanie

tak o swojej aplikacji mówią twórcy

Jak działa Foodsi? Przetestowaliśmy!

Lubię testować aplikacje, które promują ekologię, nurt zero waste i zamiast pochłaniać czas, są po prostu przydatne. Gdy usłyszałam o aplikacji Foodsi, wzięłam telefon w dłoń i  zainstalowałam. Korzystanie z aplikacji jest bezpłatne, a baza oferujących się restauracji z dnia na dzień przybywa.

Zdecydowałam, że postawię na kuchnię wegańską. Aplikacja w sposób szczegółowy podaje wszelkie dane dotyczące kuchni oraz tego, czego mogę się spodziewać. Opis miejsca, który wybrałam, zawierał komunikat: „Zestaw zawiera produkty z restauracji, które nadal są pyszne, ale danego dnia nie zostały kupione i mogłoby się zmarnować. Dlatego nie wiesz, co dokładnie znajdzie się w twoim zestawie. Masz jednak pewność, że wartość jedzenia, które kupujesz, jest znacznie wyższa, niż cena, którą płacisz”. Opis ten zachęcił mnie do wzięcia zestawu w ciemno. Lubię się zaskakiwać! Zatem, czekam do godzin wieczornych, aby odebrać swój zestaw – „niespodziankę”.

Zestaw niespodzianka

Dlaczego niespodziankę? Restauracje uwzględnione w aplikacji nie są w stanie sprecyzować, jak dużo zostanie w ciągu dnia niewykorzystanego jedzenia. Dlatego każdy zestaw to niespodzianka. W zależności od rodzaju kuchni i miejsca, zestawy mogą być bardzo zróżnicowane, także jeśli chodzi o ilość, bo raz może być to kilku kawałków brownie a innym razem ogromna porcja warzyw czy garnek zupy.

Aplikacja jest prosta w obsłudze, tak samo jak jej jasny przekaz: sprzedaż jedzenia, które nie sprzeda się w lokalu w ciągu dnia. Jedzenie jest świeże i smaczne, szkoda, aby się zmarnowało. Klient w ten sposób może zaserwować sobie tanią kolację, prosto z restauracji. Foodsi działa od 1 kwietnia, na razie tylko na terenie Warszawy. W dalszej perspektywie rozszerzy swoją działalność na inne miasta.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Acetat, cupro, ramia, mylo, pinatex. Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” o niecodziennych materiałach

Marta Jermaczek-Sitak: Żyjemy w coraz większym stresie, chaosie, lęku i próbujemy sobie z nim poradzić, „porządkując” przyrodę

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

noworodek

Kaya Szulczewska: antynatalizm wywodzi się z empatii i troski, nie jest przeciwko żyjącym, ani nawet pragnącym się rozmnożyć

filiżanka z herbatą

Recykling zużytych ekspresówek. Nie wyrzucaj, wykorzystaj

„Wybraliśmy bezdzietność!”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje. Co mówi jedna i druga strona?

„Jedna planeta, jedno dziecko”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje

Śmieci, źródło: Gettyimages.com

Żółty pojemnik na śmieci – czy wiesz, co i jak do niego wrzucać? Czytamy Etykiety wyjaśnia

Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną

Domowe tabletki do zmywarki – jak zrobić, jak używać?

Ugotowałaś ziemniaki? Nie wylewaj wody! Sprawdź, jak ją wykorzystać

Coroczny problem wyrzucania zwierząt latem. Jak temu zapobiegać?

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

Kosmetyczny Adam Słodowy

Kosmetyki domowej roboty – jak zrobić? Przepisy na kosmetyki

Minimalizm – mniej znaczy więcej. Skuś się!

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Najpopularniejsze

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Ubrania, które nas trują. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne

Stanie na rękach – krok po kroku

Stanie na rękach – krok po kroku

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

poranne wstawanie

7 rzeczy, które ułatwią poranne wstawanie

Gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

„365 dni”: gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

Jak poprawić krążenie w nogach? Ćwiczenia, które warto wykonywać

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!