W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Jaką temperaturę woli pomidor a jaką mango? Przechowywanie warzyw i owoców to nie lada wyzwanie. Wiele osób popełnia w tej kwestii błędy. Olga, autorka profilu na Instagramie „Jakmniej”, przygotowała ściągę z preferencjami poszczególnych owoców i warzyw.
Lodówka czy blat? Które miejsce wolą owoce i warzywa w twoim domu? Pomidor nie znosi zimnych temperatur, podobnie jak ziemniaki i marchewka. Jednak sałata i kalafior w wyższej temperaturze szybko się popsują. Które owoce i warzywa preferują lodówkę, a które lepiej zostawić na blacie? Małą ściągę przygotowała Olga, autorka profilu na Instagramie „Jak mniej”.
Owoce i warzywa do przechowania w temperaturze pokojowej
Te owoce dłużej zachowają świeżość, jeśli przechowywane będą w temperaturze pokojowej.
Specjalistka zaznacza także, że ziemniaki, bataty, marchewka i cebula preferują trochę niższe temperatury. Z tego powodu nasłoneczniony blat nie będzie dla nich dobrym miejscem.
Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce
Które warzywa i owoce lepiej trzymać w lodówce?
- kalafior,
- brokuły,
- por,
- kapusta,
- sałata,
- szparagi,
- seler naciowy,
- dojrzałe: maliny, truskawki, czereśnie, winogrona, jagody.
Ekspertka dodaje także, aby rzodkiewki przechowywać w pojemniku zalane odrobiną wody. W ten sposób nie zmiękną. Podobnie należy postępować z zieleniną. Pietruszkę czy koperek wstawiamy więc do lodówki w słoiku z małą ilością wody.
„Jak mniej”
Za profilem „Jak mniej” stoi Olga. Ekolożka w mediach społecznościowych przekazuje swoją wiedzę na temat tego, jak mniej spożywać i nie marnować jedzenia. Jest miłośniczką i wyznawczynią „zero waste”.
RozwińZobacz także
Polecamy

„Co roku na święta tysiące karpi przeżywają prawdziwy horror”. Jagna Niedzielska o kupowaniu żywego karpia na Wigilię

Paulina Hojka o noszeniu ubrań po zmarłych: “Myślę, że żaden nieboszczyk się nie obrazi”

Jedzenie leczy czy zabija? Dlaczego nie umiemy dobrze się żywić w świecie dostatku

Głód i obżarstwo – siły, które stworzyły cywilizację
się ten artykuł?