Przejdź do treści

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Cytryny
W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jaką temperaturę woli pomidor a jaką mango? Przechowywanie warzyw i owoców to nie lada wyzwanie. Wiele osób popełnia w tej kwestii błędy. Olga, autorka profilu na Instagramie „Jakmniej”, przygotowała ściągę z preferencjami poszczególnych owoców i warzyw.

Lodówka czy blat? Które miejsce wolą owoce i warzywa w twoim domu? Pomidor nie znosi zimnych temperatur, podobnie jak ziemniaki i marchewka. Jednak sałata i kalafior w wyższej temperaturze szybko się popsują. Które owoce i warzywa preferują lodówkę, a które lepiej zostawić na blacie? Małą ściągę przygotowała Olga, autorka profilu na Instagramie „Jak mniej”.

Owoce i warzywa do przechowania w temperaturze pokojowej

Te owoce dłużej zachowają świeżość, jeśli przechowywane będą w temperaturze pokojowej.

  • ogórki,
  • pomidory,
  • cukinie,
  • bakłażany,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • cebula,
  • marchewka,
  • czosnek,
  • banany,
  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • imbir,
  • awokado,
  • mango,
  • ananasy.

Specjalistka zaznacza także, że ziemniaki, bataty, marchewka i cebula preferują trochę niższe temperatury. Z tego powodu nasłoneczniony blat nie będzie dla nich dobrym miejscem.

Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce

Które warzywa i owoce lepiej trzymać w lodówce?

  • kalafior,
  • brokuły,
  • por,
  • kapusta,
  • sałata,
  • szparagi,
  • seler naciowy,
  • dojrzałe: maliny, truskawki, czereśnie, winogrona, jagody.

Ekspertka dodaje także, aby rzodkiewki przechowywać w pojemniku zalane odrobiną wody. W ten sposób nie zmiękną. Podobnie należy postępować z zieleniną. Pietruszkę czy koperek wstawiamy więc do lodówki w słoiku z małą ilością wody.

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.

„Jak mniej”

Za profilem „Jak mniej” stoi Olga. Ekolożka w mediach społecznościowych przekazuje swoją wiedzę na temat tego, jak mniej spożywać i nie marnować jedzenia. Jest miłośniczką i wyznawczynią „zero waste”.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?