Raz słoneczko, raz przymrozki i 10 cm śniegu. Jak zmienna kwietniowa pogoda wpływa na nasze zdrowie?
Gdy za oknem iście wiosenna aura, aż korci nas, by schować zimową kurtkę na dno szafy i przypomnieć sobie o jej istnieniu dopiero za kilka dobrych miesięcy. Z ulgą ubieramy trencz i trampki, i pędzimy do pracy. Nasze szczęście nie trwa jednak zbyt długo, bo po kilku słonecznych dniach przychodzą te chłodniejsze… z przymrozkami a nawet śniegiem. Takie uroki kwietnia! Zmienna pogoda nie tylko rodzi frustrację, ale również wystawia nasz układ immunologiczny na próbę.
Ubiegła noc w wielu regionach Polski była chłodna, a nawet mroźna. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał w środę ostrzeżenia pierwszego stopnia przed przymrozkami w znacznej części kraju. Temperatura spadła nawet do -5 stopni. W niektórych miejscach chłodne, arktyczne powietrze przyniesie opady śniegu.
RozwińOstrzeżenie pierwszego stopnia oznacza, że przewidywane są warunki sprzyjające wystąpieniu niebezpiecznych zjawisk meteorologicznych, które mogą powodować straty materialne oraz zagrożenie zdrowia i życia. IMGW zaleca w związku z tym zachowanie ostrożności, a także śledzenie komunikatów o rozwoju sytuacji pogodowej.
RozwińKwiecień znany jest ze sporych wahań temperatury – najwyższa (32,5 st. C) pojawiła się w 2012 roku w Słupcy. Z kolei najniższą odnotowano w 1929 roku w Siedlcach, gdzie słupki rtęci na termometrach wskazały -18,7 stopni Celsjusza.
Jak wzmocnić swoją odporność?
Niezależnie od pory roku nagłe zmiany temperatur i ochłodzenie organizmu mogą skutkować osłabieniem odporności i zwiększonym ryzykiem zakażeń. Złapać wirusa jest więc całkiem łatwo, ale można się przed nim skutecznie bronić. Światowa Organizacja Zdrowia uznała higienę rąk za najważniejszą i najprostszą metodę zapobiegania infekcjom. Myć ręce należy przed każdym posiłkiem, po wyjściu z toalety czy po powrocie do domu. Nie ma znaczenia, czy użyjemy do tego zimnej, czy ciepłej wody.
Kolejnym krokiem niech będzie odpowiednia dieta, zasobna w superfoods, które wzmacniają odporność. Czosnek, kurkuma i imbir – to absolutne asy wśród naturalnych antybiotyków, ale na tej złotej trójce lista się nie kończy. O miejsce na podium walczy również miód. WHO klasyfikuje go jako substancję o właściwościach łagodzących i przeciwzapalnych – świetnie sprawdza się w przypadku bólu gardła, tworząc ochronną błonę.
Wsparciem dla układu immunologicznego w okresie zmiennych warunków pogodowych jest dieta bogata w witaminy A, E, C i B, które znajdziemy w owocach i warzywach. Dlatego ważne jest, aby spożywać zalecane 5 porcji dziennie. Przydatne będą również kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach, takich jak śledź czy łosoś. Znajdziemy je również w orzechach. Warto również zadbać o zapewnienie dziennego zapotrzebowania organizmu w pierwiastki, takie jak cynk, selen i żelazo – obecne w produktach zbożowych, słoneczniku, cytrusach, roślinach strączkowych i szpinaku.
Jeżeli sięgamy po wartościowe, bogate w witaminy i mikroelementy produkty, to znacznie łatwiej jest nam uporać się z infekcjami. Tak więc, kiedy meteorolodzy zapowiadają chłodniejsze dni, sięgajmy po dania, które nas rozgrzeją i nasycą. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale.
Prawdziwym hitem jest też sycący krupnik z ultrazdrowej kaszy jaglanej, zalecanej w profilaktyce przeziębień ze względu na swoje właściwości antywirusowe.
W zbilansowanej diecie ważne jest nie tylko to, co do niej włączamy, ale również co z niej eliminujemy. Idealną pożywką dla grzybów jest cukier. Dlatego, chcąc wzmocnić odporność, dobrze byłoby odstawić produkty zawierające cukry proste: słodkie napoje, ciasta, ale też kupne sosy, dania instant, w których cukier stanowi znaczną część produktu. Spożywany w nadmiarze alkohol zmniejsza zasoby ważnych dla pracy układu odpornościowego witamin. Z kolei nikotyna podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych, które stają się łatwiejszym celem ataku patogenów.
Pamiętajcie – każdy moment jest dobry, by zmienić swój styl życia w trosce o zdrowie. Sezon na wzmacnianie odporności jest przez cały rok!
Polecamy
Lekarka Róża Hajkuś apeluje do rodziców: „Nauka do sprawdzianu nie jest warta zarywania nocy”
Układ immunologiczny, czyli tarcza chroniąca przed rozwojem chorób
Odmrożenie 1., 2., 3., 4. stopnia. Pierwsza pomoc w przypadku odmrożeń
Dr Ewa Jarczewska-Gerc: „Rezyliencję i odporność psychiczną budujemy w kryzysach i trudnościach, nie w czasach dobrobytu”
się ten artykuł?