Przejdź do treści

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto
Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto
Podoba Ci
się ten artykuł?

Patrik Domenico Fassero Gamba ma 17 lat i mieszka w Szczecinie, gdzie uczęszcza do Liceum Ogólnokształcącego w Szczecińskiej Szkole Florystycznej. 17-latek jako pierwszy na świecie stworzył metodę otrzymania kompozytu biodegradowalnego w postaci folii skrobiowej z wykorzystaniem zużytych fusów kawy, które stanowią materiał odpadowy. Z otrzymanego biokompozytu tworzy następnie ekologiczne, jednorazowe doniczki. 

17-latek ze Szczecina

Stworzone przez 17-latka ekologiczne doniczki po umieszczeniu w glebie ulegają degradacji, a zawarte w nich fusy od kawy stanowią naturalny nawóz dla rośliny. Jak wyjaśnia sam Patrik, wykorzystanie odpadów do otrzymania biokompozytu na bazie polimeru naturalnego, który potencjalnie można częściowo zastąpić tworzywa niebiodegradowalne, stanowi rozwiązanie ekonomiczne i przyjazne dla środowiska naturalnego.

Patrik jako jedyny na świecie tworzy z fusów doniczki, które włożone do ziemi w 100 proc. degradują po 60 dniach. Warto tutaj dodać, że konkurencyjne produkty degradują po 11 miesiącach. Dzięki 17-latkowi możemy do ziemi wsadzić kwiat z doniczką, która… zniknie. W ten sposób ziemia otrzymuje nawóz, a my jednocześnie redukujemy odpad.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Maciej Kawecki o Patriku

Na innowacje Patrika zwrócił uwagę dziennikarz Maciej Kawecki, który przedstawił 17-latka na swoim profilu na Facebooku.

„Każdego dnia w UE produkujemy 4 tys. ton fusów do kawy, a wartość dóbr, które można z nich stworzyć, przekracza 45 milionów euro! 1 kg kawy to 17 kg CO2 do atmosfery. Po wołowinie, wieprzowinie i serze, kawa to czwarte najbardziej energochłonne dobro, które pochłaniamy jako ludzkość. Projekt jest piękny, ekologiczny i stawia na człowieka i planetę. Dlatego wam go tu opisuję, pokazując pasję tego chłopaka” – napisał Kawecki.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Kilka dni temu Patrik za swój projekt otrzymał nagrodę Zakładów Farmaceutycznych Polpharma podczas Gdynia Explory Week 2022.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?