Przejdź do treści

Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać

Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać
Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jak pisze Sylwia Majcher, z raportu ONZ wynika, że niemal 20 proc. wyprodukowanej żywności kończy w śmietniku. Tymczasem, jak przekonuje, nawet resztki mają wartość i mogą się zmienić na przykład w… złoto. A to płynne, czyli biohummus – wzmacniający, naturalny nawóz do roślin. „Przerabianie odpadków w domowych warunkach nie jest skomplikowanym procesem” – zaznacza blogerka i wyjaśnia, jak założyć kompostownik na domowym balkonie.

Jak założyć kompostownik na balkonie?

W bloku też można zrobić kompostownik. Dla chcącego nic trudnego! Żywym przykładem na to jest Sylwia Majcher, blogerka, propagatorka zero waste i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”.

„Wiosną postawiłam na balkonie kompostownik. Od początku dzielnie pracują w nim dżdżownice, nie ma nieprzyjemnych zapachów, jest dużo ciekawych obserwacji i frajda dla moich dzieci. Są zafascynowane intensywnym życiem robaków i tym, jak pysznie tyją na diecie z naszych kuchennych pozostałości” – pisze na swoim profilu na Instagramie Majcher.

Pewnie zastanawiasz się, jak to zorganizować, żeby mieć z kompostownika same korzyści? Blogerka wyjaśnia, jak ona podeszła do tego tematu:

„Mam kilkuwarstwowy pojemnik. Na górę wrzucam niewykorzystane kulinarnie resztki, pod nimi znajduje się przerobiona materia, a jeszcze niżej skapuje ciemny płyn, czyli pożądany biohummus, nazywany także herbatą kompostową – do picia przez moje parapetowe i balkonowe kwiaty”.

Patenty babci na bycie zero waste

Prowadzenie kompostownika w praktyce

„Proces kompostowania odbywa się powoli, muszę kontrolować poziom wilgoci i dbać o to, by była równowaga między suchą a mokrą warstwą. I regularnie dokarmiać dżdżownice, bo one nie wytrzymają dłużej niż tydzień bez jedzenia. Zaglądam do kompostownika codziennie, bo wciąż mam etap fascynacji. Z ciekawością obserwuję, jak te moje odpadki się materializują” – opowiada Sylwia Majcher.

Jak kompostować z sukcesem? Blogerka podpowiada, że powinno się:

  • dbać o to, żeby resztki jedzenia nie były zbyt mokre, bo mogą spleśnieć;
  • mieszać wilgotne odpadki z suchymi;
  • kroić i warzywa i owoce na mniejsze kawałki, żeby szybciej się rozłożyły;
  • uzupełniać regularnie zawartość kompostownika.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 30 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?