Przejdź do treści

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?
Gdzie nie wyrzucać jedzenia? / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
Jak odpocząć w czasie krótkiego wyjazdu? Podpowiadamy!
Znany psycholog obraził modelkę plus size za zdjęcie na okładce magazynu Sports Illustrated. Spotkała go fala krytyki
Menopauza to nie powód do wstydu! Ale nawet połowa kobiet nie mówi o niej partnerom
22-letnia kobieta wygląda jak dziecko. Od ludzi mijanych na ulicy słyszy: „Czy ten dzieciak jest w ciąży?!”

„Wiadomo… Jedzenie nie nadaje się do kosza na śmieci! Jednak jeśli powinie nam się noga, warto wiedzieć, jak odpowiednio wyrzucić żywność – pisze w najnowszym poście na Instagramie Jagna Niedzielska. Propagatorka gotowania bez resztek przychodzi z małą ściągą.

Gdzie nie należy wyrzucać jedzenia?

Przede wszystkim – zwraca uwagę Jagna Niedzielska – nie należy wyrzucać pozostałości z talerzy do toalety. Dlaczego?

„Niezjedzona zupa, resztki tłuszczu, kluski albo inne resztki żywności to doskonałe menu dla szczurów! Szczurowa restauracja znajduje się na kratach, na końcu pionu kanalizacyjnego”- tłumaczy autorska wpisu.

Ponadto każda myśląca osoba wie, że jedzenie wrzucone do sedesu może spowodować zatkanie toalety i niedrożność rur, a w konsekwencji – zalanie mieszkania ściekami. Ciężko sobie wyobrazić, by ktoś bardzo tego pragnął.

Kolejnym miejscem – wylicza promotorka kuchni zero waste – do którego nie należy wyrzucać pokarmu, są młynki koloidalne, czyli montowane w zlewach rozdrabniarki do jedzenia. To rozwiązanie coraz popularniejsze w domach i mieszkaniach, sprawia, że wyrzucanie resztek żywności jest jeszcze łatwiejsze.

Według mnie młynki koloidalne powinny być zakazane również w gospodarstwach domowych. Piszę „również”, ponieważ istnieje „Ustawa o odpadach”, zgodnie z którą niedopuszczalne jest stosowanie młynków koloidalnych do usuwania odpadów żywnościowych w zakładach produkcji i obrotu żywnością.

Niedzielska argumentuje, że powyższe rozwiązanie sprowadza się do tego, co wyrzucanie resztek do toalety: pozostałości jedzenia również wędrują przecież do kanalizacji.

Gdzie należy wyrzucać jedzenie?

Pojemnik na bioodpady – tłumaczy Jagna Niedzielska – jest idealny na roślinne pozostałości: obierki, łupiny, pojedyncze spleśniałe warzywa lub owoce, stare mąki, kasze, ryże bez opakowań, etc.

„Bioodpady są przewożone do biogazowni lub kompostowni. W biogazowni bioodpady zostaną zmienione w energię. W kompostowni poddawane są wielu procesom, między innymi wentylowaniu, suszeniu i napowietrzaniu. W konsekwencji kompost dojrzewa, następnie jest wykorzystywany do gleb rolniczych. Odpady BIO powinny być wyrzucane luzem, bez dodatkowych opakowań” – wyjaśnia autorka książki „Bez resztek”.

Być może największym zaskoczeniem dla wielu osób będzie fakt, że – jak tłumaczy autorka wpisu – pojemnik na odpady bio nie jest odpowiednim miejscem na wyrzucanie resztek z obiadu (zup, napojów, serów, przetworzonego jedzenia) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, kości, wędliny, produkty garmażeryjne, ryby). Te ostatnie powinny wylądować w odpadach zmieszanych!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Patrycja, freeganka, autorka bloga "Kids Busters" / Archiwum prywatne

Pamiętaj – nie marnuj!

Polska jest w czołówce krajów marnujących jedzenie. do śmieci trafia niemal wszystko: co roku do 2 mln ton produktów spożywczych w koszu. Po przeliczeniu statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności. Do tego dochodzi 6,5 ton jedzenia marnowanego przez przemysł. To nie ma nic wspólnego ani z ekologią, ani ze zrównoważonym rozwojem.  Jak nie tracić żywności i przy okazji pieniędzy, które wydajemy na zakupy? Przeczytaj w naszym artykule: 7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie!

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska, propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 24 tysiące osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

„Nie idziemy do lasu zwiedzać, tylko wziąć w nim udział”. O wielkiej mocy lasoterapii mówi psychiatra i ekoterapeutka Katarzyna Simonienko

Czy rozmiar i kolor talerza ma znaczenie? / pexels

Czy rozmiar i kolor talerza mają znaczenie, kiedy chcemy schudnąć? Na to pytanie odpowiada profesorka Katarzyna Siuzdak

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Mikroplastik we krwi / istock

Mikroplastik w ludzkiej krwi. Naukowcy odkryli go w niej po raz pierwszy. „Z pewnością uzasadnione jest zaniepokojenie”

Jak możesz pomóc Ukrainie? Lista oficjalnych zbiórek pieniędzy i paczek

Jak możesz pomóc Ukrainie? Lista oficjalnych zbiórek pieniędzy i paczek

Rajstopy - jaki jest ich skład? / pexels

Jednorazowość na poziomie plastikowej słomki? Jagna Niedzielska o… rajstopach

„Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

"To nie konkurs piękności grobów, a święto pamięci o bliskich"

„To nie konkurs piękności grobów, a święto pamięci o bliskich”. Jagna Niedzielska apeluje, by ograniczyć ilość odpadów

Od wtorku pacjenci będą pytani o pobyt w szpitalu

Od wtorku pacjenci będą pytani o pobyt w szpitalu. Chodzi m.in. o serwowane posiłki

Nie grab liście. "Jeże podczas jesieni budują domki, aby móc przetrwać mrozy. Te domki powstają z liści i innych materiałów pochodzenia roślinnego" - pisze Paulina Górska

„Zostaw te liście!” – apeluje Paulina Górska. Ekoaktywistka wyjaśnia, dlaczego grabienie jesiennych liści to niedobry pomysł

warzywa opakowane do mrożenia

W Polsce 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje co roku w koszu, podczas gdy 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Najpopularniejsze

Kobieta wąchająca kwiat

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Kobieta mindfulness

Mindfulness dla początkujących. Kasia Bem zdradza 5 prostych zasad uważności

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

Burpees to jedno z najlepszych ćwiczeń w świecie fitness. Podejmij wyzwanie!

Burpees to jedno z najlepszych ćwiczeń w świecie fitness. Podejmij wyzwanie!

Kobieta ćwiczy

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

Intymne dolegliwości rowerzystek. Sprawdź, jak zadbać o siebie w trakcie rowerowych wojaży

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kobieta ćwiczy

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Kasia Bigos trenerka

Ćwiczenia na ramiona z hantlami – wypracuj smukłe ramiona

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

brzuszki na piłce

Sposób na bolące lędźwie. Jak sobie ulżyć?

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

×