Przejdź do treści

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?
Gdzie nie wyrzucać jedzenia? / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Wiadomo… Jedzenie nie nadaje się do kosza na śmieci! Jednak jeśli powinie nam się noga, warto wiedzieć, jak odpowiednio wyrzucić żywność – pisze w najnowszym poście na Instagramie Jagna Niedzielska. Propagatorka gotowania bez resztek przychodzi z małą ściągą.

Gdzie nie należy wyrzucać jedzenia?

Przede wszystkim – zwraca uwagę Jagna Niedzielska – nie należy wyrzucać pozostałości z talerzy do toalety. Dlaczego?

„Niezjedzona zupa, resztki tłuszczu, kluski albo inne resztki żywności to doskonałe menu dla szczurów! Szczurowa restauracja znajduje się na kratach, na końcu pionu kanalizacyjnego”- tłumaczy autorska wpisu.

Ponadto każda myśląca osoba wie, że jedzenie wrzucone do sedesu może spowodować zatkanie toalety i niedrożność rur, a w konsekwencji – zalanie mieszkania ściekami. Ciężko sobie wyobrazić, by ktoś bardzo tego pragnął.

Kolejnym miejscem – wylicza promotorka kuchni zero waste – do którego nie należy wyrzucać pokarmu, są młynki koloidalne, czyli montowane w zlewach rozdrabniarki do jedzenia. To rozwiązanie coraz popularniejsze w domach i mieszkaniach, sprawia, że wyrzucanie resztek żywności jest jeszcze łatwiejsze.

Według mnie młynki koloidalne powinny być zakazane również w gospodarstwach domowych. Piszę „również”, ponieważ istnieje „Ustawa o odpadach”, zgodnie z którą niedopuszczalne jest stosowanie młynków koloidalnych do usuwania odpadów żywnościowych w zakładach produkcji i obrotu żywnością.

Niedzielska argumentuje, że powyższe rozwiązanie sprowadza się do tego, co wyrzucanie resztek do toalety: pozostałości jedzenia również wędrują przecież do kanalizacji.

Gdzie należy wyrzucać jedzenie?

Pojemnik na bioodpady – tłumaczy Jagna Niedzielska – jest idealny na roślinne pozostałości: obierki, łupiny, pojedyncze spleśniałe warzywa lub owoce, stare mąki, kasze, ryże bez opakowań, etc.

„Bioodpady są przewożone do biogazowni lub kompostowni. W biogazowni bioodpady zostaną zmienione w energię. W kompostowni poddawane są wielu procesom, między innymi wentylowaniu, suszeniu i napowietrzaniu. W konsekwencji kompost dojrzewa, następnie jest wykorzystywany do gleb rolniczych. Odpady BIO powinny być wyrzucane luzem, bez dodatkowych opakowań” – wyjaśnia autorka książki „Bez resztek”.

Być może największym zaskoczeniem dla wielu osób będzie fakt, że – jak tłumaczy autorka wpisu – pojemnik na odpady bio nie jest odpowiednim miejscem na wyrzucanie resztek z obiadu (zup, napojów, serów, przetworzonego jedzenia) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, kości, wędliny, produkty garmażeryjne, ryby). Te ostatnie powinny wylądować w odpadach zmieszanych!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Patrycja, freeganka, autorka bloga "Kids Busters" / Archiwum prywatne

Pamiętaj – nie marnuj!

Polska jest w czołówce krajów marnujących jedzenie. do śmieci trafia niemal wszystko: co roku do 2 mln ton produktów spożywczych w koszu. Po przeliczeniu statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności. Do tego dochodzi 6,5 ton jedzenia marnowanego przez przemysł. To nie ma nic wspólnego ani z ekologią, ani ze zrównoważonym rozwojem.  Jak nie tracić żywności i przy okazji pieniędzy, które wydajemy na zakupy? Przeczytaj w naszym artykule: 7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie!

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska, propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 24 tysiące osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Najpopularniejsze

×