3 min.
Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? / iStock
22.05.2022
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
21.05.2022
Jak odpocząć w czasie krótkiego wyjazdu? Podpowiadamy!
20.05.2022
Znany psycholog obraził modelkę plus size za zdjęcie na okładce magazynu Sports Illustrated. Spotkała go fala krytyki
20.05.2022
Menopauza to nie powód do wstydu! Ale nawet połowa kobiet nie mówi o niej partnerom
20.05.2022
22-letnia kobieta wygląda jak dziecko. Od ludzi mijanych na ulicy słyszy: „Czy ten dzieciak jest w ciąży?!”
„Wiadomo… Jedzenie nie nadaje się do kosza na śmieci! Jednak jeśli powinie nam się noga, warto wiedzieć, jak odpowiednio wyrzucić żywność – pisze w najnowszym poście na Instagramie Jagna Niedzielska. Propagatorka gotowania bez resztek przychodzi z małą ściągą.
Spis treści
Gdzie nie należy wyrzucać jedzenia?
Przede wszystkim – zwraca uwagę Jagna Niedzielska – nie należy wyrzucać pozostałości z talerzy do toalety. Dlaczego?
„Niezjedzona zupa, resztki tłuszczu, kluski albo inne resztki żywności to doskonałe menu dla szczurów! Szczurowa restauracja znajduje się na kratach, na końcu pionu kanalizacyjnego”- tłumaczy autorska wpisu.
Ponadto każda myśląca osoba wie, że jedzenie wrzucone do sedesu może spowodować zatkanie toalety i niedrożność rur, a w konsekwencji – zalanie mieszkania ściekami. Ciężko sobie wyobrazić, by ktoś bardzo tego pragnął.
Kolejnym miejscem – wylicza promotorka kuchni zero waste – do którego nie należy wyrzucać pokarmu, są młynki koloidalne, czyli montowane w zlewach rozdrabniarki do jedzenia. To rozwiązanie coraz popularniejsze w domach i mieszkaniach, sprawia, że wyrzucanie resztek żywności jest jeszcze łatwiejsze.
Według mnie młynki koloidalne powinny być zakazane również w gospodarstwach domowych. Piszę „również”, ponieważ istnieje „Ustawa o odpadach”, zgodnie z którą niedopuszczalne jest stosowanie młynków koloidalnych do usuwania odpadów żywnościowych w zakładach produkcji i obrotu żywnością.
Niedzielska argumentuje, że powyższe rozwiązanie sprowadza się do tego, co wyrzucanie resztek do toalety: pozostałości jedzenia również wędrują przecież do kanalizacji.
Gdzie należy wyrzucać jedzenie?
Pojemnik na bioodpady – tłumaczy Jagna Niedzielska – jest idealny na roślinne pozostałości: obierki, łupiny, pojedyncze spleśniałe warzywa lub owoce, stare mąki, kasze, ryże bez opakowań, etc.
„Bioodpady są przewożone do biogazowni lub kompostowni. W biogazowni bioodpady zostaną zmienione w energię. W kompostowni poddawane są wielu procesom, między innymi wentylowaniu, suszeniu i napowietrzaniu. W konsekwencji kompost dojrzewa, następnie jest wykorzystywany do gleb rolniczych. Odpady BIO powinny być wyrzucane luzem, bez dodatkowych opakowań” – wyjaśnia autorka książki „Bez resztek”.
Być może największym zaskoczeniem dla wielu osób będzie fakt, że – jak tłumaczy autorka wpisu – pojemnik na odpady bio nie jest odpowiednim miejscem na wyrzucanie resztek z obiadu (zup, napojów, serów, przetworzonego jedzenia) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, kości, wędliny, produkty garmażeryjne, ryby). Te ostatnie powinny wylądować w odpadach zmieszanych!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Pamiętaj – nie marnuj!
Polska jest w czołówce krajów marnujących jedzenie. do śmieci trafia niemal wszystko: co roku do 2 mln ton produktów spożywczych w koszu. Po przeliczeniu statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności. Do tego dochodzi 6,5 ton jedzenia marnowanego przez przemysł. To nie ma nic wspólnego ani z ekologią, ani ze zrównoważonym rozwojem. Jak nie tracić żywności i przy okazji pieniędzy, które wydajemy na zakupy? Przeczytaj w naszym artykule: 7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie!
Kim jest Jagna Niedzielska?
Jagna Niedzielska, propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.
Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 24 tysiące osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Poleć artykuł
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

21.05.2022
HELLO PIONIERKI: Jak Irena Białówna, pionierka białostockiej pediatrii, stała się bohaterką hiphopowej piosenki

20.05.2022
„Kiedy kobiety będą gotowe do uniesienia spódnicy, to znaczy, że przeszły kolejny poziom emancypacji. Nie mogę się tego doczekać” – mówi Iwona Demko, artystka-waginistka

19.05.2022
Bianka Zalewska, reporterka wojenna: „Można zaakceptować zagrożenie, ciągłe napięcie, chowanie się do schronów. Ale kolejną śmierć?”

16.05.2022