Przejdź do treści

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać
Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Świeżo ugotowany ryż jest doskonały w smaku. Co jednak zrobić, jeśli ugotowałaś go za dużo i zalega ci w lodówce? Elwira Rogoda, autorka bloga i profilu na Instagramie „Jak ona to robi”, ma na to sposoby! W swoim wpisie wyjaśnia nie tylko to, co możemy zrobić z ugotowanym ryżem, ale i jak go podgrzewać, żeby nie stracił smaku.

Ryż w wersji zero waste

„Ryż jest łatwy do przyrządzenia, smaczny i pasuje niemal do każdego posiłku. Małym wysiłkiem możesz ugotować podwójną porcję, aby wykorzystać go w tygodniu, a ugotowanie większej ilości zaoszczędzi ci później więcej czasu” – pisze na swoim profilu na Instagramie Elwira Rogoda.

Jak dodaje, jest tylko jeden problem: co zrobić, aby po podgrzaniu ryżu był nadal smaczny? Ważne, żeby pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  1. Resztki ryżu należy zużyć w ciągu czterech dni.
  2. Jeśli podgrzewasz go w mikrofalówce, dodaj 1-2 łyżki wody na filiżankę ryżu i przykryj talerz wilgotnym ręcznikiem papierowym (wystarczą 2-3 minuty, żeby ryż był gorący).
  3.  Podgrzewasz ryż w piekarniku? Piecz go w 150 st. przez ok. 20 minut. Pamiętaj, żeby przykryć go folią aluminiową albo papierem do pieczenia i również dodaj 1-2 łyżki wody. Wymieszaj ją z ryżem, żeby nie powstały grudki.
  4. Jeśli podgrzewasz ryż w kuchence, i w tym wypadku nie zapomnij o tym, żeby dodać do niego 1-2 łyżki wody i mieszać ryż, żeby rozbić grudki. Następnie przykryj garnek i gotuj ryż, dopóki nie będzie gorący.
Jak wykorzystać skórki z cytrusów? Podpowiada Jagna Niedzielska

Co zrobić z resztek ryżu?

Autorka bloga „Jak ona to robi” w swoim wpisie na Instagramie przedstawia też kilka propozycji szybkich i łatwych dań na bazie ryżu, który nam zalega w lodówce. To:

  • pudding ryżowy – aby go zrobić, oprócz ryżu potrzebujesz jedynie szklankę mleka roślinnego i starte jabłko oraz cynamon i miód do smaku. Ugotuj ryż z mlekiem i przełóż je do blendera. Dodaj odrobinę wody i wszystkie pozostałe składniki. Blenduj wszystko do momentu uzyskania gładkiej masy;
  • zupa – jak pisze Elwira Rogoda, ryż zwiększa objętość rosołu, zamieniając go z przystawki w posiłek. Wystarczy, że do bulionu dodasz mięso z kurczaka i ryż – i pyszny obiad gotowy;
  • smażony ryż – będziesz potrzebowała do niego ulubionych warzyw i jajka. Oprócz tego możesz dodać też tofu albo mięso drobiowe. Smacznego!
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Elwira Rogoda

Elwira Rogoda to autorka bloga „Jak ona to robi” poświęconego organizacji czasu, żywieniu i macierzyństwu. Prowadzi też profil na Instagramie o tej samej nazwie, który obserwuje ponad 21 tys. osób. Od lat inspiruje kobiety do aktywnego działania, dzieli się sprytnymi sposobami na lepszą codzienność oraz promuje ideę #planujeniemarnuje.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?