Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać
Świeżo ugotowany ryż jest doskonały w smaku. Co jednak zrobić, jeśli ugotowałaś go za dużo i zalega ci w lodówce? Elwira Rogoda, autorka bloga i profilu na Instagramie „Jak ona to robi”, ma na to sposoby! W swoim wpisie wyjaśnia nie tylko to, co możemy zrobić z ugotowanym ryżem, ale i jak go podgrzewać, żeby nie stracił smaku.
Ryż w wersji zero waste
„Ryż jest łatwy do przyrządzenia, smaczny i pasuje niemal do każdego posiłku. Małym wysiłkiem możesz ugotować podwójną porcję, aby wykorzystać go w tygodniu, a ugotowanie większej ilości zaoszczędzi ci później więcej czasu” – pisze na swoim profilu na Instagramie Elwira Rogoda.
Jak dodaje, jest tylko jeden problem: co zrobić, aby po podgrzaniu ryżu był nadal smaczny? Ważne, żeby pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Resztki ryżu należy zużyć w ciągu czterech dni.
- Jeśli podgrzewasz go w mikrofalówce, dodaj 1-2 łyżki wody na filiżankę ryżu i przykryj talerz wilgotnym ręcznikiem papierowym (wystarczą 2-3 minuty, żeby ryż był gorący).
- Podgrzewasz ryż w piekarniku? Piecz go w 150 st. przez ok. 20 minut. Pamiętaj, żeby przykryć go folią aluminiową albo papierem do pieczenia i również dodaj 1-2 łyżki wody. Wymieszaj ją z ryżem, żeby nie powstały grudki.
- Jeśli podgrzewasz ryż w kuchence, i w tym wypadku nie zapomnij o tym, żeby dodać do niego 1-2 łyżki wody i mieszać ryż, żeby rozbić grudki. Następnie przykryj garnek i gotuj ryż, dopóki nie będzie gorący.
Co zrobić z resztek ryżu?
Autorka bloga „Jak ona to robi” w swoim wpisie na Instagramie przedstawia też kilka propozycji szybkich i łatwych dań na bazie ryżu, który nam zalega w lodówce. To:
- pudding ryżowy – aby go zrobić, oprócz ryżu potrzebujesz jedynie szklankę mleka roślinnego i starte jabłko oraz cynamon i miód do smaku. Ugotuj ryż z mlekiem i przełóż je do blendera. Dodaj odrobinę wody i wszystkie pozostałe składniki. Blenduj wszystko do momentu uzyskania gładkiej masy;
- zupa – jak pisze Elwira Rogoda, ryż zwiększa objętość rosołu, zamieniając go z przystawki w posiłek. Wystarczy, że do bulionu dodasz mięso z kurczaka i ryż – i pyszny obiad gotowy;
- smażony ryż – będziesz potrzebowała do niego ulubionych warzyw i jajka. Oprócz tego możesz dodać też tofu albo mięso drobiowe. Smacznego!
Elwira Rogoda
Elwira Rogoda to autorka bloga „Jak ona to robi” poświęconego organizacji czasu, żywieniu i macierzyństwu. Prowadzi też profil na Instagramie o tej samej nazwie, który obserwuje ponad 21 tys. osób. Od lat inspiruje kobiety do aktywnego działania, dzieli się sprytnymi sposobami na lepszą codzienność oraz promuje ideę #planujeniemarnuje.
RozwińPolecamy
Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać
Ryzyko nowotworów i zaburzeń hormonalnych. Co jeszcze grozi nam przy niewłaściwym sprzątaniu?
31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”
153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne
się ten artykuł?