Trzymasz insulinę w lodówce? Sprawdź, czy jej (i sobie) nie szkodzisz
Badacze z uniwersytetu w Berlinie zebrali dane z dzienniczków 338 osób chorych na cukrzycę. Odpowiednie sensory mierzyły temperaturę preparatów insulinowych w zastrzykach. Wyniki pokazują że aż 80% cukrzyków przechowuje insulinę w złej temperaturze, co może mieć zgubny wpływ na jakość preparatu.
Mierzono insulinę trzymaną w domowej lodówce, a także noszoną przy sobie. Sensory dokonywały pomiaru automatycznie co 3 minuty, całą dobę, przez średnio 49 dni. Co ciekawe, mniejsze wahania temperatury dotyczyły substancji noszonej przez pacjentów przy sobie, niż tej przechowywanej w lodówce. Ta pierwsza plasowała się poza zakresem rekomendowanej temperatury przez średnio 11 minut dziennie. Dla porównania, insulina w lodówce była eksponowana na nieoptymalną temperaturę przez aż 2 i pół godziny. Powód? Dobowe wahania w regulacji chłodzenia lodówki.
Wiele osób z cukrzycą nieświadomie przechowuje insulinę w zły sposób – winne są wahania temperatury lodówek. Długofalowe warunki przechowywania insuliny mają wpływ na jej zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi.
Insulina jest wysoce wrażliwa na wahania temperatury. Już kilkustopniowe różnice mogą drastycznie obniżyć jej skuteczność dla organizmu. Właściwa temperatura przechowywania to odpowiednio – między 2 a 8 stopni Celsjusza w przypadku trzymania w lodówce; od 2 do 30 stopni w formie przenośnej. Zaleca się, aby monitorować temperaturę wewnątrz lodówki, umieszczając w niej osobny termometr.
Na cukrzycę choruje 2,7 mln Polaków. Według statystyk, aż pół miliona nie jest świadomych swojej choroby. Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej podaje, że jeszcze w 2010 roku co piąty Polak nigdy nie wykonywał badania poziomu cukru we krwi, a 35 proc. ankietowanych nie potrafiło podać żadnego skutku zdrowotnego cukrzycy. Działania edukacyjne prowadzone przez m.in. Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą przyniosły poprawę stanu wiedzy, i obecnie odsetek Polaków sprawdzających poziom cukru we krwi wzrósł dwukrotnie.
Cukrzyca jest pierwszą chorobą niezakaźną, uznaną przez Światową Organizację Zdrowia za epidemię XXI wieku.
Polecamy
„To choroba, której reguł codziennie uczymy się na nowo”. Katarzyna Kazimierowska i jej osobista historia cukrzycy typu 1
Skąd bierze się cukrzyca typu 1.? Przyczyny u dzieci i dorosłych
Od metforminy do analogów GLP-1 – ewolucja leków na cukrzycę typu 2.
Czy znasz wszystkie objawy cukrzycy typu 2.? Nie daj się zaskoczyć!
się ten artykuł?