Przejdź do treści

Salmonella w mięsie drobiowym. Sieć popularnych sklepów wycofuje partię produktów

Salmonella w mięsie z Biedronki / pexels
Salmonella w mięsie z Biedronki / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Sieć Biedronka poinformowała o wycofaniu ze sklepów jednej partii produktów z mięsa kurczaka. To skutek ostrzeżenia, który w czwartek wydał Główny Inspektorat Sanitarny. W mięsie wykryto bakterię Salmonella enteritidis.

Salmonella enteritidis w mięsie z Biedronki

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że wskutek przeprowadzonych badań właścicielskich Przedsiębiorstwa Drobiarskiego „DROBEX” Sp. z o.o., wykryto bakterie Salmonella enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego. W związku z tym konieczne było wycofanie niektórych partii produktu.

Produkt wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., właściciela Biedronki, który natychmiast zdecydował o wycofaniu jednej partii produktów. Chodzi o świeże ćwiartki i świeże filety z piersi kurczaka z partii nr 215622 z datą przydatności ćwiartek do 10 kwietnia 2022 r., a filetów do 11 kwietnia 2022 r.

„Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – czytamy w komunikacie GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny dodaje, że nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Choroby układu pokarmowego - najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Wycofanie mięsa z obrotu

Jeronimo Martins Polska S.A. poinformowało klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach. Wydano też decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczeniu produktów.

Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę

Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która w większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.

Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: