Kolejne wielkanocne słodycze od Kinder wycofane. Firma Ferrero zaktualizowała listę produktów, które mogą mieć związek z salmonellą
Kolejne wielkanocne słodycze marki Kinder znikają ze sklepowych półek. Firma Ferrero właśnie zaktualizowała listę potencjalnie groźnych dla zdrowia produktów. Powodem wycofania jest możliwe powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych bakterią Salmonella Typhimurium. Sprawdź, o jakie produkty chodzi.
Wycofanie produktów Kinder
8 kwietnia 2022 r. firma Ferrero Polska Commercial poinformowała o dobrowolnym wycofaniu części produktów marki Kinder. Słodycze mogły być bowiem związane z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium, które zdiagnozowano niedawno w Wielkiej Brytanii u 63 dzieci. Podejrzane przypadki zachorowań związane z jedzeniem produktów Kinder odnotowano w co najmniej ośmiu innych krajach.
W poniedziałek, 11 kwietnia 2022 r., firma Ferrero Polska Commercial powiadomiła jednak Głównego Inspektora Sanitarnego o rozszerzeniu dobrowolnego wycofania wyprodukowanych przez belgijski zakład produktów marki Kinder.
W związku z tym wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
Produkty wprowadzone na rynek polski
Od 11.04.2022 firma Ferrero wycofuje ze sklepów wszystkie partie następujących produktów ze wszystkimi datami trwałości:
- Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g (wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie),
- Kinder Niespodzianka Maxi 100 g (wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie),
- Kinder Maxi MIX z maskotką 133 g (wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie),
- Kinder Mini EGGS 100 g (wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie).
Firma Ferrero Polska Commercial rozpoczęła wycofywanie wymienionych wyżej produktów ze sklepów, a ponadto:
- poinformowała operatorów logistycznych w celu zablokowania i odizolowania wyżej wymienionych produktów w magazynach,
- poinformowała media,
- poinformowała konsumentów na swoich stronach internetowych,
- poinformowała poprzez intranet swoich pracowników,
- zapewnia obsługę konsumentów za pośrednictwem serwisu konsumenckiego, infolinia: 801 550 550, e-mail: serwis.konsumencki@ferrero.com, formularz na stronie firmy.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofania produktów z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny dodatkowo wskazał, że nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po ich spożyciu należy skontaktować się z lekarzem.
Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę
Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która w większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.
Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.
Polecamy
Na zalanych terenach istnieje realne zagrożenie dla zdrowia. „Należy zaszczepić wszystkich” – alarmuje prof. Anna Boroń-Kaczmarska
„Jesteś brzydsza niż…”. Dzieci znalazły w cukierkach wulgarne hasła, winnego nie ma
Oszustwa „na legionellę”. Służby przestrzegają przed osobami, które oferują „dezynfekcję wody”
Uważano, że ich przyczyną może być smutek, post, a nawet ciąża. Jak kiedyś leczono galopujące suchoty, czyli gruźlicę
się ten artykuł?