Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Sposoby na komary to ostatnio gorący temat. Ich ugryzienia potrafią nam zepsuć nawet najlepsze spotkanie z przyjaciółmi albo grilla z rodziną. Ale czy koniecznie z komarami musimy walczyć chemicznymi środkami? Jagna Niedzielska, autorka książki „Bez resztek” i miłośniczka zero waste, podsuwa kilka naturalnych metod.
Naturalne sposoby na komary
Żeby poradzić sobie z komarami, niekoniecznie musisz używać chemicznych środków. Ważne, aby te przez nas wybrane, były nie tylko skuteczne, ale również bezpieczne w użyciu. Środki chemiczne na kleszcze na bazie substancji syntetycznych, np. DEET, użyte bezpośrednio na skórę mogą powodować uczulenia. Co więcej, DEET jest wchłaniany przez skórę i może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Jak zawalczyć z komarami w naturalny sposób? Jagna Niedzielska podpowiada, że pomóc mogą:
- wrotycz: zioło na komary i kleszcze. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach liście wrotyczu i wetrzeć w części ciała, które chcemy uchronić przed komarami i kleszczami;
- wysuszone fusy po kawie: wystarczy wsypać fusy do kubka lub na talerzyk i podpalić. Będzie unosić się dym, który skutecznie odstrasza komary;
- olejki eteryczne: olejek migdałowy, waniliowy, cytrynowy, cynamonowy, goździkowy. Kilka kropel olejków wlej to tealight lub świeczki, następnie zapal.
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz jak planować zakupy i przechowywać jedzenie.
Jest prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 10 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.
RozwińPolecamy

Paulina Hojka o noszeniu ubrań po zmarłych: “Myślę, że żaden nieboszczyk się nie obrazi”

Uważaj na wirus Zika, jeżeli wybierasz się do tropików

Dodaje odwagi, wzmacnia zaklęcia, odstrasza pioruny i ukrywa przed złymi duchami

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać
się ten artykuł?