Przejdź do treści

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy
Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wiesz, że dieta wysokomięsna generuje nawet 2,5 razy większy ślad węglowy niż roślinna, a lot samolotem to 1 tona CO2? Skutki dużej emisji dwutlenku węgla mogą być katastrofalne dla naszej planety, a co za tym idzie – również dla nas. Chcesz mieć na to wpływ? Ekoaktywistka Paulina Górska na swoim profilu na Instagramie podpowiada, jakie zmiany warto wprowadzić do swojego życia. Nawet te drobne robią różnicę!

Ślad węglowy – co powinnaś o nim wiedzieć?

Ślad węglowy to ostatnio gorący temat. Mówi się o nim dużo, szczególnie w kontekście produkcji mięsa. Ale czy tak naprawdę wiemy, czym on jest? Wyjaśnia to w swoim ostatnim wpisie na Instagramie Paulina Górska.

To suma emisji gazów cieplarnianych emitowanych bezpośrednio lub pośrednio przez daną osobę, ale też firmę. Zwykle jest liczona w ciągu roku. Ale liczymy też ślad węglowy produktu. Wtedy brane jest pod uwagę również wydobycie lub wyhodowanie surowców, dystrybucja utylizacja” – pisze ekoaktywistka.

Po co w ogóle liczyć ślad węglowy i starać się go zmniejszyć? Jak podkreśla Górska, nadmiar gazów cieplarnianych powoduje globalne ocieplenie i kryzys klimatyczny. I dodaje, że to dużo szerszy temat niż tylko produkcja mięsa.

„Wszystko, co robimy, generuje ślad węglowy. Niestety. Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2 (rocznie – przyp. red.) i na tę emisję wpływ ma to, co je, czym się przemieszcza do pracy czy na wakacje, czy dba o wykorzystanie energii w domu i oszczędzanie jej (plus innych zasobów, jak chociażby woda), ile kupuje i co kupuje, ale też, jak z tego później korzysta (czy dba o swoje rzeczy, naprawia je, wprowadza w drugi obieg). No i na jakie firmy stawia, wybierając poszczególne usługi” – wylicza Paulina Górska.

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej dotyczących poziomów emisji dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych w poszczególnych państwach świata w 2018 roku, statystyczny Polak każdego dnia przyczynia się do emisji ok. 24 kg CO2. W ciągu zaledwie tygodnia jeden obywatel Polski generuje 168 kg CO2 – to podobna wartość emisji tego gazu, jaka przypada na przeciętnego obywatela Etiopii (160 kg), Erytrei (170 kg) czy Madagaskaru (170 kg)!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł
Zdrowie umysłu
Miralo Sen, Suplement na dobry sen, 20 kapsułek
20,99 zł
Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
Zdrowie umysłu
Deep Focus from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł
Zdrowie umysłu
Miralo, Suplement diety wspomagający odporność na stres, 20 kapsułek
20,99 zł
dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

Co generuje najwięcej CO2 w Polsce?

Niestety z danych, które podaje na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska wynika, że na tle innych państw Polska wypada bardzo słabo pod względem emitowanego dwutlenku węgla. Zajmuje 39. miejsce w zestawieniu krajów UE, które porównuje ilość emitowanego CO2 na jednego mieszkańca. Podczas gdy u nas jest to niemal 9 ton (8,76), to na przykład w Kostaryce to 2-3 tony.

Jakie sektory w Polsce generują najwięcej dwutlenku węgla? Podaje je w swoim wpisie aktywistka. Są to:

  1. Energetyka i przemysł (41 proc.)
  2. Inne wykorzystanie energii (28 proc.)
  3. Transport (16 proc.)
  4. Rolnictwo (8 proc.)
  5. Procesy przemysłowe (7 proc.)
„Wybraliśmy bezdzietność!”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje. Co mówi jedna i druga strona?

Co możemy zrobić, żeby zmniejszyć ślad węglowy?

Żeby zmniejszyć ślad węglowy, możemy postawić zarówno na działania na mniejszą, jak i większą skalę.  Jak zaznacza Paulina Górska, te drugie, takie jak fleksitarianizm, częstsze zastąpienie samochodu transportem publicznym czy rowerem, rezygnacja z lotu na rzecz jazdy pociągiem – wymagają zwykle czasu, ale robią ogromną różnicę.

Warto zacząć od małych kroków, które też, wbrew pozorom, mogą przynieść duży skutek. Ekoaktywistka mówi, że mogą to być nawet takie drobiazgi jak:

  • pakowanie żywności do woreczków,
  • zakręcania kranu podczas mycia zębów  (-3 kg CO2),
  • kupowania sezonowej żywności, 
  • zastąpienie zwykłych żarówek energooszczędnymi  (-250 kg CO2!),
  • zainstalowanie drobnostrumieniowej słuchawki prysznicowej (-230 kg CO2),
  • wyłączenie urządzeń z trybu standby (- 140 kg CO2).

Paulina Górska

Paulina Górska to ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie niemal 65 tys. osób. Stara się na nim zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań potrzebującym czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Salmonella w mięsie z Biedronki / pexels

Salmonella w mięsie drobiowym. Sieć popularnych sklepów wycofuje partię produktów

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Komisja Europejska zobowiązała się do wycofania klatek w hodowli zwierząt w całej Unii Europejskiej. To historyczny moment!

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Dlaczego zamienniki mięsa to nie kaprys i moda? Wyjaśnia ekoaktywistka Paulina Górska

Analitycy szacują, że ok. 2040 r. rynek mięsa może zostać prześcignięty przez „nie-mięso” – mówi ekoaktywistka Paulina Górska

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

×