Przejdź do treści

„Fenomenalny trening dla palców i mózgu”. Powstała książka kucharska dla kardiochirurgów

Lekarz i kucharz zszywają kapustę- Hello Zdrowie
Książka kucharska pomaga ćwiczyć użycie rąk, dotyk, umiejętność korzystania z instrumentów i narzędzi źródło: Instagram @fredrikberselius
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Precyzja, pewna ręka i manualna zręczność to umiejętności, które musi posiadać każdy chirurg. Lekarze, zanim staną przy stole operacyjnym, wiele lat się szkolą w tym zakresie. A gdyby tak uczyć się lub ćwiczyć swój fach, przygotowując posiłki? „Przepisy są fenomenalnym treningiem dla palców i mózgu, a także uczą dbałości o szczegóły. Jest jeszcze bonus: skończysz z pysznym jedzeniem na talerzu” – mówi jeden z twórców wyjątkowej „Książki kucharskiej kardiochirurga”.

Co łączy chirurgię z gotowaniem?

Getinge, firma z branży technologii medycznych, Fredrik Berselius, słynny i nagradzany szwedzki szef kuchni oraz dr Nirav Patel, wybitny chirurg sercowo-naczyniowy z Nowego Jorku połączyli siły i stworzyli książkę kulinarną dla kardiochirurgów. Zawiera ona przepisy na dziewięć dań: żeby je przygotować niezbędna jest chirurgiczna precyzja, zręczność i umiejętność posługiwania się narzędziami, które zwykle używane są na sali operacyjnej. W książce znajdziemy m.in. przepisy na pieczoną przepiórkę z truflą i rampądziczyznę z kapustą włoską, seriolę olbrzymią z zielonym agrestem czy też przegrzebki wraz z rzepą w bulionie.

„Wszystkie przepisy wymyślone i opracowane przez Fredrika i dr Patela zawierają co najmniej jedną technikę chirurgiczną, która wystawia zręczność lekarzy na próbę: w tym precyzyjne cięcie, wstrzykiwanie w małym, ograniczonym obszarze, szycie chirurgiczne, anatomiczne sekcje, a także delikatne obchodzenie się i umiejętność koncentracji”  mówi Fredrik Berselius, którego wypowiedź umieścił na swoim koncie na Instragramie Kristian Brask Thomsen , odpowiedzialny za zarządzanie marką i PR dla restauracji i najlepszych szefów kuchni.

W tym samym wpisie znalazła się także wypowiedź chirurga Nirav’a Patela, który rocznie wykonuje ok. 350 operacji. Wyznał, że nie mógł odmówić, kiedy został zaproszony do współpracy w tym projekcie.

„Specjalna książka kucharska dla kardiochirurgów, wykorzystująca moje umiejętności z sali operacyjnej? Nie mogłem powiedzieć NIE. Zręczność prowadzi do precyzji. Bez precyzji operacja nie jest skuteczna, więc trzeba zrozumieć, jak ważne jest bycie zwinnym i precyzyjnym bez wysiłku. Nietrudno dostrzec podobieństwa z kuchnią na najwyższym poziomie” – zauważa.

Dr Patel dodaje, że gotowanie w domu pomaga mu się zrelaksować i oderwać myśli od sali operacyjnej, a jednocześnie pomaga utrzymać swoją zręczność i koncentrację. Chce przekazać swoim uczniom, żeby wykorzystali tę książkę kucharską jako unikalną metodę szlifowania swojej chirurgicznej precyzji, gdy chcą odwrócić myśli od sali operacyjnej.

Pyszne jedzenie jako gratis

Zarówno chirurg, jak i szef kuchni dzielą się także w książce swoimi osobistymi historiami na temat zdobywania doświadczenia i roli zręczności w codziennej pracy.

„Myślę, że wszystkie przepisy, które stworzyliśmy z dr Patelem, są fenomenalnym treningiem dla palców i mózgu, a także uczą dbałości o szczegóły. Jest jeszcze bonus – skończysz z pysznym jedzeniem na talerzu” – mówi szef kuchni cytowany przez getinge.com.

Częścią projektu jest także nagranie, w którym poznajemy kulisy powstawania tego pomysłu i możemy posłuchać wywiadów z twórcami. Kampanię zrealizował kolektyw kreatywny Forsman & Bodenfors.

źródło:getinge.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: