Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?
Każdego roku po świętach w większości domów zostają niedojedzone potrawy z wigilijnego stołu. Część można rozdać rodzinie, ale co zrobić, gdy nie chcemy wyrzucać jedzenia, a sami nie mamy już ochoty po raz kolejny jeść tego samego?
Resztki jedzenia po świętach – oddać bezdomnym
Jadłodajnie to doskonałe miejsca, do których możemy oddać nadmiar swojego jedzenia z lodówki. Takie obiekty działają w całej Polsce, a obecnie zrzesza je grupa ludzi, którzy od 2015 roku tworzą akcję „Podziel się posiłkiem z bezdomnym”. Jedzenie można oddawać cały rok, ale w okresie świątecznym tej żywności jest zdecydowanie więcej. Dlatego w ramach akcji są organizowane transporty. Zatem możecie oddać jedzenie samodzielnie, ale i bez wychodzenia z domu. Chętni mogą pomóc również jako kierowcy, aby tę żywność dostarczyć do odpowiednich placówek (tutaj lista).
„Od Świąt Bożego Narodzenia w 2016 roku nasza akcja znacznie przybrała tempa. Za każdym razem w święta współpracujemy z kilkudziesięcioma jadłodajniami i jadłodzielniami w całej Polsce. Około 350 kierowców przez 3 dni (Wielkanoc – od Lanego Poniedziałku, Boże Narodzenie – od 26-ego Grudnia) odbiera jedzenie od darczyńców, a następnie zawozi je do lokalnych jadłodajni” – powiedzieli twórcy akcji dla eska.pl
Resztki jedzenia po świętach – zamrozić
Nie każda potrawa nadaje się na zamrożenie i ponowne spożycie, jednak warto skorzystać z tej opcji, szczególnie gdy nie będzie pomysłu na obiad. Doskonale nadadzą się do tego zupy, pierogi, mięsa i pasztety oraz bigos. Warto pakować pokarm w szczelne folie i układać na płasko w zamrażarce, aby nie zabierały dużo miejsca.
Resztki jedzenia po świętach – wykorzystać w innych potrawach
Potrawy ze stołu wigilijnego mogą być doskonałym wyjściem do zupełnie nowych dań. Wystarczy odrobina kreatywności. Przykładowo – mięso, którego smak mieliśmy w ustach przez ostatnie dwa dni, może zamienić się w pyszną zapiekankę.
Zapiekanka mięsna z makaronem
Składniki:
- resztki mięsa, wędlin ze stołu świątecznego
- dowolny makaron (oprócz spaghetti)
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 2 jajka
- garść startego sera
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w małe kawałki, mogą być piórka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Makaron ugotować i wyłożyć na mięso. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami i polać po makaronie. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec 30 min w 180 stopniach.
Pasta z resztek wędlin
Składniki:
- 200 g resztek wędlin
- 2 jajka ugotowane na twardo i obrane
- 30 g cebuli
- 50 g majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz szczypioru wrzucić do blendera i zmiksować na kładką masę. Gotową pastę doprawić do smaku, posypać szczypiorem i przełożyć do zamykanego opakowania lub słoika. Przechowywać w lodówce.
Bajaderki
Składniki:
- 800 – 900 g pokruszonych ciastek oraz ciast (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
- 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 – 400 g
- 125 g masła
- olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku (można też dodać odrobinę alkoholu)
- 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. nutella lub masło orzechowe)
- 3 – 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
- do obtoczenia: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach. Wszystko wsypać do miski. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast, warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Śmietankowy pudding
Składniki:
- resztki ciast (suchych, bez kremu, bez sernika), chleba
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- odrobina ekstraktu z wanilii
- masło, margaryna do natłuszczenia foremki
Sposób przygotowania:
Wybraną foremkę (np. keksówka, kokilki) natłuścić masłem. Pokroić na kromki ciasta lub chleb i włożyć do naczynia. Wymieszać mleko, śmietanę, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Powstałą mieszanką polać ciasto. Piec w piekarniku przez ok 25-30 minut w 180 stopniach.
Polecamy
JEŚĆ CZY BYĆ: Jedzenie leczy czy zabija? Dlaczego nie umiemy dobrze się żywić w świecie dostatku
Tomasz Waleczko: Łatwiej jest zostać w zapiekłej złości z poczuciem racji, niż wybaczyć. Ale to nam się w ogóle nie opłaca
Jak nie pokłócić się w czasie świąt? Psycholog ma na to 4 skuteczne sposoby
„Czego nie wiedzą, czyli usłyszane przy rodzinnym stole”. Niezwykle poruszająca seria psycholożki to lektura obowiązkowa przed świętami
się ten artykuł?