Przejdź do treści

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty
Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Matka z córką rzucają confetti
Nie namawiaj córki do bycia bardziej śmiałą. „Próba zmieniania temperamentu na siłę może być szkodliwa”
męska grypa
„Męska grypa” to nie wymysł. Winny jest prawdopodobnie testosteron
szczepienie przeciw koronawirusowi
Coraz więcej Polaków chce się zaszczepić przeciwko COVID-19 – wskazuje najnowszy sondaż
Mikołaj Foks
Jak wychować pewne siebie dziewczynki? Radzi Mikołaj Foks [WIDEO]
8 mitów na temat medytacji według Kasi Bem. Sprawdź, czy któryś z nich cię zaskoczy
8 mitów na temat medytacji według Kasi Bem. Sprawdź, czy któryś z nich cię zaskoczy

Kupiłaś za dużo pieczywa i zaczęło czerstwieć, a nie chcesz go wyrzucać? Pomysłów na to, jak możemy wykorzystać nadmiar chleba czy bułek, jest wiele. Przeczytaj, co proponuje Kasia Wągrowska na swoim profilu na Instagramie kasia_ograniczamsie. 

Pieczywo w wersji zero waste

„42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić” – pisze Kasia Wągrowska, autorka bloga „Ograniczam się”, na swoim profilu na Instagramie.

Jak dodaje, przecież rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. A zapasy bułki tartej na 5 lat do przodu raczej nie są nam niezbędne.

„Z mojego doświadczenia wynika, że o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję” – podkreśla Wągrowska.

Ale jak to robić?

Paulina Górska

Kasia Wągrowska podpowiada

Co zrobić, gdy wiemy, że mamy za dużo pieczywa?

  • Nadmiar bułek czy chleba mrozimy w zamrażarce.
  • Gdy już zaczyna czerstwieć, można zrobić z niego grzanki.
  • Gdy robi się bardziej suche, kroimy je nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Takiego chleba można użyć np. do puddingu chlebowego albo do zagęszczania sosów i zup.
  • Jeśli chcemy dłużej przechowywać pieczywo, możemy je włożyć do bawełnianego worka i zawiązać – wtedy pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się.
Ewelina Jamróz

Kasia Wągrowska – kim jest?

Kasia Wągrowska to, jak sama o sobie pisze, ekspertka od zero waste. Prowadzi wykłady, warsztaty, spotkania online, kursy internetowe i media społecznościowe poświęcone tematowi ograniczania odpadów, świadomej konsumpcji i ekonomii współdzielenia. Napisała również książkę „Życie zero waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej”. Jej profil na Instagramie kasia_ograniczamsie śledzi ponad 33 tys. osób.

„Przez ostatnie lata krytycznie patrzyłam na to, co mnie otacza. Zauważyłam pośrednią zależność między moimi zakupowymi nawykami, liczbą przedmiotów wokół mnie a poziomem niezadowolenia z życia. Wiedziałam, że muszę coś zmienić. Oczyszczanie domu skłoniło mnie do refleksji na temat uprawianego przeze mnie stylu konsumpcji i jej konsekwencji dla środowiska. Doszłam do wniosku, że nie tylko nie powinnam tyle kupować, bo wiele posiadanych przeze mnie rzeczy zaraz wyląduje w koszu, lecz również skupić się na życiu bez generowania śmieci” – podkreśla na swoim blogu Wągrowska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Jak postępować z czerstwym chlebem? 42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić. Rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. Zapasy bułki tartej też mogą się nam przejeść. Z mojego doświadczenia wynika, ze o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję. Jak przygotowuję pieczywo? 🥖gdy wiem, ze mam go za dużo, mrożę nadmiary w zamrażarce 🍞 gdy zaczyna czerstwiec, robię z niego grzanki 🥖 gdy robi się bardziej suche, kroję nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę i używam do puddingu chlebowego (przepis na blogu), do zagęszczania sosów i zup 🍞 gdy chcę je dłużej przechowywać, wkładam do bawełnianego worka i zawiązuję – pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się. 💡Zatem wskazówka na dziś: jeśli widzisz, ze pieczywo może się zmarnować, pokroj w mniejsze części i pomysł, w jakiej potrawie je wykorzystać. A Ty jak postępujesz z suchym pieczywem? #zerowastepolska #kuchniazerowaste #pieczywo #niemarnuje #ograniczamsie #lesswastepolska #kuchniabezresztek #suchepieczywo

Post udostępniony przez Kasia Wągrowska (@kasia_ograniczamsie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie ‚zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

„Tkanie jest bardzo odprężającym zajęciem, jest w tym monotonność podobna do medytacji”. O współczesnym rzemiośle opowiadają twórczynie duetu Tartaruga

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

Jedzenie wyłożone na stole (makaron w kształcie torby na zakupy, szklana butelka mleka, wytłaczanka jajek, dwa słoiki i siatka pomidorów)

Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Paulina Górska

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

Kobieta układa bukiet kwiatów

5 kroków, które pomogą ci wejść na ścieżkę eko

„Nie ma czegoś takiego jak orientacja (seksualna)”. Wypowiedź Kai Godek Biologiczną Bzdurą 2020 roku

Najpopularniejsze

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Ubrania, które nas trują. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne

Stanie na rękach – krok po kroku

Stanie na rękach – krok po kroku

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

poranne wstawanie

7 rzeczy, które ułatwią poranne wstawanie

Jak oddychać? Proste ćwiczenie czyni cuda

Jak oddychać? Kasia Bem przedstawia proste ćwiczenie, które czyni cuda

Jak poprawić krążenie w nogach? Ćwiczenia, które warto wykonywać

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać