Przejdź do treści

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty
Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kane Tanaka / gerontology.wikia.org
118-letnia Kane Tanaka jest nastarszą mieszkanką globu. Chce wziąć udział w sztafecie z ogniem olimpijskim
Anita Włodarczyk - polska "Barbie Shero 2021"
Anita Włodarczyk ma własną Barbie. Pierwsza na świecie lalka młociarka
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Minimalizm a dzieci. Czy da się kupować mniej?
Kobieta ćwiczy
Chcesz dobrze zacząć dzień? Oto propozycje ćwiczeń na poranny rozruch

Kupiłaś za dużo pieczywa i zaczęło czerstwieć, a nie chcesz go wyrzucać? Pomysłów na to, jak możemy wykorzystać nadmiar chleba czy bułek, jest wiele. Przeczytaj, co proponuje Kasia Wągrowska na swoim profilu na Instagramie kasia_ograniczamsie. 

Pieczywo w wersji zero waste

„42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić” – pisze Kasia Wągrowska, autorka bloga „Ograniczam się”, na swoim profilu na Instagramie.

Jak dodaje, przecież rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. A zapasy bułki tartej na 5 lat do przodu raczej nie są nam niezbędne.

„Z mojego doświadczenia wynika, że o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję” – podkreśla Wągrowska.

Ale jak to robić?

Paulina Górska

Kasia Wągrowska podpowiada

Co zrobić, gdy wiemy, że mamy za dużo pieczywa?

  • Nadmiar bułek czy chleba mrozimy w zamrażarce.
  • Gdy już zaczyna czerstwieć, można zrobić z niego grzanki.
  • Gdy robi się bardziej suche, kroimy je nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Takiego chleba można użyć np. do puddingu chlebowego albo do zagęszczania sosów i zup.
  • Jeśli chcemy dłużej przechowywać pieczywo, możemy je włożyć do bawełnianego worka i zawiązać – wtedy pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się.
Ewelina Jamróz

Kasia Wągrowska – kim jest?

Kasia Wągrowska to, jak sama o sobie pisze, ekspertka od zero waste. Prowadzi wykłady, warsztaty, spotkania online, kursy internetowe i media społecznościowe poświęcone tematowi ograniczania odpadów, świadomej konsumpcji i ekonomii współdzielenia. Napisała również książkę „Życie zero waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej”. Jej profil na Instagramie kasia_ograniczamsie śledzi ponad 33 tys. osób.

„Przez ostatnie lata krytycznie patrzyłam na to, co mnie otacza. Zauważyłam pośrednią zależność między moimi zakupowymi nawykami, liczbą przedmiotów wokół mnie a poziomem niezadowolenia z życia. Wiedziałam, że muszę coś zmienić. Oczyszczanie domu skłoniło mnie do refleksji na temat uprawianego przeze mnie stylu konsumpcji i jej konsekwencji dla środowiska. Doszłam do wniosku, że nie tylko nie powinnam tyle kupować, bo wiele posiadanych przeze mnie rzeczy zaraz wyląduje w koszu, lecz również skupić się na życiu bez generowania śmieci” – podkreśla na swoim blogu Wągrowska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Jak postępować z czerstwym chlebem? 42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić. Rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. Zapasy bułki tartej też mogą się nam przejeść. Z mojego doświadczenia wynika, ze o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję. Jak przygotowuję pieczywo? 🥖gdy wiem, ze mam go za dużo, mrożę nadmiary w zamrażarce 🍞 gdy zaczyna czerstwiec, robię z niego grzanki 🥖 gdy robi się bardziej suche, kroję nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę i używam do puddingu chlebowego (przepis na blogu), do zagęszczania sosów i zup 🍞 gdy chcę je dłużej przechowywać, wkładam do bawełnianego worka i zawiązuję – pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się. 💡Zatem wskazówka na dziś: jeśli widzisz, ze pieczywo może się zmarnować, pokroj w mniejsze części i pomysł, w jakiej potrawie je wykorzystać. A Ty jak postępujesz z suchym pieczywem? #zerowastepolska #kuchniazerowaste #pieczywo #niemarnuje #ograniczamsie #lesswastepolska #kuchniabezresztek #suchepieczywo

Post udostępniony przez Kasia Wągrowska (@kasia_ograniczamsie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie ‚zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

„Tkanie jest bardzo odprężającym zajęciem, jest w tym monotonność podobna do medytacji”. O współczesnym rzemiośle opowiadają twórczynie duetu Tartaruga

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

Jedzenie wyłożone na stole (makaron w kształcie torby na zakupy, szklana butelka mleka, wytłaczanka jajek, dwa słoiki i siatka pomidorów)

Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Paulina Górska

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

Kobieta układa bukiet kwiatów

5 kroków, które pomogą ci wejść na ścieżkę eko

Najpopularniejsze

Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Stanie na rękach – krok po kroku

Stanie na rękach – krok po kroku

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

Dlaczego związki, które miały trwać całe życie, tak często się rozpadają?

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

Joga hormonalna – sposób na równowagę

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kobieta

5 błędów, które popełniasz przed 10 rano

Kasia Bigos trenerka

Ćwiczenia na ramiona z hantlami – wypracuj smukłe ramiona

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

8 rzeczy, za które pokochają cię twoje stawy. Nie tylko wysiłek fizyczny!

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność