Przejdź do treści

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Szacuje się, że obecnie marnuje się 20 proc. produkcji żywności w UE\ źródło: IStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Galopująca inflacja, kryzys klimatyczny, trudna sytuacja energetyczna i niepewność jutra… Mimo takich okoliczności wciąż w koszach lądują tony zmarnowanej żywności.  UE marnuje więcej żywności niż importuje. „To jest skandal” – mówi autor raportu opracowanego przez ekologiczną organizację Feedback EU.

„To jest skandal”

W 2021 r. UE zaimportowała prawie 138 mln ton produktów rolnych, co kosztowało 150 mld euro. Jednocześnie w sprawozdaniu „Nie ma czasu do stracenia”, opartym na najbardziej aktualnych źródłach, szacuje się, że UE marnuje 153,5 mln ton żywności rocznie. Liczba ta jest prawie dwukrotnie wyższa niż wcześniejsze szacunki ze względu na lepszą dostępność danych na temat marnowanej żywności w gospodarstwach rolnych.

Frank Mechielsen, dyrektor wykonawczy Feedback EU, który opracował badanie, powiedział:

 „W czasach wysokich cen żywności i kryzysu kosztów utrzymania skandalem jest to, że UE potencjalnie wyrzuca więcej żywności niż importuje. UE ma teraz ogromną szansę na wyznaczenie prawnie wiążących celów w zakresie zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności od pola do stołu do 2030 r., aby przeciwdziałać zmianie klimatu i poprawić bezpieczeństwo żywnościowe.”

Zmniejszenie o połowę marnotrawienia żywności w UE do 2030 r. mogłoby uratować 4,7 mln hektarów gruntów rolnych. Światowe ceny żywności w ubiegłym miesiącu były o 8 proc. wyższe niż rok temu. Ta sytuacja, zdaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), częściowo jest spowodowana wojną na Ukrainie. Ceny pszenicy, kukurydzy i soi przekroczyły w tym roku rekordy ustanowione w szczytowym momencie światowego kryzysu finansowego w 2008 roku.

freeganki, marnowanie jedzenia

Taniej już nigdy nie będzie

Szacuje się, że każdego roku marnuje się 20 proc. produkcji żywności w UE, co kosztuje przedsiębiorstwa i gospodarstwa domowe w UE 143 mld euro (125 mld funtów) rocznie. Zmarnowane produkty to nie tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto, ale także szkodzenie środowisku. Marnotrawienie żywności ma ogromny wpływ na środowisko, odpowiadając za około 6 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych w UE i niepotrzebnie obciąża ograniczone zasoby naturalne, takie jak użytkowanie gruntów i wody

„Ze względu na sytuację energetyczną, sytuację nawozów, niepewność na świecie, w tym w transporcie i transporcie, nie wspominając o zmianach klimatu, musimy zaakceptować, że nie zobaczymy cen żywności na poziomie sprzed dekady, do którego się przyzwyczailiśmy” – powiedział Abdolreza Abbassian, analityk rynku zbóż i były starszy ekonomista FAO, zaznaczając, że era taniej żywności dobiegła końca i nie wróci nawet po zakończeniu wojny na Ukrainie.

Piotr Barczak, starszy specjalista ds. polityki w Europejskim Biurze Ochrony Środowiska (EEB), powiedział:

„Wszystkie kraje UE zobowiązały się do zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności w ramach celów zrównoważonego rozwoju ONZ. Jednak prawie 10 lat później nie osiągnęli wiele, a nasze gospodarki nadal niewiarygodnie dużo marnują.

Oczekuje się, że Bruksela przedstawi jeszcze w tym roku propozycję pierwszych na świecie prawnie egzekwowalnych celów ograniczenia marnotrawienia żywności. Europejskie Biuro Ochrony Środowiska chce zobaczyć środki prawne mające na celu ograniczenie marnotrawstwa w całym łańcuchu dostaw żywności, w tym w produkcji, przetwórstwie i usługach żywnościowych.

 


Źródło: Europejskie Biuro Ochrony Środowiska (EEB), feedbackglobal.org

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: