Przejdź do treści

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Szacuje się, że obecnie marnuje się 20 proc. produkcji żywności w UE\ źródło: IStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
„Pieniądze można porównać do zakładania maseczki tlenowej w samolocie. Najpierw zakładasz ją sobie, potem dzieciom. Z finansami jest tak samo” – mówi Dominika Nawrocka, edukatorka finansowa
6 dowodów na to, że pisanie o emocjach służy zdrowiu
6 sposobów na to, by uniknąć przeziębienia w sezonie grypowym
Jak oddychać? Kasia Bem przedstawia proste ćwiczenie, które czyni cuda
5 sposobów, jak być fit bez wychodzenia z domu

Galopująca inflacja, kryzys klimatyczny, trudna sytuacja energetyczna i niepewność jutra… Mimo takich okoliczności wciąż w koszach lądują tony zmarnowanej żywności.  UE marnuje więcej żywności niż importuje. „To jest skandal” – mówi autor raportu opracowanego przez ekologiczną organizację Feedback EU.

„To jest skandal”

W 2021 r. UE zaimportowała prawie 138 mln ton produktów rolnych, co kosztowało 150 mld euro. Jednocześnie w sprawozdaniu „Nie ma czasu do stracenia”, opartym na najbardziej aktualnych źródłach, szacuje się, że UE marnuje 153,5 mln ton żywności rocznie. Liczba ta jest prawie dwukrotnie wyższa niż wcześniejsze szacunki ze względu na lepszą dostępność danych na temat marnowanej żywności w gospodarstwach rolnych.

Frank Mechielsen, dyrektor wykonawczy Feedback EU, który opracował badanie, powiedział:

 „W czasach wysokich cen żywności i kryzysu kosztów utrzymania skandalem jest to, że UE potencjalnie wyrzuca więcej żywności niż importuje. UE ma teraz ogromną szansę na wyznaczenie prawnie wiążących celów w zakresie zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności od pola do stołu do 2030 r., aby przeciwdziałać zmianie klimatu i poprawić bezpieczeństwo żywnościowe.”

Zmniejszenie o połowę marnotrawienia żywności w UE do 2030 r. mogłoby uratować 4,7 mln hektarów gruntów rolnych. Światowe ceny żywności w ubiegłym miesiącu były o 8 proc. wyższe niż rok temu. Ta sytuacja, zdaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), częściowo jest spowodowana wojną na Ukrainie. Ceny pszenicy, kukurydzy i soi przekroczyły w tym roku rekordy ustanowione w szczytowym momencie światowego kryzysu finansowego w 2008 roku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

freeganki, marnowanie jedzenia

Taniej już nigdy nie będzie

Szacuje się, że każdego roku marnuje się 20 proc. produkcji żywności w UE, co kosztuje przedsiębiorstwa i gospodarstwa domowe w UE 143 mld euro (125 mld funtów) rocznie. Zmarnowane produkty to nie tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto, ale także szkodzenie środowisku. Marnotrawienie żywności ma ogromny wpływ na środowisko, odpowiadając za około 6 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych w UE i niepotrzebnie obciąża ograniczone zasoby naturalne, takie jak użytkowanie gruntów i wody

„Ze względu na sytuację energetyczną, sytuację nawozów, niepewność na świecie, w tym w transporcie i transporcie, nie wspominając o zmianach klimatu, musimy zaakceptować, że nie zobaczymy cen żywności na poziomie sprzed dekady, do którego się przyzwyczailiśmy” – powiedział Abdolreza Abbassian, analityk rynku zbóż i były starszy ekonomista FAO, zaznaczając, że era taniej żywności dobiegła końca i nie wróci nawet po zakończeniu wojny na Ukrainie.

Piotr Barczak, starszy specjalista ds. polityki w Europejskim Biurze Ochrony Środowiska (EEB), powiedział:

„Wszystkie kraje UE zobowiązały się do zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności w ramach celów zrównoważonego rozwoju ONZ. Jednak prawie 10 lat później nie osiągnęli wiele, a nasze gospodarki nadal niewiarygodnie dużo marnują.

Oczekuje się, że Bruksela przedstawi jeszcze w tym roku propozycję pierwszych na świecie prawnie egzekwowalnych celów ograniczenia marnotrawienia żywności. Europejskie Biuro Ochrony Środowiska chce zobaczyć środki prawne mające na celu ograniczenie marnotrawstwa w całym łańcuchu dostaw żywności, w tym w produkcji, przetwórstwie i usługach żywnościowych.

 


Źródło: Europejskie Biuro Ochrony Środowiska (EEB), feedbackglobal.org

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Mężczyzna na plaży

Jak wygląda „klasyczny Janusz” na polskiej plaży? Ta kampania jest hitem sieci

Kobieta

Sylwia Majcher o suszy w Polsce: „Kolejne gminy wprowadzają ograniczenia przy korzystaniu z wody. A my często lejemy ją bezrefleksyjnie”

Dziewczynka gra w klasy na ulicy

„Potrzebujemy więcej zieleni. To nie jest już kwestia estetyki, a najlepszy sposób na ochronę przed katastrofalnymi skutkami upałów” – apeluje ekoaktywistka Paulina Górska

„Moja definicja la dolce vita? Aby osiągnąć swój cel, warto się napracować”. O życiu i pracy w Toskanii mówi Danusia Indyk

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

„Dla współczesnych młodych ludzi ubranie w cenie hamburgera to codzienność”. O modowej bulimii mówi Katarzyna Zajączkowska

„Odpowiednio dobrane rośliny mogą stworzyć bardzo skuteczną barierę filtrującą zanieczyszczenia”. Co sadzić w domu i ogrodzie, by oddychać czystym powietrzem, mówi prof. Stanisław Gawroński

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

„Nie idziemy do lasu zwiedzać, tylko wziąć w nim udział”. O wielkiej mocy lasoterapii mówi psychiatra i ekoterapeutka Katarzyna Simonienko

Czy rozmiar i kolor talerza ma znaczenie? / pexels

Czy rozmiar i kolor talerza mają znaczenie, kiedy chcemy schudnąć? Na to pytanie odpowiada profesorka Katarzyna Siuzdak

Najpopularniejsze

Kobieta wąchająca kwiat

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na jędrne piersi

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać

8 rzeczy, za które pokochają cię twoje stawy. Nie tylko wysiłek fizyczny!

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kobieta ćwiczy

Ćwiczenia na wzmocnienie kręgosłupa – łatwe i skuteczne

Kobieta w stroju fitness

Oponka na brzuchu. Jak zredukować ten problem?

Intymne dolegliwości rowerzystek. Sprawdź, jak zadbać o siebie w trakcie rowerowych wojaży

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

Kobieta ćwiczy

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Przysiady bułgarskie – ćwiczenie na zgrabne uda i pośladki/Pexels

Przysiady bułgarskie – ćwiczenie na zgrabne uda i pośladki

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Kasia Bigos trenerka

Ćwiczenia z hantlami – wypracuj smukłe ramiona

5 rozmów, które warto abyś przeprowadziła ze swoim partnerem lub partnerką

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

×