Przejdź do treści

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Szacuje się, że obecnie marnuje się 20 proc. produkcji żywności w UE\ źródło: IStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Galopująca inflacja, kryzys klimatyczny, trudna sytuacja energetyczna i niepewność jutra… Mimo takich okoliczności wciąż w koszach lądują tony zmarnowanej żywności.  UE marnuje więcej żywności niż importuje. „To jest skandal” – mówi autor raportu opracowanego przez ekologiczną organizację Feedback EU.

„To jest skandal”

W 2021 r. UE zaimportowała prawie 138 mln ton produktów rolnych, co kosztowało 150 mld euro. Jednocześnie w sprawozdaniu „Nie ma czasu do stracenia”, opartym na najbardziej aktualnych źródłach, szacuje się, że UE marnuje 153,5 mln ton żywności rocznie. Liczba ta jest prawie dwukrotnie wyższa niż wcześniejsze szacunki ze względu na lepszą dostępność danych na temat marnowanej żywności w gospodarstwach rolnych.

Frank Mechielsen, dyrektor wykonawczy Feedback EU, który opracował badanie, powiedział:

 „W czasach wysokich cen żywności i kryzysu kosztów utrzymania skandalem jest to, że UE potencjalnie wyrzuca więcej żywności niż importuje. UE ma teraz ogromną szansę na wyznaczenie prawnie wiążących celów w zakresie zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności od pola do stołu do 2030 r., aby przeciwdziałać zmianie klimatu i poprawić bezpieczeństwo żywnościowe.”

Zmniejszenie o połowę marnotrawienia żywności w UE do 2030 r. mogłoby uratować 4,7 mln hektarów gruntów rolnych. Światowe ceny żywności w ubiegłym miesiącu były o 8 proc. wyższe niż rok temu. Ta sytuacja, zdaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), częściowo jest spowodowana wojną na Ukrainie. Ceny pszenicy, kukurydzy i soi przekroczyły w tym roku rekordy ustanowione w szczytowym momencie światowego kryzysu finansowego w 2008 roku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Deep Focus from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł
PROMOCJA
Zdrowie umysłu, Promocje
WIMIN Głębokie skupienie, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł
Zdrowie umysłu
Miralo Sen, Suplement na dobry sen, 20 kapsułek
20,99 zł
Zdrowie umysłu
Miralo, Suplement diety wspomagający odporność na stres, 20 kapsułek
20,99 zł
freeganki, marnowanie jedzenia

Taniej już nigdy nie będzie

Szacuje się, że każdego roku marnuje się 20 proc. produkcji żywności w UE, co kosztuje przedsiębiorstwa i gospodarstwa domowe w UE 143 mld euro (125 mld funtów) rocznie. Zmarnowane produkty to nie tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto, ale także szkodzenie środowisku. Marnotrawienie żywności ma ogromny wpływ na środowisko, odpowiadając za około 6 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych w UE i niepotrzebnie obciąża ograniczone zasoby naturalne, takie jak użytkowanie gruntów i wody

„Ze względu na sytuację energetyczną, sytuację nawozów, niepewność na świecie, w tym w transporcie i transporcie, nie wspominając o zmianach klimatu, musimy zaakceptować, że nie zobaczymy cen żywności na poziomie sprzed dekady, do którego się przyzwyczailiśmy” – powiedział Abdolreza Abbassian, analityk rynku zbóż i były starszy ekonomista FAO, zaznaczając, że era taniej żywności dobiegła końca i nie wróci nawet po zakończeniu wojny na Ukrainie.

Piotr Barczak, starszy specjalista ds. polityki w Europejskim Biurze Ochrony Środowiska (EEB), powiedział:

„Wszystkie kraje UE zobowiązały się do zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności w ramach celów zrównoważonego rozwoju ONZ. Jednak prawie 10 lat później nie osiągnęli wiele, a nasze gospodarki nadal niewiarygodnie dużo marnują.

Oczekuje się, że Bruksela przedstawi jeszcze w tym roku propozycję pierwszych na świecie prawnie egzekwowalnych celów ograniczenia marnotrawienia żywności. Europejskie Biuro Ochrony Środowiska chce zobaczyć środki prawne mające na celu ograniczenie marnotrawstwa w całym łańcuchu dostaw żywności, w tym w produkcji, przetwórstwie i usługach żywnościowych.

 


Źródło: Europejskie Biuro Ochrony Środowiska (EEB), feedbackglobal.org

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie…

„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa?

„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Najpopularniejsze

Ćwiczenia na biust

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na jędrne piersi

Kobieta mindfulness

Mindfulness dla początkujących. Kasia Bem zdradza 5 prostych zasad uważności

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kobieta ćwiczy

Ćwiczenia na wzmocnienie kręgosłupa – łatwe i skuteczne

Kobieta wąchająca kwiat

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Kobieta w stroju fitness

Oponka na brzuchu. Jak zredukować ten problem?

idąca kobieta

Co mówi o tobie twój sposób chodzenia? Będziesz zdziwiona

Kasia Bigos trenerka

Ćwiczenia z hantlami – wypracuj smukłe ramiona

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

ćwiczenie za sztangą

Ćwiczenia na pośladki ze sztangą. Zdziałają cuda!

Po pracy nie masz już na nic siły? Oto 6 sposobów na odzyskanie energii wieczorem

kobieta z hantelkami

Ćwiczenia na jędrne pośladki z hantlami. Zamiast tylko siedzieć na pupie – ćwicz ją!

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Kobieta ćwiczy

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Starsze kobiety ćwiczą

Z każdym rokiem starsi. Jak pokonać lęk przed upływem czasu?

×