Czy wiosna szkodzi zdrowiu? Sprawdź, jakie dolegliwości mogą się wraz z nią pojawić, i jak sobie z nimi poradzić
Pierwsze powiewy ciepła, dłuższe dni, przyroda budząca się do życia, obietnica lata… Brzmi świetnie? Przestaje jednak być fajnie, gdy towarzyszą temu: ćmienie w skroniach, bóle stawów, katar, łzawienie, drapanie w gardle. Oto, co może czekać nas wiosną. Plus dobre rady na ten czas!
Alergie
Dla wielu z nas to wiosenny „must have”. Przyroda budząca się do życia oznacza m.in. pylącą roślinność. Niskie stężenia alergenów w powietrzu obecne są nawet w styczniu (w tym przypadku: leszczynowych) – a w kolejnych miesiącach tylko rosną. Osoby uczulone na pyłki olchy zaczynają kichać już w lutym. W marcu leszczyna i olcha atakują z jeszcze większym impetem, a do natarcia szykuje się topola, która nie daje alergikom wytchnienia – do spółki z brzozą – przez cały kwiecień. Z kolei w maju zaczyna się „sezon trawowy”, we znaki dają się także pokrzywy i parę innych roślin. Alergię nasila nadmiar cukru i produktów mlecznych w diecie. W okresie pylenia warto więc pomyśleć o wprowadzeniu kilku korekt do jadłospisu.
Astma
Często idzie w parze z alergiami (astma atopowa), bywa też efektem ich nieleczenia. Wiosna, jako okres pylenia, może przyczynić się do jej zaostrzenia. Objawy astmy to przede wszystkim duszności, suchy kaszel (szczególnie nocą i nad ranem), świszczący oddech, ucisk w klatce piersiowej. Często mają one charakter napadowy – przez większość dnia nie doskwierają choremu, gdy jednak wystąpią, mogą być bardzo nieprzyjemne. Nasileniu symptomów sprzyja suche powietrze, zmniejszeniu – zdrowa dieta i odpowiednio dozowany wysiłek fizyczny. Jednym ze sportów szczególnie zalecanych astmatykom jest pływanie.
Przeziębienie
Koniec zimy nie oznacza końca infekcji. Szczególnie tych wywołanych przez rinowirusy, koronawirusy i adenowirusy. Te patogeny z pogranicza żywej natury i materii nieożywionej prześladują nas od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Atakują śluzówkę nosa i zatok, co prowadzi do wzmożonego wytwarzania śluzu, czyli kataru. W rzadszych przypadkach mogą wywołać zapalenie dolnych dróg oddechowych. Na szczęście nie są szczególnie groźne, ale też nie warto im się narażać. Układ odpornościowy zdrowych osób dorosłych powinien dać im skuteczny odpór, większe ryzyko infekcji i ewentualnych powikłań występuje w przypadku dzieci i osób starszych.
Reumatyzm
W marcu jak w garncu, a kwiecień poprzeplata (trochę zimy, trochę lata) – wiele osób czuje to w kościach. Pogodowa sinusoida daje się we znaki szczególnie osobom cierpiącym na reumatyzm. Gwałtowne spadki ciśnienia zwiastujące burze powodują rozszerzenie błon i zwiększenie objętości płynu stawowego, co skutkuje dolegliwościami bólowymi. Wiatr, chłód, wilgoć również dają się we znaki reumatykom, którym ulgę przynosi dopiero wzrost temperatur. W okresie zmiennej pogody warto zadbać o dobrą dietę: unikać cukru i żywności przetworzonej, spożywać dużo warzyw i pokarmów rozgrzewających oraz odkwaszających.
Wrzody żołądka
Wiosna „podrażnia” nie tylko drogi oddechowe i stawy, ale również żołądek. Nie wszyscy odczuwamy to w równym stopniu, ale osoby cierpiące na wrzody żołądka powinny liczyć się ze wzmożeniem dolegliwości gastrycznych. Związek między wiosną a nasileniem choroby wrzodowej nie jest do końca jasny. Istnieją podejrzenia, że przyczyną może być wzmożenie aktywności Helicobacter pylori – bakterii, która odpowiada za 80 proc. przypadków zachorowań na wrzody żołądka (i 90 proc. przypadków zachorowań na wrzody dwunastnicy). Walka z wrzodami jest trudna, jednak dolegliwości można zmniejszyć za pomocą lekkostrawnej diety i regularnego spożywania posiłków.
Bóle głowy
Zmiany pogodowe nie oszczędzają nawet najważniejszej z naszych części ciała. W okresie przesilenia wiosennego osoby cierpiące na migreny często skarżą się na nasilenie ataków tej dolegliwości. Z większym dyskomfortem muszą się liczyć również osoby dotknięte tzw. klasterowym bólem głowy (ból głowy Hortona) – schorzeniem rzadszym niż migrena, ale równie dojmującym. Objawia się on nagłymi atakami bólowymi, które mogą trwać nawet przez godzinę. „Wrogowie” migrenowców to m.in. papierosy, alkohol i stres. „Przyjaciele” to przede wszystkim spokój, sen, techniki relaksacyjne, magnez, napary z imbiru, a także… śmiech. Ten ostatni zresztą potrafi złagodzić wiele dolegliwości.
Zobacz także
„Koronawirus pokazuje ludziom, jak cenne są małe rzeczy, oczywiste, zwyczajne, codzienne”. Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości?
„Krąży powiedzenie, że nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani. Ja bym dodała do tego jeszcze, że są tacy, którzy NA RAZIE nie chorują”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności
„Mam wrażenie, że nowocześni ludzie widzą w olejkach coś czarodziejskiego i nie mogą się z tym pogodzić. A one mają moc! I to jaką!”
Polecamy
Co to są alergeny i jakie są ich rodzaje? Poznaj wielką ósemkę
Dlaczego kichamy? Poznaj mniej i bardziej znane przyczyny kichania
Gwiazda betlejemska – może wywołać alergię. Poznaj ciemną stronę tej świątecznej rośliny
Na czym polega leczenie alergii? Metody klasyczne i nowoczesne
się ten artykuł?