Przejdź do treści

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste
Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Nie planuj wszystkiego. „Patrzymy często tam, gdzie chcemy się znaleźć, i przez to zdarza nam się przeoczyć to, co dzieje się tu i teraz”
16-latkowie z Polski jako pierwsi na świecie znaleźli sposób na utylizacje plastiku
Nieustanny stres sprawia, że czujesz się emocjonalnie wypruta? Sprawdź, jak sobie pomóc
Propozycje ćwiczeń na lepszą mobilność
„Bogami nie jesteśmy. Tak samo jak nasi pacjenci miewamy lepsze i gorsze dni”. Powstał film o życiu lekarzy

Zależy ci na tym, żeby segregować śmieci, ale masz małą kuchnię, w której ciężko pomieścić kilka pojemników na różne rodzaje odpadów? Z pomocą przychodzi Kasia Wągrowska, autorka profilu na Instagramie @kasia_ograniczamsie.

Segregacja odpadów a mała kuchnia

Jeśli masz mała kuchnię, za to dużą chęć, żeby segregować odpady, najpierw powinnaś rozprawić się z jednym mitem na ten temat. Pisze o nim na swoim profilu na Instagramie Kasia Wągrowska.

„Skoro segregujemy na 5 frakcji, trzeba mieć 5 pojemników w kuchni, które zajmują sporo miejsca” – to zdecydowanie nieprawda! Tak jest, segregujemy odpady na 5 frakcji, ale wcale nie musimy mieć aż 5 pojemników i niekoniecznie tylko w kuchni – podkreśla Wągrowska.

Jak pisze, gdy w 2012 roku projektowała swoją kuchnię, wiedziała, że nie będę w niej miała mnóstwa miejsca na ogromne pojemniki. Mogła zająć cały kuchenny narożnik pod zlewem, by zmieścić 4 wiaderka, ale wolała przeznaczyć połowę tego miejsca na przechowywanie jedzenia. Ostatecznie pod zlewem miała jeden większy pojemnik na odpady zmieszane. Jednak gdy w 2018 wprowadzono w Poznaniu obowiązek segregowania bioodpadów, znalazła na to inny sposób.

Niedopałki papierosów wyrzucone na ziemię

Ona ma to sposób

Wymieniliśmy jeden większy pojemnik na dwa mniejsze, które jeden za drugim ustawiliśmy na tej samej szynie. Pierwszy jest na resztki organiczne, drugi na zmieszane” – tłumaczy Wągrowska.

A co z resztą śmieci?

  • Pod kuchennym stołem –  pojemnik na tworzywa sztuczne i metal, a obok papierowa torbę na – tak jest – makulaturę! „Torby nie wyrzucam, bo po co, tylko używam jej wielokrotnie” – pisze ekspertka od zero waste.
  • Na blacie obok kuchenki – tam właśnie Wągrowska odkłada szklane opakowania; albo od razu je wkłada do bawełnianej torby. „Słoiki często wykorzystuję od razu ponownie lub wynoszę do piwnicy. Zatem nie mam osobnego pojemnika na szkło! I jakoś z tym żyję” – podkreśla.

Czy pojemniki koniecznie muszą stać w kuchni? Według ekspertki wcale nie!

„Niektórzy odpady sortowane trzymają na balkonie, inni mają specjalne miejsce na makulaturę tam, gdzie wytwarzają jej najwięcej, czyli np. w pokoju biurowym. My jeszcze jedną papierową torbę mamy w pokoju dziecięcym” – pisze.

Rośliny w lesie przykryte plastikową butelką

Kasia Wągrowska – kim jest?

Kasia Wągrowska to, jak sama o sobie pisze, ekspertka od zero waste. Prowadzi wykłady, warsztaty, spotkania online, kursy internetowe i media społecznościowe poświęcone tematowi ograniczania odpadów, świadomej konsumpcji i ekonomii współdzielenia. Napisała również książkę „Życie zero waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej”. Jej profil na Instagramie kasia_ograniczamsie śledzi ponad 33 tys. osób.

„Przez ostatnie lata krytycznie patrzyłam na to, co mnie otacza. Zauważyłam pośrednią zależność między moimi zakupowymi nawykami, liczbą przedmiotów wokół mnie a poziomem niezadowolenia z życia. Wiedziałam, że muszę coś zmienić. Oczyszczanie domu skłoniło mnie do refleksji na temat uprawianego przeze mnie stylu konsumpcji i jej konsekwencji dla środowiska. Doszłam do wniosku, że nie tylko nie powinnam tyle kupować, bo wiele posiadanych przeze mnie rzeczy zaraz wyląduje w koszu, lecz również skupić się na życiu bez generowania śmieci” – podkreśla na swoim blogu Wągrowska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Segregowanie odpadów a mała kuchnia MIT: Skoro segregujemy na 5 frakcji, trzeba mieć 5 pojemników w kuchni, które zajmują sporo miejsca. FAKT: Tak jest, segregujemy odpady na 5 frakcji, ale wcale nie musimy mieć aż 5 pojemników i niekoniecznie tylko w kuchni. Gdy w 2012 roku projektowałam moją kuchnię, wiedziałam, że nie będę w niej miała mnóstwa miejsca na ogromne pojemniki. Mogliśmy zająć cały kuchenny narożnik pod zlewem, by zmieścić 4 wiaderka, ale woleliśmy ostatecznie przeznaczyć połowę tego miejsca na przechowywanie jedzenia. Ostatecznie pod zlewem mieliśmy 1 większy pojemnik z Ikei na odpady zmieszane. Jednak gdy w 2018 wprowadzono w Poznaniu obowiązek segregowania bioodpadów, wymieniliśmy ten 1 większy na 2 mniejsze, które jeden za drugim ustawiliśmy na tej samej szynie. Pierwszy jest na resztki organiczne, drugi na zmieszane. A reszta śmieci? Zerknijcie pod kuchenny stół. Tutaj mam pojemnik na tworzywa sztuczne i metal, a obok papierową torbę na… tak jest! makulaturę! Torby nie wyrzucam, bo po co, tylko używam jej wielokrotnie. I zostaje nam szkło. Szklane opakowania odkładam na blat obok kuchenki albo od razu do bawełnianej torby. Słoiki często wykorzystuję od razu ponownie lub wynoszę do piwnicy. Zatem nie mam osobnego pojemnika na szkło! I jakoś z tym żyję Czy pojemniki muszą stać w kuchni? Wcale nie! Niektórzy odpady sortowane trzymają na balkonie, inni mają specjalne miejsce na makulaturę tam, gdzie wytwarzają jej najwięcej, czyli np. w pokoju biurowym. My jeszcze jedną papierową torbę mamy w pokoju dziecięcym. Masz więcej pytań o segregację odpadów? Zapisz się na darmowy webinar o 10 błędach w segregowaniu śmieci – link w bio! Znasz osoby, którym ta wiedza może się. przydać? Podziel się z nimi tym postem! #zerowastekrokpokroku #segregacjaodpadów

Post udostępniony przez Kasia Wągrowska (@kasia_ograniczamsie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Plakat

W piątkowe południe zawyją syreny alarmowe. To „Alarm dla klimatu”

Dioksyny – szkodliwość w środowisku, kosmetykach i żywności

Kobieta trzyma w rękach odzież

Co się dzieje z ubraniami wrzuconymi do kontenerów? Wyjaśnia Paulina Górska

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Greta Thunberg

„Ubrania pożyczam od znajomych”. Greta Thunberg na okładce pierwszego wydania „Vogue Scandinavia” krytykuje przemysł odzieżowy

Kobieta

„Czerwony alarm dla ludzkości”. Raport Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) to „akt oskarżenia przeciwko człowiekowi”

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

Kobieta z psem na spacerze

Oblodzone chodniki posypane fusami z kawy zamiast solą. Ekologiczny pomysł na śliskie drogi

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Marta Jermaczek-Sitak: Żyjemy w coraz większym stresie, chaosie, lęku i próbujemy sobie z nim poradzić, „porządkując” przyrodę

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

5 faktów o śmieciach, których nie znałaś. Pokazują, jak dużo odpadów wyrzucamy i jak małą mamy wiedzę na temat segregacji

5 faktów o śmieciach, których nie znałaś. Pokazują, jak małą mamy wiedzę na temat segregacji

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Niedopałki papierosów wyrzucone na ziemię

Paulina Górska: 4,5 biliona niedopałków rocznie trafia do ekosystemu – na ziemię w miastach, lasach, plażach

Najpopularniejsze

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Kobieta mindfulness

Mindfulness dla początkujących. Kasia Bem zdradza 5 prostych zasad uważności

Jak oddychać? Proste ćwiczenie czyni cuda

Jak oddychać? Kasia Bem przedstawia proste ćwiczenie, które czyni cuda

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

Ćwiczenia na rozciąganie barków

Rozciąganie stawów barkowych – te ćwiczenia na pewno ci się przydadzą

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać

Dzień się dopiero rozpoczął, a ciebie już ktoś wyprowadził z równowagi? Poznaj 5 kroków, które pozwolą zapanować nad emocjami

Inteligencja jako źródło cierpień

Inteligencja jako źródło cierpień. Wysokie IQ nie ułatwia życia

7 najgorszych typów butów dla twoich stóp. Jakie obuwie może być niebezpieczne?

Kobieta trzyma psa na rękach

Stres. Jak sobie z nim radzić? Oto 14 pomysłów, jak poradzić sobie ze stresem