Ekologiczne opakowanie na frytki ze skórek ziemniaka
Grupa włoskich designerów – Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli – stworzyła opakowanie na frytki ze skórek ziemniaka. Jest to alternatywa dla opakowania papierowego.
„Tradycyjne uliczne opakowanie do żywności ma bardzo krótki czas użytkowania i nie nadaje się do recyklingu. Peel Saver to zrównoważony środek, którego celem jest zastąpienie uplastycznionego opakowania papierowego ” – mówi Simone Caronni dla serwisu „Dezeen”.
Włosi zaobserwowali, w restauracjach obierki po ziemniakach są wyrzucane do śmieci. Postanowili stworzyć opakowanie bardziej trwałe niż papierowe, wykorzystując do tego recykling odpadków.

Źródło: Instagram @simonecaronni_id
Opakowanie ze skórek ziemniaków, nazwane Peel Saver, składa się ze skrobi i składników wodnistych, które w trakcie mięknięcia wiążą się ze sobą i twardnieją.
Początkowo skórkę ziemniaka podaje się procesom moczenia i suszenia, następnie przekłada się je do okrągłej formy. Pierwotnym pomysłem było zastosowanie żelatyny lub naturalnego kleju, jednak okazało się, że wystarczy substancja, która wydobywa się ze skórek podczas ich obróbki.

Źródło: Instagram @simonecaronni_id
Opakowanie jest biodegradalne, zatem po zużyciu może służyć jako nawóz do roślin lub karma dla zwierząt.
”Dziś jest koniecznością, aby produkty i opakowania były trwałe i nadające się do recyklingu. Ten projekt jest dowodem na to, jak wiele można jeszcze zrobić w tym kierunku”
Obecnie projektanci nie mają funduszy na rozszerzenie swojego projektu na większą skalę. Liczą jednak, że znajdą sponsora a ich projekt zastąpi papierowe opakowania.
Najnowsze w naszym serwisie
Jak planować włączające procesy badawcze i projektowe? Weź udział w Zlocie Badań Inkluzywnych
Niepłodność to choroba, można wziąć na nią L4. „Niepotrzebnie się wstydzimy”
Cięcie cesarskie bez tajemnic. „To nie jest tylko blizna na skórze”
Mistrz i Uczeń. Idea, która łączy pokolenia dla przyszłości polskiej nauki, kultury i edukacji
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Idol w butelce. Jak influencerzy sprzedają dzieciom emocje (i ogromne ilości cukru)
„Są pary, które czują się dobrze, korzystając przy sobie z toalety”. Gdzie przebiegają granice intymności? Odpowiada Joanna Walczak, psycholożka
Beata Biały: „Wstyd nie krzyczy, on szepcze. To jedna z najbardziej podstępnych emocji”
„Młodzi mężczyźni z pokolenia Z boją się, że gdy zaczną mówić o swoich uczuciach, zostaną sami”
się ten artykuł?