Przejdź do treści

Ekologiczne opakowanie na frytki ze skórek ziemniaka

Źródło: Instagram @simonecaronni_id
Podoba Ci
się ten artykuł?

Grupa włoskich designerów – Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli – stworzyła opakowanie na frytki ze skórek ziemniaka. Jest to alternatywa dla opakowania papierowego.

„Tradycyjne uliczne opakowanie do żywności ma bardzo krótki czas użytkowania i nie nadaje się do recyklingu. Peel Saver to zrównoważony środek, którego celem jest zastąpienie uplastycznionego opakowania papierowego ” – mówi Simone Caronni dla serwisu „Dezeen”.

Włosi zaobserwowali, w restauracjach obierki po ziemniakach są wyrzucane do śmieci. Postanowili stworzyć opakowanie bardziej trwałe niż papierowe, wykorzystując do tego recykling odpadków.

Źródło: Instagram @simonecaronni_id

Opakowanie ze skórek ziemniaków, nazwane Peel Saver, składa się ze skrobi i składników wodnistych, które w trakcie mięknięcia wiążą się ze sobą i twardnieją.

Początkowo skórkę ziemniaka podaje się procesom moczenia i suszenia, następnie przekłada się je do okrągłej formy. Pierwotnym pomysłem było zastosowanie żelatyny lub naturalnego kleju, jednak okazało się, że wystarczy substancja, która wydobywa się ze skórek podczas ich obróbki.

Źródło: Instagram @simonecaronni_id

Opakowanie jest biodegradalne, zatem po zużyciu może służyć jako nawóz do roślin lub karma dla zwierząt.

Dziś jest koniecznością, aby produkty i opakowania były trwałe i nadające się do recyklingu. Ten projekt jest dowodem na to, jak wiele można jeszcze zrobić w tym kierunku

Obecnie projektanci nie mają funduszy na rozszerzenie swojego projektu na większą skalę. Liczą jednak, że znajdą sponsora a ich projekt zastąpi papierowe opakowania.

Zobacz kto w Polsce wymyślił biodegradalne opakowanie

Polska projektantka Róża Janusz stworzyła ekologiczną alternatywę dla plastikowych opakowań do żywności wykorzystujących materiał z bakterii i drożdży, które można spożywać po użyciu lub kompostować

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Podoba Ci
się ten artykuł?