Przejdź do treści

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

świąteczne potrawy na stole wigilijnym
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Każdego roku po świętach w większości domów zostają niedojedzone potrawy z wigilijnego stołu. Część można rozdać rodzinie, ale co zrobić, gdy nie chcemy wyrzucać jedzenia, a sami nie mamy już ochoty po raz kolejny jeść tego samego?

Resztki jedzenia po świętach – oddać bezdomnym

Jadłodajnie to doskonałe miejsca, do których możemy oddać nadmiar swojego jedzenia z lodówki. Takie obiekty działają w całej Polsce, a obecnie zrzesza je grupa ludzi, którzy od 2015 roku tworzą akcję „Podziel się posiłkiem z bezdomnym”. Jedzenie można oddawać cały rok, ale w okresie świątecznym tej żywności jest zdecydowanie więcej. Dlatego w ramach akcji  są organizowane transporty. Zatem możecie oddać jedzenie samodzielnie, ale i  bez wychodzenia z domu. Chętni mogą pomóc również jako kierowcy, aby tę żywność dostarczyć do odpowiednich placówek (tutaj lista).

„Od Świąt Bożego Narodzenia w 2016 roku nasza akcja znacznie przybrała tempa. Za każdym razem w święta współpracujemy z kilkudziesięcioma jadłodajniami i jadłodzielniami w całej Polsce. Około 350 kierowców przez 3 dni (Wielkanoc – od Lanego Poniedziałku, Boże Narodzenie – od 26-ego Grudnia) odbiera jedzenie od darczyńców, a następnie zawozi je do lokalnych jadłodajni” – powiedzieli twórcy akcji dla eska.pl

Resztki jedzenia po świętach – zamrozić

Nie każda potrawa nadaje się na zamrożenie i ponowne spożycie, jednak warto skorzystać z tej opcji, szczególnie gdy nie będzie pomysłu na obiad. Doskonale nadadzą się do tego zupy, pierogi, mięsa i pasztety oraz bigos. Warto pakować pokarm w szczelne folie i układać na płasko w zamrażarce, aby nie zabierały dużo miejsca.

ojciec z dzieckiem ubierają choinkę, mama leży na kanapie

Resztki jedzenia po świętach – wykorzystać w innych potrawach

Potrawy ze stołu wigilijnego mogą być doskonałym  wyjściem do zupełnie nowych dań. Wystarczy odrobina kreatywności. Przykładowo – mięso, którego smak mieliśmy w ustach przez ostatnie dwa dni, może zamienić się w pyszną zapiekankę.

Zapiekanka mięsna z makaronem

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki mięsa, wędlin ze stołu świątecznego
  • dowolny makaron (oprócz spaghetti)
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 jajka
  • garść startego sera
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w małe kawałki, mogą być piórka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Makaron ugotować i wyłożyć na mięso. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami i polać po makaronie. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec 30 min w 180 stopniach.

Pasta z resztek wędlin

pasta mięsna na kanapce

źródło: iStock

Składniki:

  • 200 g resztek wędlin
  • 2 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • 30 g cebuli
  • 50 g majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz szczypioru wrzucić do blendera i zmiksować na kładką masę. Gotową pastę doprawić do smaku, posypać szczypiorem i przełożyć do zamykanego opakowania lub słoika. Przechowywać w lodówce.

Diwe kobiety biegną przez las

Bajaderki

bajaderki w różnych kolorach na drewnianej desce

źródło: iStock

Składniki:

  • 800 – 900 g pokruszonych ciastek oraz ciast (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 – 400 g
  • 125 g masła
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku (można też dodać odrobinę alkoholu)
  • 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. nutella lub masło orzechowe)
  • 3 – 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • do obtoczenia: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach. Wszystko wsypać do miski. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast, warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Śmietankowy pudding

pudding chlebowy w naczyniu

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki ciast (suchych, bez kremu, bez sernika), chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • masło, margaryna do natłuszczenia foremki

Sposób przygotowania:

Wybraną foremkę (np. keksówka, kokilki) natłuścić masłem.  Pokroić na kromki ciasta lub chleb i włożyć do naczynia. Wymieszać mleko, śmietanę, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Powstałą mieszanką polać ciasto. Piec w piekarniku przez ok 25-30 minut w 180 stopniach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: