Przejdź do treści

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

świąteczne potrawy na stole wigilijnym
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Każdego roku po świętach w większości domów zostają niedojedzone potrawy z wigilijnego stołu. Część można rozdać rodzinie, ale co zrobić, gdy nie chcemy wyrzucać jedzenia, a sami nie mamy już ochoty po raz kolejny jeść tego samego?

Resztki jedzenia po świętach – oddać bezdomnym

Jadłodajnie to doskonałe miejsca, do których możemy oddać nadmiar swojego jedzenia z lodówki. Takie obiekty działają w całej Polsce, a obecnie zrzesza je grupa ludzi, którzy od 2015 roku tworzą akcję „Podziel się posiłkiem z bezdomnym”. Jedzenie można oddawać cały rok, ale w okresie świątecznym tej żywności jest zdecydowanie więcej. Dlatego w ramach akcji  są organizowane transporty. Zatem możecie oddać jedzenie samodzielnie, ale i  bez wychodzenia z domu. Chętni mogą pomóc również jako kierowcy, aby tę żywność dostarczyć do odpowiednich placówek (tutaj lista).

„Od Świąt Bożego Narodzenia w 2016 roku nasza akcja znacznie przybrała tempa. Za każdym razem w święta współpracujemy z kilkudziesięcioma jadłodajniami i jadłodzielniami w całej Polsce. Około 350 kierowców przez 3 dni (Wielkanoc – od Lanego Poniedziałku, Boże Narodzenie – od 26-ego Grudnia) odbiera jedzenie od darczyńców, a następnie zawozi je do lokalnych jadłodajni” – powiedzieli twórcy akcji dla eska.pl

Resztki jedzenia po świętach – zamrozić

Nie każda potrawa nadaje się na zamrożenie i ponowne spożycie, jednak warto skorzystać z tej opcji, szczególnie gdy nie będzie pomysłu na obiad. Doskonale nadadzą się do tego zupy, pierogi, mięsa i pasztety oraz bigos. Warto pakować pokarm w szczelne folie i układać na płasko w zamrażarce, aby nie zabierały dużo miejsca.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł
ojciec z dzieckiem ubierają choinkę, mama leży na kanapie

Resztki jedzenia po świętach – wykorzystać w innych potrawach

Potrawy ze stołu wigilijnego mogą być doskonałym  wyjściem do zupełnie nowych dań. Wystarczy odrobina kreatywności. Przykładowo – mięso, którego smak mieliśmy w ustach przez ostatnie dwa dni, może zamienić się w pyszną zapiekankę.

Zapiekanka mięsna z makaronem

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki mięsa, wędlin ze stołu świątecznego
  • dowolny makaron (oprócz spaghetti)
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 jajka
  • garść startego sera
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w małe kawałki, mogą być piórka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Makaron ugotować i wyłożyć na mięso. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami i polać po makaronie. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec 30 min w 180 stopniach.

Pasta z resztek wędlin

pasta mięsna na kanapce

źródło: iStock

Składniki:

  • 200 g resztek wędlin
  • 2 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • 30 g cebuli
  • 50 g majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz szczypioru wrzucić do blendera i zmiksować na kładką masę. Gotową pastę doprawić do smaku, posypać szczypiorem i przełożyć do zamykanego opakowania lub słoika. Przechowywać w lodówce.

Diwe kobiety biegną przez las

Bajaderki

bajaderki w różnych kolorach na drewnianej desce

źródło: iStock

Składniki:

  • 800 – 900 g pokruszonych ciastek oraz ciast (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 – 400 g
  • 125 g masła
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku (można też dodać odrobinę alkoholu)
  • 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. nutella lub masło orzechowe)
  • 3 – 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • do obtoczenia: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach. Wszystko wsypać do miski. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast, warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Śmietankowy pudding

pudding chlebowy w naczyniu

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki ciast (suchych, bez kremu, bez sernika), chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • masło, margaryna do natłuszczenia foremki

Sposób przygotowania:

Wybraną foremkę (np. keksówka, kokilki) natłuścić masłem.  Pokroić na kromki ciasta lub chleb i włożyć do naczynia. Wymieszać mleko, śmietanę, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Powstałą mieszanką polać ciasto. Piec w piekarniku przez ok 25-30 minut w 180 stopniach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Boże Narodzenie bez prezentów, ale za to obowiązkowo z gołąbkami na stole. O ukraińskich świętach opowiada Maryna Kobyłecka

Boże Narodzenie bez prezentów, ale za to obowiązkowo z gołąbkami na stole. O ukraińskich świętach opowiada Maryna Kobyłecka

„Niechęć do świąt często bierze się z osobistych historii, przykrych wydarzeń, przeżyć, które miały miejsce w przeszłości”. Kogo mierżą święta, mówi psycholożka Aleksandra Antczak

Kuchnia skandynawska. Jak wyglądają kulinarne świąteczne tradycje u naszych sąsiadów z Północy?

kobieta święta

4 patenty na odpoczynek w święta

dzieci w czapkach świętego mikołaja

Warto wierzyć w Mikołaja! Oto ważne powody

Rodzina siedzi przy świątecznym stole

Odpowiedzi na niewygodne pytania przy świątecznym stole. Co radzi Bartosz Gajda z kabaretu Łowcy.B?

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne. Dla wielu to zwykły przymus

Jak reagować na przykre uwagi bez wywoływania kłótni? Psycholożka wyjaśnia / istock

Jak reagować na przykre uwagi bez wywoływania kłótni? Psycholożka wyjaśnia

Jak radzić sobie z niezręcznymi pytaniami i uwagami bliskich podczas świąt? "Ukrócić" - odpowiada Aleksandra Kwaśniewska / PHOTO: PIOTR ANDRZEJCZAK/MWMEDIA WARSZAWA

Aleksandra Kwaśniewska dzieli się swoim patentem na wścibskie pytania o dzieci. W punkt!

Wścibskie pytania na wigilii? Martyna F. Zachorska podpowiada, jak sobie z nimi radzić

Wścibskie pytania na wigilii? Martyna F. Zachorska podpowiada, jak sobie z nimi radzić. Te riposty warto sobie zapisać!

Święta w cieniu rosnących cen. 12 kwestii, o które warto zadbać, by inflacja nie popsuła nam Gwiazdki

Czego życzyć przy świątecznym stole? Kamila Kalińczak dzieli się czterema propozycjami życzeń dla bliskich / istock

Czego życzyć przy świątecznym stole? Kamila Kalińczak dzieli się swoimi propozycjami życzeń dla bliskich

"Zanim się odezwiesz - pomyśl, ile nie wiesz". Psycholożka Weronika Czyrny wraca z kolejnym viralowym postem / istock

„Zanim się odezwiesz – pomyśl, ile nie wiesz”. Psycholożka Weronika Czyrny wraca z kolejną odsłoną wiralowego cyklu

Kobieta ubiera choinkę

„Dlaczego obchodzisz święta, skoro nie po drodze ci z Kościołem?”. O tym, jak odpowiadać na to pytanie, mówi Martyna F. Zachorska

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Moja definicja la dolce vita? Aby osiągnąć swój cel, warto się napracować”. O życiu i pracy w Toskanii mówi Danusia Indyk

Czy rozmiar i kolor talerza ma znaczenie? / pexels

Czy rozmiar i kolor talerza mają znaczenie, kiedy chcemy schudnąć? Na to pytanie odpowiada profesorka Katarzyna Siuzdak

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jak możesz pomóc Ukrainie? Lista oficjalnych zbiórek pieniędzy i paczek

Jak możesz pomóc Ukrainie? Lista oficjalnych zbiórek pieniędzy i paczek

×