Przejdź do treści

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?
Co to jest kooperatywa spożywcza? Zdjęcie: www.kooperatywa-gdansk.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kooperatywa spożywcza jest coraz bardziej popularna wśród młodych mieszczuchów. Na czym polega? Wybrana osoba zbiera zamówienia, jedzie na giełdę i kupuje: warzywa, owoce, ryż, kaszę oraz nabiał. Hurtowo, bezpośrednio u producentów – żywność dobrej jakości w rozsądnych cenach.

 

– Studenci, naukowcy, taksówkarze, sklepikarze, pracownicy ochrony… – wylicza Bartosz Nowaczyk z Gdańskiej Kooperatywy Spożywczej. – Tu jest cały przekrój społeczny, ludzie z różnych środowisk i w różnym wieku.

Co to jest kooperatywa spożywcza?

Kooperatywa spożywcza to nieformalna spółdzielnia, która pozwala na robienie zakupów bez pośredników – wiąże się to również z brakiem narzucania dodatkowej marży. Kooperatywa w Gdańsku liczy około 80 osób. Członkowie grupy składają zamówienia poprzez internetowy system, każdy z nich ma swoje indywidualne konto. Zakupy – średnio raz na dziesięć dni – robią na spożywczej giełdzie, w ekologicznych gospodarstwach lub u zaprzyjaźnionych rolników. Kupują hurtowo, ceny produktów są więc znacznie niższe. Za owoce i warzywa płacą od 20 do 50 proc. mniej niż w tradycyjnym sklepie. Na ryżu, mące i kaszy można zaoszczędzić jeszcze więcej – nawet do 70 proc.

– Najlepiej wejść w układ z lokalnymi producentami żywności, dla których taka kooperatywa to doskonałe źródło zbytu – przekonuje Bartosz Nowaczyk. – Można umówić się z nimi w ten sposób, aby sami dostarczali nam zamówienie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Good Aging, Beauty, Verdelab
Verdelab Richevon - Serum przeciwzmarszczkowe do twarzy o bogatym składzie. Nawilża, odżywia. 50 ml
179,00 zł
Zdrowie umysłu
Miralo, Suplement diety wspomagający odporność na stres, 20 kapsułek
20,99 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

W kooperatywie spożywczej wszyscy jesteśmy prezesami

Zdjęcie: www.kooperatywa-gdansk.pl

W kooperatywie nie ma szefa, są koordynatorzy. To oni odpowiadają za logistyczne powodzenie całej akcji. W Gdańsku obsługuje ją zazwyczaj pięć osób. Jedni jadą po zakupy, inni segregują, ważą i wydają zamówione produkty. – W kooperatywie wykonujemy zadania rotacyjnie. Raz jesteś koordynatorem, raz jedziesz po zakupy, a raz wydajesz żywność.

Nowi członkowie grupy, zanim zrobią swoje pierwsze zamówienie, muszą wpłacić zwrotną kaucję. W Gdańsku to 25 zł, w Warszawskiej Kooperatywie Spożywczej kaucja jest dwa razy większa. – Chodzi głównie o to, aby ci, którzy jadą po zakupy, mieli czym płacić – wyjaśnia Bartosz Nowaczyk. – Zamawiający płacą za produkty dopiero przy odbiorze.

 

Dzięki kooperatywie jest taniej, ale nie tylko o kasę chodzi

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Zdjęcie: www.kooperatywa-gdansk.pl

Kooperatywa spożywcza to nie tylko sposób na oszczędzanie. Dla jednych to gwarancja wysokiej jakości produktów, dla innych – sieć cennych znajomości. Wielu członków kooperatyw jako motywację wskazuje również odpowiedzialną konsumpcję. – Bliska jest nam idea sprawiedliwego handlu, która zakłada, że wymiana żywności powinna opierać się na wzajemnym zaspokajaniu potrzeb, a nie na wyzysku – przekonują członkowie kooperatyw.

Ta nieformalna spółdzielnia to także grupa wzajemnego wsparcia. Jej członkowie, robiąc zakupy, przekazują 10 proc. ich wartości na tak zwany fundusz gromadzki. Służy on pokrywaniu wspólnych wydatków takich jak spotkanie integracyjne czy zakup wagi. Fundusz pełni także funkcję rezerwowej zapomogi. – Obecnie jesteśmy na etapie przygotowywania regulaminu, który będzie określał, na wypadek jakich sytuacji członkowie grupy będą mogli z tych pieniędzy skorzystać – mówi Bartosz Nowaczyk.

Kooperatywy spożywcze w Polsce

Podobnych kooperatyw jest więcej. Działają one w takich miastach, jak m.in.:

  • Łódź,
  • Kraków,
  • Lublin,
  • Opole,
  • Poznań,
  • Toruń,
  • Warszawa.

Warszawska Kooperatywa Spożywcza funkcjonuje najdłużej, bo już od 2010 roku. I ma się dobrze.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie…

„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa?

„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

×