3 min.
Farbowanie jajek – naturalne sposoby. Jak farbować jajka?

Jak naturalnie zabarwić jajka? Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
30.06.2022
Obrońcy Azowstalu wrócili z niewoli do domów. „Większość nie ma rąk lub nóg”
30.06.2022
Sylwia Majcher o suszy w Polsce: „Kolejne gminy wprowadzają ograniczenia przy korzystaniu z wody. A my często lejemy ją bezrefleksyjnie”
30.06.2022
Meghan Markle o normalizacji poronienia i o aborcji. „To, co dzieje się w naszych ciałach, jest głęboko osobiste”
30.06.2022
Siostra Bożenna o traumie, z którą mierzą się pacjenci w Polsce: „Brak personelu, brak sprzętu, brak czasu, brak informacji, brak zainteresowania, brak empatii”
29.06.2022
Tropikalne noce zabiorą nam sen i dobre samopoczucie? Sprawdź, jakie mogą mieć skutki dla twojego zdrowia
Farbowanie jajek to wielkanocna tradycja i możliwość spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Istnieje wiele możliwości barwienia jajek – my stawiamy na naturalność i sięgamy po barwniki, które mamy w kuchni.
Spis treści
Farbowanie jajek ekologicznie
Jak zabarwić jajka naturalnie? Potrzebne nam będą łupiny żółtej i czerwonej cebuli, kurkuma, spirulina, słodka papryka, maliny i fioletowa kapusta. Będzie kolorowo! Do naturalnego farbowania jajek nadają się także szpinak, jarmuż, buraki i jagody. Farbowanie skorupek w ten sposób to wielka niespodzianka, bo nigdy do końca nie wiadomo, jaki wyjdzie kolor. Polecamy łączenie różnych barwników, dzięki temu efekt będzie jeszcze ciekawszy!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Jak farbować jajka naturalnie?
My postawiliśmy na farbowanie ugotowanych jajek. Jeśli delikatnie popękają, to nie rozpadną się całkowicie, jak mogłoby się stać z wydmuszkami. W ten sposób pomalowane jajka oczywiście można potem zjeść, nie ryzykując, że przedostała się do nich szkodliwa chemia obecna w sztucznych barwnikach.
Jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Warto wiedzieć, że jako jedyny produkt spożywczy zawierają bardzo ważne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć, a które do zdrowego funkcjonowania są mu niezbędne. Jedząc jajka, dostarczasz sobie lecytyny, która odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu. Ma dobre działanie na wątrobę i wpływa na obniżenie stresu. Oprócz tego jajka przyspieszają metabolizm. Zawierają witaminy A, D, E i K. Są bogate w błonnik, co oznacza, że sycą na długo.
Przepis na naturalne farbowanie jajek – kurkuma, papryka, kapusta, spirulina
Składniki:
- 2 czubate łyżki mielonej kurkumy
- 2 czubate łyżki mielonej spiruliny
- 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki
- 2 garści malin
- łupiny z 3-4 dużych żółtych cebul
- łupiny z 3-4 dużych czerwonych cebul
- ok. 1/4 średniej wielkości fioletowej kapusty
- wrzątek
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Na każde dwie łyżki zmielonego proszku przygotuj 1-1,5 szklanki wrzątku.
Kurkuma barwi jajka na żółto. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na resztę składników potrzebujesz tyle wody, aby po włożeniu do miski jajek były one całkowicie zakryte. Rozdziel naturalne barwniki do miseczek. Zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby woda ostygła. Włóż do barwników jajka i odstaw – najlepiej na całą noc.
Co jakiś czas możesz je zamieszać.
Buraki farbują jajka na fioletowo. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Odcedź jajka i pozostaw do wyschnięcia. Jajka są gotowe.
Farbowanie jajek burakami
Jajka możemy także zabarwić burakami. W tym celu przygotuj buraki – obierz je, a następnie pokrój w plasterki i wrzuć do garnka. Dodaj do niego jajka, sól i kilka łyżek octu. Gotuj przez 10 minut. Jajka możesz pozostawić w tym wywarze przez całą noc.
Czym farbować jajka? Kurkumą!
A może masz ochotę na jajka w kolorze ciepłej kurkumy? Do garnka wlej wodę, dodaj 5 łyżek kurkumy, trochę soli i kilka łyżek octu. Włóż do garnka jajka, gotuj przez 10 minut, a następnie pozostaw jajka na 2 godziny.
Jak farbować jajka cebulą?
Jest jeszcze jeden naturalny sposób barwienia jajek. Obierki po cebuli zbieraj już kilka tygodni przed świętami i trzymaj w woreczku. Łupiny włóż do garnka, a na nich poukładaj jajka. Zalej zimną wodą, dodaj 3 łyżki octu i szczyptę soli. Jajka pokryj pozostałymi łupinkami. Gotuj 10 minut. Jajka trzymaj w garnku aż wystygną.
Źródła:
- Egg Information, U.S. Food and Drug Administration (2011)
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

30.06.2022
„Zdarzają się sytuacje, że pacjent nie powie lekarzowi wszystkiego, a powie pielęgniarce” – mówi Anna Szczypta, krajowa konsultantka w dziedzinie pielęgniarstwa epidemiologicznego

29.06.2022
„W 93,5 proc. byłam osobą nieżyjącą. W jednej chwili straciłam wszystko. Ale po stracie też jest życie” – mówi Aleksandra Cymerman, która pomaga osobom dotkniętym traumą

28.06.2022
„Zawsze noszę w torebce cukierki chili”. O życiu z chorobą schizoafektywną opowiada Dorota Solarska, autorka książki „Artystka przetrwania”

27.06.2022