Przejdź do treści

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować
Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować / Unslash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W Halloween przed domami, restauracjami i domami pełno jest ozdób z wydrążonych dyń. Są naprawdę piękne, ale… zastanawiałaś się kiedyś, co dzieje się z miąższem, który w nich się znajdował? Niestety często się go wyrzuca. Niesłusznie! Eko-aktywistka Sylwia Majcher wyjaśnia, jak nie marnować halloweenowych dyń. 

Nie marnuj dyni!

„Pod koniec października, gdy zbliża się Halloween i potrzeba jesiennego dekorowania domów, gwałtownie rośnie sprzedaż dyni. Wcześniej w sprawie degustacji tego warzywa Polacy są wciąż zachowawczy i rozsmakowują się w dyni powoli” – pisze na swoim profilu na Instagramie eko-aktywistka Sylwia Majcher.

I wyjaśnia, że uprawa tego warzywa w naszym kraju nie należy do najpopularniejszych. Co roku produkuje się w Polsce niespełna 70 tysięcy ton dyni – to mniej niż 1 proc. ogólnej krajowej uprawy warzyw. A szkoda, bo, jak zaznacza Majcher, dynia ma mnóstwo witamin, błonnika i kwasu foliowego.

Niestety często nie wykorzystujemy wartości odżywczych tych warzyw, bo… lądują one w koszu. Tylko w Wielkiej Brytanii w Halloween kończy tak 8 mln dyń. W ferworze robienia ozdób halloweenowych mało kto ma przecież czas na to, żeby pomyśleć, co można zrobić z miąższu z dyni. Jeśli też masz z tym problem, sprawdź pomysły Sylwii Majcher.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł 90,00 zł
Zdrowie umysłu
WIMIN Głębokie skupienie, 30 kaps.
79,00 zł
Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
Zdrowie umysłu
Miralo, Suplement diety wspomagający odporność na stres, 20 kapsułek
20,99 zł
Zdrowie umysłu
Naturell Ashwagandha, 60 tabletek
18,15 zł

Co można zrobić z miąższu dyni?

Sylwia Majcher jest prawdziwą ekspertką od niemarnowania żywności. Podpowiada, że z miąższu, który zostanie po robieniu dekoracji na Halloween, możesz zrobić na przykład:

  • surówkę z selerem, jabłkiem i olejem lnianym;
  • granolę, która będzie świetnym dodatkiem do jogurtów czy mleka;
  • omlet z suszonymi pomidorami i tymiankiem;
  • pastę kanapkową;
  • koktajl z dodatkiem cynamonu i kakao.

Wszystkie przepisy znajdziesz na profilu Sylwii Majcher na Instagramie. Pamiętaj – zanim kupisz dynię, żeby przyozdobić swój dom, trzy razy się zastanów, czy na pewno będziesz miała czas, żeby zrobić nie tylko dekorację, ale też danie z miąższu dyni. 

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 30 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać

Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać

Sylwia Majcher: ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu

Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad

Gdzie nie wyrzucać jedzenia?

Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Jak osoby starsze dbają o klimat?

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

Jeden Polak średnio emituje ponad 8 ton CO2. Paulina Górska wyjaśnia, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy

Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy

Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres

Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

×