3 min.
Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować

Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń po Halloween, zamiast na talerz, trafia kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować / Unslash
20.05.2022
Ukraińska infolinia dla ofiar gwałtów. To co słyszą pracownicy, przeraża. „To pogwałcenie moralności cywilizowanego świata”
19.05.2022
Victoria Beckham o współczesnych kanonach piękna: „Nie chodzi o bycie w określonym rozmiarze. Chodzi o to, by wiedzieć, kim się jest i być szczęśliwym w swojej skórze”
19.05.2022
Wstrząsająca relacja polskiego lekarza z Ukrainy: „Weszli na OIOM, związali lekarza, który tam był, kazali mu klęczeć, a w usta włożyli mu granat”
18.05.2022
Transpłciowy mężczyzna w ciąży w reklamie Calvina Kleina. Marka usuwa nienawistne komentarze
18.05.2022
„W imieniu Rzeczpospolitej Polskiej mojej córce dano w twarz” – pisze Piotr Jacoń, dziennikarz i ojciec transpłciowej Wiktorii
W Halloween przed domami, restauracjami i domami pełno jest ozdób z wydrążonych dyń. Są naprawdę piękne, ale… zastanawiałaś się kiedyś, co dzieje się z miąższem, który w nich się znajdował? Niestety często się go wyrzuca. Niesłusznie! Eko-aktywistka Sylwia Majcher wyjaśnia, jak nie marnować halloweenowych dyń.
Nie marnuj dyni!
„Pod koniec października, gdy zbliża się Halloween i potrzeba jesiennego dekorowania domów, gwałtownie rośnie sprzedaż dyni. Wcześniej w sprawie degustacji tego warzywa Polacy są wciąż zachowawczy i rozsmakowują się w dyni powoli” – pisze na swoim profilu na Instagramie eko-aktywistka Sylwia Majcher.
I wyjaśnia, że uprawa tego warzywa w naszym kraju nie należy do najpopularniejszych. Co roku produkuje się w Polsce niespełna 70 tysięcy ton dyni – to mniej niż 1 proc. ogólnej krajowej uprawy warzyw. A szkoda, bo, jak zaznacza Majcher, dynia ma mnóstwo witamin, błonnika i kwasu foliowego.
Niestety często nie wykorzystujemy wartości odżywczych tych warzyw, bo… lądują one w koszu. Tylko w Wielkiej Brytanii w Halloween kończy tak 8 mln dyń. W ferworze robienia ozdób halloweenowych mało kto ma przecież czas na to, żeby pomyśleć, co można zrobić z miąższu z dyni. Jeśli też masz z tym problem, sprawdź pomysły Sylwii Majcher.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Co można zrobić z miąższu dyni?
Sylwia Majcher jest prawdziwą ekspertką od niemarnowania żywności. Podpowiada, że z miąższu, który zostanie po robieniu dekoracji na Halloween, możesz zrobić na przykład:
- surówkę z selerem, jabłkiem i olejem lnianym;
- granolę, która będzie świetnym dodatkiem do jogurtów czy mleka;
- omlet z suszonymi pomidorami i tymiankiem;
- pastę kanapkową;
- koktajl z dodatkiem cynamonu i kakao.
Wszystkie przepisy znajdziesz na profilu Sylwii Majcher na Instagramie. Pamiętaj – zanim kupisz dynię, żeby przyozdobić swój dom, trzy razy się zastanów, czy na pewno będziesz miała czas, żeby zrobić nie tylko dekorację, ale też danie z miąższu dyni.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 30 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zobacz także
Spodobał ci się artykuł? Poleć go znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

19.05.2022
Bianka Zalewska, reporterka wojenna: „Można zaakceptować zagrożenie, ciągłe napięcie, chowanie się do schronów. Ale kolejną śmierć?”

16.05.2022
„Ewakuowaliśmy zwierzęta wśród ostrzałów, nie wiedząc, czy uda nam się tym razem dotrzeć do celu”. O ratowaniu kangurów i żółwi w środku nieludzkiej wojny w Ukrainie mówi Timofey Kharchenko

15.05.2022
„Divorce party może być jak publiczny spektakl mający na celu 'odczarowanie’ sytuacji społecznie uznawanej za porażkę”. O tym, czy rozwód zawsze musi oznaczać traumę, mówi socjolog prof. Mariola Bieńko

15.05.2022