Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska
Ostatnio zakupy spożywcze wiążą się z coraz większym stresem, a czasem nawet złością czy frustracją. Wszystko przez szalejącą inflację, która powoduje, że ceny podstawowych produktów są z dnia na dzień wyższe. Jagna Niedzielska w swoim najnowszym poście podpowiada, jak zaoszczędzić na jedzeniu, jednocześnie dbając o swoje zdrowie.
Mniej i taniej = zdrowo?
„Wydatki, wyższe koszty, inflacja – to słowa, które nie czyhają za rogiem… one są wszędzie, a na zakupach spożywczych bolą jak nadepnięcie stopą na klocka lego” – pisze na swoim profilu na Instagramie Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste.
Jak wyjaśnia w poście, średnio wydajemy na zakupy około 50 proc. naszych zarobków. Z badań aplikacji „PanParagon”, które przytacza Niedzielska, wynika, że średnia paragonu za artykuły spożywcze wzrosła w 2022 r. o około 5 zł w porównaniu do poprzedniego roku. Co więcej, wtedy na paragonie znajdowało się 8 pozycji, a rok później, mimo wyższej wartości paragonu, było ich 7.
Ostatnio minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek powiedział w rozmowie z „Super Expressem”, że drożyzna” nie oznacza, że nie można jeść”. „Można jeść trochę mniej i trochę taniej” – stwierdził.
„Jedzenie 'mniej i taniej’ (…) może prowadzić do niedoborów, chorób i cholera wie do czego jeszcze” – komentuje Niedzielska w swoim wpisie, w którym wylicza sposoby na to, żeby oszczędzać pieniądze w portfelu, jednocześnie nie oszczędzając na swoim zdrowiu.
Sposoby na wysokie ceny
Jak pogodzić zdrowie z oszczędnościami? Według Jagny Niedzielskiej ważne jest, żeby zastosować się do kilku prostych zasad.
- Planuj posiłki i zakupy.
- Gotuj na 2-3 dni.
- Kupuj mniej przetworzonej żywności. Koszty produkcji mogą mieć wpływ na wyższą cenę lub gorszy skład.
- Staraj się chodzić na zakupy z gotówką bądź rób zakupy on-line, wpisując koszty do notatnika.
- Korzystaj z sezonowych, najprostszych produktów. Wybierz np. marchewkę zamiast batata.
- Postaw na warzywa.
- Nie kupuj delikatnych produktów, np. warzyw i owoców, na zapas.
„Nie jedz mniej i taniej, jeśli może mieć to wpływ na twoje zdrowie!” – apeluje Niedzielska.
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.
Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 32 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność czy jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.
RozwińZobacz także
Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów
„Jest mi niedobrze”. Tiktokerka pokazała, dlaczego koniecznie należy prać nowo zakupione ubrania
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Polecamy
Wyrzuć czarne akcesoria kuchenne. Zawierają alarmujące ilości środków toksycznych… ze starych telewizorów
„Nie macaj bułki w sklepie” – ostrzega prawnik Marcin Kruszewski. Jaka kara grozi za dotykanie gołą ręką pieczywa?
„Polskie kobiety chcą ładnych, kobiecych ubrań, na które je stać, do których nie muszą schudnąć przed wakacjami” – wyjaśnia popularność SHEIN Małgorzata Akkus
JEŚĆ CZY BYĆ: Jedzenie leczy czy zabija? Dlaczego nie umiemy dobrze się żywić w świecie dostatku
się ten artykuł?