Przejdź do treści

Lubisz kawę na wynos z kawiarni? Chemiczka wyjaśnia, dlaczego lepiej pić ją we własnym kubku

Lubisz kawę na wynos z kawiarni? Chemiczka wyjaśnia, dlaczego lepiej pić ja we własnym kubku
Lubisz kawę na wynos z kawiarni? Chemiczka wyjaśnia, dlaczego lepiej pić ja we własnym kubku / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Kawa w obojętnie jakim kubku to samo zdrowie, a te papierowe przecież są eko” – jeśli podpisałabyś się obiema rękami pod tym zdaniem, to koniecznie sprawdź, co na ten temat ma do powiedzenia chemiczka Sylwia Panek.

Nie tylko papier

Pijąc kawę na wynos z kawiarni, jesteś z siebie dumna, że jesteś eko, bo używasz papierowych kubeczków? Niestety, muszę cię rozczarować: nie ma w nich jedynie papieru.

„Takich kubków nie powinno się wyrzucać do papieru, a do śmieci zmieszanych, ponieważ papier zazwyczaj pokryty jest cienką warstwą tworzywa sztucznego, zazwyczaj polietylenu. W związku z tym kubki na gorące napoje nie są dobre dla naszego środowiska” – podkreśla w swoim wpisie na Instagramie chemiczka Sylwia Panek.

Jak dodaje, oczywiście powstały już bardziej ekologiczne kubki, w których zamiast polietylenu mamy PLA, który jest roślinnym polimerem otrzymywanym między innymi z mączki kukurydzianej. Jednak ekspertka podkreśla, że takich kubków też nie powinniśmy wyrzucać do papieru.

„Nie ma możliwości rozdzielenia papieru z warstwą polimeru, ale ponieważ jest to polimer biodegradowalny, to powinien ulec rozkładowi w przemysłowych kompostowniach (w domowym kompostowniku nie ma do tego odpowiednich warunków), więc moglibyśmy wrzucić go do odpadów bio”- zauważa chemiczka.

Jak dodaje, jest tylko jeden problem: ponieważ większość kubków wykonywanych jest z użyciem niebiodegradowalnych tworzyw sztucznych, to taki kubek może zostać potraktowany jako zanieczyszczenie odpadów bio.

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Kubki na kawę a zdrowie

Zdrowotne właściwości kawy znane są nie od dziś. Ale czy twój organizm na pewno podziękuje ci za picie tego napoju z jednorazowego kubka?

„Jak wiecie, zazwyczaj odradzam łączenie tworzyw sztucznych i gorącej żywności ze względu na uwalnianie mikroplastiku. Nie inaczej będzie tym razem. Badania („Microplastics and other harmful substances released from disposable paper cups into hot water”) pokazują, że z kubka na kawę może uwalniać się około 25 tysięcy cząstek mikroplastiku! Co więcej, w tych samych badaniach sprawdzano również filmy, którymi pokryty jest papier, i znaleziono tam metale ciężkie (!), takie jak ołów, chrom i kadm” – pisze Panek.

Jak dodaje ekspertka, codzienne spożywanie gorących napojów z takich jednorazowych naczyń może więc negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Jest jednak rozwiązanie: zapytaj w ulubionej kawiarni o możliwość zrobienia kawy do twojego własnego kubka. W coraz większej liczbie miejsc jest taka możliwość.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Mama Chemik – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 52 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: